Erciyes Üniversitesi Sabancı Kültür Sitesi'nde 'Zirvede Ancak Mükemmeller Kalabilir" teması ile gerçekleştirilen programa Vali Orhan Düzgün'ün yanı sıra, Türkiye Kalite Derneği (KALDER) Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Doğan, Erciyes Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Abdulhakim Coşkun, Melikşah Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Mat, Vali Yardımcıları, İlçe Kaymakamları, Belediye Başkanları, Kayseri Ticaret Odası Başkanı Mahmut Hiçyılmaz, KALDER Kayseri İstişare Kurulu Başkanı Sami Boydak, çok sayıda bürokrat, akademik personel ve öğrenciler katıldı.
Vali Düzgün, Kayseri Valiliği'nin de desteklediği KALDER organizasyonunda gerçekleştirilen sempozyumunun açılışında, sanayi ve ticaret kenti Kayseri'de kalite ve mükemmellik kavramlarının bu tarz programlar ile desteklenmesinin önemine işaret etti.
Erciyes'in zirvesi ile bütünleştirilen programın ve logosunun çok anlamlı olduğuna dikkat çeken ve "Mükemmel olmak demek, zirvede olmak demektir" ifadesini kullanan Vali Düzgün, "Erciyes Mükemmellik Zirvesi"nin Kayseri'de gerçekleştirilmiş olmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Vali Düzgün, mükemmellik ve markalaşma konusunun son yüzyılda ön plana çıktığını hatırlatarak, bazı ürünlerin marka değerlerinin menşei olduğu ülkelerin marka değerlerine oranla daha yüksek olduğunu söyledi.
Özel sektör yada kamu sektörü olsun toplumun her alanında kalite anlayışının yaygınlaştırılarak mükemmellik kültürüne dönüştürülmesinin ülkenin rekabet gücünün ve refah seviyesinin artırılması için önem arz ettiğini kaydeden Vali Düzgün, kamu yönetiminde de kalitenin artırılarak, yönetim anlayışının optimal düzeye getirilmesinin günümüzün çağdaş devletlerince tartışılan konulardan olduğunu belirtti.
20'nci yüzyılın son çeyreğiyle birlikte hız kazanan ekonomik, siyasal ve teknolojik gelişmelerin kamu yönetimlerini de önemli ölçüde etkilediğini ifade eden Vali Düzgün, kamuda gerçekleşen yönetim değişiklikleri hakkında şu bilgileri verdi;
"Yeni kamu yönetimi anlayışına geçiş sürecinde, 2003 yılında çıkarılan 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunuyla, stratejik planlama, yasal bir temele kavuşmuş ve kamu kurumları için zorunlu hale getirilmiştir. Kısa, orta ve uzun vadeli planlamanın bir arada kullanılarak kaynakların etkin ve verimli kullanılmasına, süreçlerin, ürünlerin ve hizmetlerin sürekli iyileştirilmesi yoluyla vatandaşların memnuniyeti ortak hedefine odaklayan bir yönetim tekniği ve felsefesi benimsenmiştir. Bu süreçte ülkemizin 2023 hedefleri belirlenmiş, üst politika metinleri doğrultusunda tüm kurum ve kuruluşların vizyon, misyon, amaç ve hedeflerini belirlediği, bu doğrultuda kaynaklarına yön verdiği akıllı ve çağdaş yönetim anlayışı ile gerçekçi stratejiler oluşturulmaya başlanmıştır. Bilgi toplumuna uyum sürecinde, kamu yönetiminde yaşanan yenileşme çalışmaları e-devlet uygulamalarının yaygınlaştırılması şeklinde devam etmiştir. Vatandaşlarımıza daha kaliteli hizmet sunmak için iletişim teknolojilerinin sunduğu imkânlardan da faydalanmak zorunlu hale gelmiştir."
Ekonomik alanda önemli gelişmeler yaşanmasına karşın ihracat ithalat dengesini sağlamak için, katma değeri yüksek, bilgi yoğun üretim anlayışının artırılması gerektiği ve bunun için de yenilikçi çalışmaları destekleyen politikaların önem kazandığını vurgulayan Vali Düzgün, Türkiye'de ilk 500'de yer alan sanayi şirketlerinden sadece 70'inde AR-GE merkezi olduğunu hatırlattı.
AR-GE ve inovasyon çalışmalarının önemine değinen Vali Düzgün, şöyle devam etti:
"Bazı büyük şirketler yenileşme, inovasyon çalışmalarında geri kalması nedeniyle rekabet edemez duruma gelerek küçülmüş, bugün yok olma tehdidi ile karşı karşıya kalmış veya tamamen üretime son vermiştir. AR-GE ve inovasyon çalışmaları, Dünyanın büyük ekonomilerinde oldukça önemli olup insana yatırım yapan, teknolojilerini geliştiren ülkelerin inovasyon imkânını da artırdığı görülmektedir. Ülkemizde de firmalarımızın kaliteyi bir yaşam biçimi haline getirerek, değişime ayak uydurması ve küresel rekabette avantaj sağlamaları için ar-ge çalışmaları büyük önem arz etmektedir. Devletimiz, AR-GE çalışmalarına önemli destekler sunmakta, inovasyon noktasında kim harcama yapmak istiyorsa, harcamasının en az yüzde 40'ı finanse edilmektedir. 2005 yılında kurulan Erciyes Teknopark ile İlimizde inovasyon çalışmaları için alt yapı oluşturulmuştur; Teknokent Başkanımızın verdiği bilgiye göre ülkemizdeki teknokentler arasında yaş grubunda Kayseri teknoparkı bu yıl birinci olarak seçilmiştir. Kendisini de bu vesile tebrik etmek istiyorum. Sanayi kuruluşlarımızla, sanayi-üniversite iş birliği içerisinde Kayseri teknopark sanayicilerimize çok güzel bir altyapı sunmakta; fikir ve teknoloji gelişimi konusunda da kendileri önemli destekler vermektedir."
KALDER Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Doğan da, Kayseri'de gerçekleştirilen zirvede Kayseri'yi 2 "K" teması ile "Kayseriliyim, Kaliteliyim." diye adlandırdığını belirterek, programın hazırlanmasında emeği geçen ve katılımları ile destek verenlere teşekkür etti.
KALDER Kayseri Temsilciliği İstişare Kurulu Başkanı Sami Boydak ve Erciyes Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ekrem Erdem'in de konuştuğu programda desteklerinden ve katılımından dolayı günün anısına Vali Düzgün'e plaket takdim edildi.
'Erciyes Mükemmellik Zirvesi'nde gün boyu 3 oturumda hem kamudan hem de özel sektörden iş dünyasının önemli isimleri, zirveye ulaşma ve zirvede kalma konusundaki tecrübe ve deneyimlerini katılımcılarla paylaştı.
Son Dakika › Güncel › Vali Düzgün, 'ERCİYES Mükemmellik Zirvesi'Ne Katıldı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?