Yrd.doç.dr. Öztürk: Şekerlenme Balın Sahte Olduğunu Göstermez - Son Dakika
Güncel

Yrd.doç.dr. Öztürk: Şekerlenme Balın Sahte Olduğunu Göstermez

Yrd.doç.dr. Öztürk: Şekerlenme Balın Sahte Olduğunu Göstermez

Samsun'da Canik Başarı Üniversitesi'ndeki Bal Araştırma ve Uygulama Merkezi'nde görev yapan, aynı zamanda Fen Edebiyat Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Başkanı olan Yrd.Doç.Dr.Ferhat Öztürk, şekerlenme ve kristalleşmenin balın sahte...

15.10.2013 11:36

Samsun'da Canik Başarı Üniversitesi'ndeki Bal Araştırma ve Uygulama Merkezi'nde görev yapan, aynı zamanda Fen Edebiyat Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Başkanı olan Yrd.Doç.Dr. Ferhat Öztürk, şekerlenme ve kristalleşmenin balın sahte ya da kalitesiz olduğunu göstermeyeceğini belirterek, "Saf bal da şekerlenir" dedi.

Samsun Canik Başarı Üniversitesi'nde kurulan Bal Araştırma ve Uygulama Merkezi Türkiye'de bir üniversitede balla ilgili kurulan ilk araştırma merkezi olma özelliğini taşıyor. Geçen yıl faaliyete geçen merkezde, bölgede üretilen balla ilgili analiz ve araştırma yapılıyor. Merkezde görev yapan Canik Başarı Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Başkanı Yrd.Doç.Dr. Ferhat Öztürk, "Türkiye'de ilk defa bir üniversitede bal araştırma merkezi kuruldu. Daha önce kişisel araştırma yapan hocalarımız vardı ancak bir merkez olarak ilk defa burada kuruldu. Amacımız, Türkiye'de saf bal kriterlerini tekrar gözden geçirilmesine vesile olmak. Bizim bal kriterlerimiz Avrupa'dan alınmış ancak Türkiye'nin florası ile Avrupa'nın florası birbirinden çok farklı olduğu için Türkiye'deki balların Avrupa'dan farklı olması lazım" diye konuştu. Yrd.Doç.Dr. Öztürk, merkezdeki çalışmalarda balın 23 ayrı özelliğinin analiz edildiğini söyledi.

Toplumda balla ilgili doğru bilinen yanlışların olduğunu dile getiren Yrd.Doç.Dr. Öztürk, "Normalde halkımız arasında 'saf bal, iyi bal kristalleşmez, şekerlenmez' deniliyor. Bu konuda yanlışımız var. Arıcılar çok iyi bilirler ki kaliteli saf balda polen olabilir. Balın içinde glukoz fruktozdan fazla ise ve polen de mevcutsa şekerlenme, kristalleşme olur. Buna polen neden olur. Kristalleşme, şekerlenme balın sahte ya da kalitesiz olduğunu göstermez. Saf bal da şekerlenir. Şekerlenmeyi engellemek için balın buz dolabında ya da gün ışığında saklanmaması gerekmektedir" diye konuştu.

Yrd.Doç.Dr. Öztürk, Türkiye'nin dünyada bal üretiminde ikinci sırada yer aldığını belirterek, Karadeniz Bölgesi'nde çok değerli balların üretildiğini de dile getirdi. - Samsun

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Yrd.doç.dr. Öztürk: Şekerlenme Balın Sahte Olduğunu Göstermez - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement