Akademisyenlerden, idari kadroya, öğrencilerden, mezunlara ve sektör temsilcilerine kadar tüm bileşenlerin bir araya gelip hazırladığı yeni eğitim modeli, 2019-2020 akademik yılında Kadir Has Üniversitesi'nde hayata geçirilecek. Kadir Has Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sondan Durukanoğlu Feyiz, yeni eğitim modelinin detaylarını paylaştı. Var olan eğitim modellerinin insanı merkeze almadığına dikkat çeken Prof. Dr. Sondan Durukanoğlu Feyiz, "İnsanın potansiyeline müthiş derecede inanıyoruz. Bu eğitim modelleriyle insanın potansiyelini ortaya çıkaracak mezun yetiştirmemiz mümkün değil. Bu nedenle her şeyi reddettik. Yeni eğitim modelini akademisyenlerimizden idari çalışanlara, öğrencilerimizden mezunlara hatta sektör temsilcileriyle bir araya gelerek tasarladık. Mezun profili tanımladık ve 'bunu nasıl bir eğitimden geçirebilirsek başarırız' diye düşündük" diye konuştu.
"ÜNİVERSİTE ENTELEKTÜEL BİREYE DÖNÜŞTÜRÜR"
Yeni eğitim modelinin iki ana ekseni olduğunun altını çizen Prof. Dr. Feyiz, şöyle devam etti:
"Bunun ilki 'ortak çekirdek program', ikincisi ise 'çekirdek programdan çıktıktan sonra alacakları uzmanlık eğitiminin yeniden modellenmesi'. Çekirdek programı baz alırsak ben üniversiteyi sadece belli bir uzmanlığın verildiği bir yer olarak görmüyorum. Üniversite, insanı entelektüel bireye dönüştürür ve evrensel bir birey yapar. Üniversite kişiye önce birey olduğunu hatırlatır. Bu değerler bireye uzmanlık dersi ile verilemez. O zaman önce bunu reddedeceğiz. O nedenle biz geleneksel uzmanlığa giriş derslerini kaldırıyoruz. Uzmanlığı, öğrenciye proje tabanlı bir eğitim modeli ile aktarıyoruz."
İNSANİ DEĞERLERDEN, TASARIMA
Prof. Dr. Sondan Durukanoğlu Feyiz, programda yer alacak dersler hakkında ise şu detayları paylaştı:
"'İnsani Değerler ve Etik' dersi; burada toplumu sarsabilecek her türlü vakayı özgürce tartışabilecek ortamı oluşturacağız. Değerleri vakalar üzerinden tartışarak çocukların bunları içselleştirmesini sağlayacağız. 'Problem Çözmede Hesaplamalı Düşünme' dersinde ise bir tane dahi matematik, fizik ve kimya formülü olmayacak. Gelecek yıl hangi bölümü okursa okusun tüm çocuklar bu dersi alacak. Hepsi önce entelektüel ve evrensel bireye dönüştürülecek. 'Kökenler ve Sonuçlar' dersinde ise insanlığın gelişimine çok büyük katkılarda bulunan sonuçları neden-sonuç ilişkisi çerçevesinde tartışacağız. O derste ben kuantum fiziğini 2 saatte anlatacağım. Bir diğer dersimiz ise 'Tasarım' olacak. Hayata dair her türlü tasarım olaylarını öğrenciler farklı perspektiflerden inceleyecekler. Hangi bölüm de okursa okusun öğrenci algoritmik düşünme öğrenecek. Yani çok karmaşık problemleri çözebilme yetisi kazanacak. Öğrenciler kendilerinin geliştireceği sosyal sorumluluk projeleri ya da gezegene karşı sorumlulukları çerçevesinde projelerini geliştirecek. Birinci dönem bunlardan oluşacak."
İLK YIL 3 BÖLÜMDE UYGULANACAK
Yeni eğitim modelini ilk sene 3 mühendislik bölümünde uygulamaya koyacaklarını anlatan Prof. Dr. Feyiz, "Bu yıl iki yeni bölüm açtık. Mekatronik Mühendisliği, İnşaat Mühendisliği, mevcut olan Elektrik-Elektronik Mühendisliğinde bu pilot uygulamayı yapıyoruz. Biz mühendislere birinci sınıfta fizik, matematik, kimya ve biyoloji öğretmiyoruz, bunu reddediyoruz. Buna birinci sınıfta gerek yok. Önce kişiyi entelektüel seviyeye getirmemiz gerekiyor. Soru sorabilen, argüman geliştirebilen ortak akılla doğruyu bulmaya çalışan, başkalarının düşüncesini saygı ile dinleyip o düşünceden bir şeyler çıkartan bir birey yaratmayı hedefliyoruz. Bunu uzmanlık dersleriyle yapamayız. O nedenle biz ortak bir çekirdek program tasarladık" ifadelerini kullandı.
"SON SINIFTA İŞ HAYATINA HAZIR OLACAKLAR"
Her dönem öğrencinin bir proje havuzu olacağını da söyleyen Prof. Dr. Feyiz, "Her bir dersin bir akademik, bir de endüstriden gelen hocası olacak. Çünkü o projeler bize iş ortaklarımızdan gelecek. Bunlar hocalarımızın odalarında geliştirecekleri projeler olmayacak. Yazın biz bu çocukları bırakmayacağız. İş ortaklarımızın Ar-Ge bölümündeki gerçek projelerde her yaz stajlarını yapacaklar. Bu öğrenciler 4. sınıfa geldiklerinde yarı profesyonel olarak iş hayatına hazır olacaklar. Öğrenci 'ben akademisyen olmak istiyorum' dediği anda onu mevcut araştırma laboratuvarlarımıza yerleştireceğiz. Mezun olana kadar dünyanın en saygın dergilerinde yayın yapmasını sağlayacağız" diye kaydetti.
"AMACINIZ ORTALAMAYI 4 YAPMAK OLMASIN"
Son olarak bu yıl üniversiteye girecek öğrencilere tavsiyelerde bulunan Rektör Prof. Dr. Sondan Durukanoğlu Feyiz, "Öncelikle şunu fark etsinler. Nereye giderlerse gitsinler amaçları ortalamayı 4 üzerinden 4 yapmak olmasın. 4 yıllık eğitimde ders almaktan başka neler yapmak istediklerine ve bunları nerede yapabileceklerine karar versinler. Ders almanın yanında '4 yılda ne yaptın' sorusuna verilecek cevap, onların geleceğinde en önemli şeydir" dedi.
Son Dakika › Güncel › Yeni eğitim modelinde 'proje tabanlı uzmanlık dersleri' geliyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?