Uzun Menzilli Füze Savunma Sistemi İhalesi - Son Dakika
Güncel

Uzun Menzilli Füze Savunma Sistemi İhalesi

Uzun Menzilli Füze Savunma Sistemi İhalesi

Pakistan Senatosu Savunma ve Savunma Üretimi Komitesi Başkanı Seyid: "Türkiye de kendi güvenliği için en iyi teklifi değerlendirmek isteyebilir, bu da tamamen yasaldır" "Güvenlik ve savunma k...

15.11.2013 11:08

Sinan Polat - Pakistan Senatosu Savunma ve Savunma Üretimi Komitesi Başkanı Müşahid Hüseyin Seyid, füze savunma sistemiyle ilgili yaşanan tartışmaların Türkiye'ye uygulanan çifte standardı yansıttığını belirterek, "Türkiye'nin güvenlik ve savunma kaynaklarının çeşitlendirmesi bence iyi bir karardı. Türkiye'nin ve Çin'in yakın dostu olarak Pakistan, Türkiye'nin kararını memnuniyetle karşılamaktadır" dedi.

Resmi temaslar bulunmak üzere Türkiye'ye gelen Seyid, Anadolu Ajansı'nın sorularını cevapladı. Seyid, Türkiye'nin 11 yıllık AK Parti iktidarı döneminde büyük mesafe kat ederek İslam dünyasının önemli aktörlerinden biri haline gelişini ve benzer askeri müdahale geçmişine sahip iki ülke olarak Türkiye'deki asker-sivil ilişkilerinin evrimini ve demokrasinin gelişimini incelemek için Türkiye'yi ziyaret ettiklerini söyledi.

Pakistan, Afganistan ve Türkiye arasında yapılan üçlü toplantıların organize edilmesi konusunda Türkiye'ye teşekkür eden Seyid, Türkiye'nin Pakistan ve Afganistan'ın geleceği konusunda hayati bir rol oynadığını belirtti.

-"Çinli şirket iyi bir karar"-

Pakistan-Çin Enstitüsü Başkanlığı görevini de yürüten Seyid, Türkiye'nin Çin'den füze savunma sistemi alması yönündeki adımı tarihi olarak niteledi. Batılı yetkililerin ambargolu Hindistan şirketleriyle alışverişe devam ettiklerini belirten Seyid, Türkiye'ye karşı çifte standart uygulandığını dile getirdi.

Seyid, "Eğer Amerikanlar füze savunma sistemi konusunda nükleer güç olan Hindistan'la işbirliğine gidebiliyorlarsa Türkiye de kendi güvenliği için en iyi teklifi değerlendirmek isteyebilir, bu da tamamen yasaldır" dedi. Çin'in bölgede denge ve güvenlik unsuru olduğuna işaret eden Seyid, "Türkiye'nin güvenlik ve savunma kaynaklarının çeşitlendirmesi bence iyi bir karardı. Türkiye'nin ve Çin'in yakın dostu Pakistan, Türkiye'nin kararını memnuniyetle karşılamaktadır" ifadesini kullandı.

-"İHA saldırıları amacına hizmet etmiyor"-

ABD'nin Pakistan'da gerçekleştirdiği insansız hava aracı (İHA) saldırıları hakkında da değerlendirmelerde bulunan Seyid, Pakistan'ın egemenlik haklarını ihlal ettiği, sivil can kayıplarına sebep olduğu gerekçesiyle saldırılara karşı olduklarını, ülkedeki Amerikan karşıtlığını artırması yönüyle de bu saldırıların amacına hizmet etmediğini söyledi. Seyid, Amerikan kaba kuvvetinin bir gösterisi olarak nitelediği İHA saldırılarının "tamamıyla gereksiz ve kabul edilemez" olduğunu dile getirdi.

Müşahid Hüseyin Seyid, Taliban lideri Hekimullah Mesud'un ölümüyle sonuçlanan İHA saldırı konusunda da doğrudan yönetim ve Taliban arasındaki barış görüşmelerine yönelik olarak düzenlendiğini düşünmediğini ancak saldırının hem Pakistan'daki barış sürecine hem de Pakistan'ın ulusal güvenlik çıkarlarına ters düştüğünü kaydetti.

Terörle mücadele konusunda ABD ve Pakistan arasında daha etkili işbirliğine ihtiyaç olduğunu belirten Seyid, 2014'te ABD'nin Afganistan'dan çekilecek olmasını da hatırlatarak "Pürüzsüz bir geri çekilme Pakistan'ın işbirliğine bağlı, eğer biz çekilme konusunda ABD ile işbirliği yapacaksak, onlar da İHA saldırılarını sonlandırmak şeklinde karşılığını vermeliler" diye konuştu.

Seyid, İHA saldırılarının 2014 baharında son bulacağından umutlu olduklarını söyledi. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Uzun Menzilli Füze Savunma Sistemi İhalesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement