Yapı Sektöründe Ahşap Kullanım Alanında Finlandiya-Türkiye İşbirliği" Semineri - Son Dakika
Güncel

Yapı Sektöründe Ahşap Kullanım Alanında Finlandiya-Türkiye İşbirliği" Semineri

Yapı Sektöründe Ahşap Kullanım Alanında Finlandiya-Türkiye İşbirliği" Semineri

Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu: "Ülkemizde ahşap iskeletli konut oranı son derece sınırlı olup, inşatlarda ahşap genelde, kapı, pencere taban ve tavan döşemelerinde kullanılmaktadır.

07.05.2014 14:21

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Türkiye'de ahşap iskeletli konut oranının sınırlı olduğunu belirterek, "İnşatlarda ahşap genelde, kapı, pencere taban ve tavan döşemelerinde kullanılmaktadır. Ahşap iskeletli konutların artmasını arzu ediyoruz" dedi.

Eroğlu, "Yapı Sektöründe Ahşap Kullanım Alanında Finlandiya-Türkiye İşbirliği" konulu seminerde, Türkiye'nin orman varlığını artıran nadir ülkelerin başında geldiğini söyledi. Bakan Eroğlu, orman varlığının 1973'ten 2012'ye kadar yüzde 60 arttığını bildirdi.

Türkiye'nin ormanlarının artırılması amacıyla kapsamlı çalışmalar yürüttüklerini anlatan Eroğlu, 10 yılda yaklaşık 9 bin hektarlık bir alanda artış olduğunu, son 5 yılda ise 3 milyar fidanı toprakla buluşturduklarını kaydetti.

Eroğlu, "Hükümetimizden önce yılda 75 milyon fidan üretilirken biz 2012'de bu rakamı 470 milyon adede yükselttik. Ormanları korumak için büyük bir çalışma yapıyoruz" diye konuştu.

Üç  büyük seferberlik başlattıklarını söyleyen Eroğlu, "2013-2017'de erozyonla mücadele seferberliği başlattık. Ayrıca baraj ve göletler var. Bunların etrafına 'yeşil kuşak' ağaçlandırması yapıyoruz. Türkiye son derece engebeli bir arazi yapısına sahip. Bu yüzden yağmurlar hemen akışa dönük, sel baskınlarına sebep olabiliyor. Bu bakımdan dereleri ve nehirlerin kara havzalarında ağaçlandırma çalışmaları başlattık" ifadelerini kullandı.

-"Orman yangınları biz de sıkıntı"

Bakan Eroğlu, Türkiye ile Finlandiya arasında iyi bir iş birliği olduğunu vurgulayarak, bunu özellikle ormancılık ve su alanında daha da artırmayı arzu ettiklerini bildirdi.

Biyolojik çeşitliliğe önem verdiklerini belirten Bakan Eroğlu, "Finlandiya'da olmayan bir sıkıntı bizde var; orman yangınları. Akdeniz ülkesiyiz, orman yangınlarına karşı hassas. Orman yangınları ile mücadelemizi sürdürüyoruz. Bu konuda çok başarılı bir çalışma yapıyoruz. Hatta yangına müdahale süresini önemli derecede kısalttık" diye konuştu.

Ormanlardaki potansiyelin daha iyi değerlendirilmesi ve sanayinin artan odun hammadde ihtiyacının karşılanması amacıyla Türkiye'de bu yönde üretime hız verildiğini ifade eden Eroğlu, orman alanlarının yüzde 50'sinin odun üretimi amacıyla işletildiğini aktardı.

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, endüstriyel odun üretiminin 2003'te 7,3 milyon metreküp olduğunu, 2013'te bu rakamı 13,5 milyon metreküpe çıkardıklarını söyledi.

Yakacak odun üretiminin de 2013 yılı itibarıyla 5 milyon metreküp olduğunu bildiren Eroğlu, ahşap sanayisinin, istihdam sağlamada gelir dağılımının düzenlenmesi bakımından Türkiye'de stratejik bir sektör konumunda olduğunu belirtti.

-"Ahşap iskeletli konutların artmasını arzu ediyoruz"

Ahşap ürünlerinin önemli kullanma yerlerinin mobilya, inşaat ve ambalaj sanayi olduğunu ifade eden Eroğlu, şöyle konuştu:

"Ülkemizde ahşap iskeletli konut oranı son derece sınırlı olup, inşatlarda ahşap genelde, kapı, pencere taban ve tavan döşemelerinde kullanılmaktadır. Ahşap iskeletli konutların artmasını arzu ediyoruz. Geri dönüşümü olan bir malzeme. Ahşap sektörü hammadde ve ara malı niteliğindeki ürünlerde net ithalatçı durumundadır. Katma değeri nispeten yüksek işlenmiş ürünlere doğru gidildikçe ihracat artmakta ve ithalatla dengeyi yakalamaktadır. Katma değeri yüksek nihai ürünlerde, özellikle önemli oranda ahşap ürün girdisi bulunan mobilyacılıkta ülkemiz net ihracatçı durumundadır. Yıllık odun ve ahşap ürün ithalatı 1,6 milyar, ihracatı ise 650 milyon dolar düzeyindedir. Ahşap mobilyada ithalat 250 milyon, ihracat ise 1 milyar dolar civarındadır. Hızla artan yurtiçi talep ve ihracata paralel olarak mobilya üretimi artmaktadır."

-"Finlandiya ile siyasi ilişkilerimiz ivme kazanmıştır"

Bakan Eroğlu, Finlandiya ile cumhuriyet döneminde 9 Aralık 1924 tarihli Dostluk Anlaşması ile kurulan siyasi ilişkilerin, 1999'da Türkiye'nin AB adaylığına ehliyetinin, Finlandiya'nın AB dönem başkanlığı sırasında tanınmış olmasıyla ivme kazandığını söyledi.

Finlandiya'nın, Karma Ekonomik Komisyonu (KEK) toplantılarının eş başkanlığını yapacağı ülkelerden biri olduğunu belirten Eroğlu, bundan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Eroğlu, önümüzdeki dönemde Finlandiya ile gerçekleştirilecek KEK toplantılarının, iki ülke arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi açısından önem taşıdığını vurgulayarak, bakanlığı döneminde iki ülke arasındaki işbirliğinin arttırılması maksadıyla Finli meslektaşlarıyla çeşitli görüşmelerde bulunduğunu anlattı.

Bakan Veysel Eroğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bu yararlı görüşmeler çerçevesinde, özellikle mobilya sektöründe iki ülke arasında ortak adımlar atılabileceği ve iki ülkenin işbirliği ile bu alandaki potansiyelden yararlanılabileceği, odun dışı ürünlerin pazarlanması ve ormanların işletilmesi kapsamında AB Twinning Projeleri gibi ortak projelerin gerçekleştirilebileceği hususlarını görüştük. Biz özellikle şu anda odun dışı ürünlere büyük önem veriyoruz. Bu maksatla Afyonkarahisar'da tıbbi ve kokulu bitkiler merkezi oluşturduk. Son zamanlarda tamamlayıcı, şifalı bitkilerin kullanımı özellikle tıpta gün geçtikçe artıyor. Finlandiya ile birlikte bizde bu tür şifalı bitkilerin sayısı çok fazla ve birçoğu endemik. O bakımdan buradaki iş adamlarına teklif ediyorum. Bütün dünyaya pazarlamak mümkün. Burada çok büyük potansiyel mevcut."

Finlandiya'da bulunan Orman Akademisi hakkında da bilgi aldığını kaydeden Eroğlu, "Kendilerini bu güzel fikir için kutlamak istiyorum. Bu kapsamda Bakanlığımıza bağlı merkezi İstanbul'da bulunan Türkiye Su Enstitüsü, Finlandiya Orman Akademisi ile aynı mantığı su alanında gerçekleştiren bir birimdir. Ulaşımın çok kolay olması sebebiyle dünyanın her yerinden İstanbul'a eğitim almaya gelinebilmektedir. Bu tip bir enstitünün ormancılık alanında hemen hayata geçirilmesi gerektiğini düşünmekteyim" değerlendirmesinde bulundu.

-"İnşaat sektöründe ahşap kullanımına dönüş süreci yaşanmaktadır"

Erdoğlu, Türkiyenin deprem bölgesi olduğunu ve bu nedenle büyük bir kentsel dönüşüm çalışması gerçekleştirildiğini belirterek, şöyle konuştu:

"Bu sebeple Türkiye'de de inşaat sektöründe ahşap kullanımına dönüş süreci yaşanmaktadır. Biz şu anda ormanlarımızın bir kısmını yayla turizmine açıyoruz. Dolayısıyla buralarda yapacağımız  konaklama tesislerini beton değil ahşap olmasına özel bir itina gösteriyoruz. Çevreyle uyumlu, sıcak, yenilenebilir bir ürün olan ahşabı kullanıyoruz."

-"Finlandiya'da çok önemli ahşap ve orman ürünleri geçmişimiz var"

Finlandiya Tarım ve Ormancılık Bakanı Jari Koskinen de bugün imzaladıkları işbirliği anlaşmasının kendisi için için ilk olmadığını belirterek, "Bizim işbirliği anlaşmamız, 10 yıl önce atılan adımı şimdi daha ileriye götürülmüştür" dedi.

Koskinen, Finlandiya'da, biyoekonomik konusunun çok büyük fırsatlar sunduğunun farkında olduklarını ifade ederek, şöyle konuştu:

"Nüfus artışı ile ilgili de bu konuyu düşündüğümüzde iklim değişikliği ve çevrenin korunması gibi etkenler bizi bu yönde geliştirmemizi zorunlu kılıyor. Finlandiya  orman ürünleri açısından sürdürebilirlik kriterine çok önem vermesi gereken bir ülke. Çok uzun zamanlar orman ürünlerinin kullanımıyla bunların yenilenebilir olması biyoekonomimiz açısından sürdürülebilirlik önemli bir nokta olarak karşımıza çıktı."

İnşaat sektörünün ve binaların yapımının, dünyadaki sera gazi emisyonlarına yüzde 40 etkisinin olduğunu anlatan Koskinen, inşaat sektöründe genellikle yenilenemez malzemelerin kullanıldığına işaret etti.

Koskinen, "Ahşap kullanımı da çok az yer tutmaktadır. İşte burada binaların yapımında ahşabın yerini arttırmayı amaçlıyoruz. Finlandiya'da çok önemli ahşap ve orman ürünleri geçmişimiz var ama her zaman daha fazla şey yapılması mümkün"diye konuştu.

Bakan Eroğlu ve Finlandiya Tarım ve Ormancılık Bakanı Koskinen, daha sonra iki ülke arasında, "İş Birliğine Dair İyi Niyet Beyanı"nı imzaladı. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Yapı Sektöründe Ahşap Kullanım Alanında Finlandiya-Türkiye İşbirliği' Semineri - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement