Türkiye'de, turizm alanında olduğu gibi sağlık alanında da en çok tercih edilen illerden biri olan Bolu'da, termal kaplıcalar hastalara şifa veriyor. Karacasu beldesindeki Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi'nde verilen termal kaplıca tedavisi, yaşlıları yeniden hayata döndürüyor.
Türkiye'nin farklı illerinden gelen hastalar, termal havuzlarda tedavi görerek sağlığına kavuşuyor. Fizik tedavi hastanelerinde termal kaplıca tedavisinin önemine dikkat çeken Tıbbi Ekoloji ve Hidroklimatoloji Uzmanı Dr. Kağan Özkuk, "Fizik tedavi hastanelerinin çoğunda kaplıca yok. Ülkemizde sadece birkaç Fizik Tedavi Hastanesi'nde kaplıca bulunuyor. Bunlardan biri de Bolu'daki Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi. Burada Kaplıca Tedavi Ünitesi var. Fizik tedavi uygulamalarından biri, tek başına uygulandığı zaman ayrı bir tedavi alternatifi olarak kullanılır" dedi.
Her hastanın kaplıca tedavisi alabileceğini belirten Uzman Dr. Kağan Özkük, şöyle konuştu: "Fizik tedavi hastanelerine başvuran hastaların çoğu kaplıca tedavisi alabilir. Onlar için bir sıkıntı yok. Sadece iltihaplı romatizma grubunun akut dönemleri haricinde diğer hastaların kaplıca tedavisi almasında bir sakınca yoktur. Bu hastalıklar kas iskelet sistemi hastalıklarıdır. Bunlar neler olabilir; kireçlenmeler, bel ağrıları gibi birçok hastalığı kapsar."
Termal kaplıcaların sadece banyo olarak kullanılmasının acı bir gerçek olduğunu ifade eden Özkuk, şunları söyledi: "Kaplıca tedavisi genelde kür tedavisi şeklinde olur. Genel şartlar altında 21 kür olarak geçmesine rağmen günümüz şartlarında 10 günlük bir kaplıca tedavisi yeterlidir. Kaplıca tedavisinin içinde banyo uygulamaları olabilir. Çamur uygulaması olabilir. Ülkemizde uygulanmayan ve farklı yerlerde uygulanan içme tedavileri olabilir. Zaten çoğu fizik tedavi hastanelerinde bulunmamaktadır. Ne yazık ki kaplıcalar sadece banyo olarak kullanılmaktadır."
Kaplıca havuzlarında nasıl hareket edilmesi gerektiğini açıklayan ve hastalara önerilerde bulunan Dr. Özkuk, sözlerini şöyle sürdürdü: "Kaplıca tedavilerinde hastaların havuz içerisinde hareket etmelerini istemiyoruz. Özellikle 38 derece üstü sıcaklıklarda vücut sıcaklığının artmasına bağlı olarak, su içerisinde hareket edildiğinde kardiyak komplikasyonlar, solunum sıkıntıları oluşabilir. O yüzden hastaların sabit kalmasını tavsiye ediyoruz. Fakat hidyoterapi havuzları veya düşük sıcaklıktaki kaplıca havuzlarında rahatlıkla hareket edilebilir ve egzersiz yapılabilir."
Dizlerindeki kireçlenme ve bel fıtığı nedeniyle Ankara'dan Bolu'ya gelerek kaplıca tedavisi gören Muzaffer Erbişim (77), tedaviden sonra sağlığına kavuştuğunu söyledi. Erbişim, dizlerinde kireçlenme olduğunu belirterek "Aynı zamanda bel fıtığım vardı. Beni çok rahatsız ediyordu. Başka sıkıntılarım da beni rahatsız ediyordu. Buraya daha önce de geldim. Çok faydasını gördüm" dedi.
Kaslarındaki ağrı durmayınca Kocaeli'den kalkıp Bolu Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi'ne gelen Abdurrahman Malta (65) da tedavilerden memnun olduğunu ifade ederek şunları söyledi: "Kaslarımda bir sıkıntı var. 10 günden bu yana hastanedeyim. Bu kadar daha hastanede kalacağım. Çok faydasını gördüm. Kireçlenmeler, hareketler düzeldi. Rahat hareket ediyorum. Hastaneden memnunum. İdare temiz. Havuzlar güzel. Tedaviden memnunuz."
Yedi yaşında geçirdiği trafik kazasında boynu kırılan ve termal kaplıca tedavisiyle sağlığına kavuşan 55 yaşındaki Neşe Ergün de, kaplıca suyunun şifasını şöyle açıkladı; "7 yaşında geçirdiğim bir trafik kazası sonucu boynumda bir kırılmanın oluşturmuş olduğu bir bölge var. Orası 12 senedir tedaviyle düzeldi. Yıllardır kaplıcalara gidiyorum. Geçen yıl gidemedim. Bu yüzden ağrılardan duramadım. Bu yıl burada 15 gün kaldım. İnanılmaz derecede kaplıca suyunun faydasını gördüm. Hem baş ağrılarım hem de boynumdaki ağrılar olmuyor. Burada doktorumuzun önerisiyle yeni bir tedavi başladı. İnşallah ağrılarım tamamen geçer." - BOLU
Son Dakika › Güncel › Yaşlılar Termal Hastanede Hayat Buluyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?