Ytü'den Ergene Havzası Bilgi Sistemi Geliştirilmesi Projesi - Son Dakika
Güncel

Ytü'den Ergene Havzası Bilgi Sistemi Geliştirilmesi Projesi

Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ), Trakya'nın en önemli su kaynağı Ergene Nehri'nin iyileştirilmesine destek sağlayacak modelleme ve bilgilendirme sistemlerinin geliştirilmesi projesini başlattığını duyurdu.

14.02.2018 11:24

Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ), Trakya'nın en önemli su kaynağı Ergene Nehri'nin iyileştirilmesine destek sağlayacak modelleme ve bilgilendirme sistemlerinin geliştirilmesi projesini başlattığını duyurdu.

YTÜ'den yapılan yazılı açıklamada, üniversitenin hazırladığı, "Havza Bilgi Sistemi Geliştirilmesi" projesinin TÜBİTAK'ın "1003-Öncelikli Alanlar Ar-Ge Projelerini Destekleme Programı" kapsamında desteklenmeye hak kazandığı bildirildi.

Açıklamada, Trakya'nın en önemli su kaynağı Ergene Nehri'nin iyileştirilmesine destek sağlayacak modelleme ve bilgilendirme sistemlerinin geliştirilmesine yönelik bu projenin başladığı kaydedildi.

Yürütücülüğünü YTÜ Elektrik-Elektronik Fakültesi Kontrol ve Otomasyon Mühendisliği Bölümü'nden Doç. Dr. Şeref Naci Engin'in yaptığı projede Gebze Teknik Üniversitesi, Namık Kemal Üniversitesi ve Sabancı Üniversitesi'nin de yer aldığı belirtilen açıklamada, çevre, inşaat, ziraat ve elektrik-elektronik gibi çok farklı mühendislik disiplinlerinin yanı sıra havzada alınacak önlemlerin sosyo ekonomik etkilerini araştıran uzman bir ekibin de bulunduğu ifade edildi.

Proje ile Ergene Havzası'nda su ile ilgili tüm bilgilerin ulaşılabileceği web tabanlı bilgi sistemi oluşturulmasının amaçlandığı aktarılan açıklamada, şöyle denildi:

"Ergene havzasının çevresel problemi sadece deredeki su kalitesinin aşırı bozulmuş olması değil, aynı zamanda bölgedeki yeraltı sularının da kontrolsüz ve yüksek miktarlarda kullanılmasıdır. Bu durumun havzanın doğal yapısına olan etkileri ise ancak modelleme araçları ile tahmin edilebilmekte ve olumsuz etkilere karşı önlemler alınması mümkün olmaktadır. Proje kapsamında cevap aranan bazı sorular şu şekilde sıralanabilir; evsel atıksu arıtma tesislerinin devreye alınması ile su kalitesindeki iyileşme oranı ve süresi ne olacaktır?

Endüstriyel atık suların derin deniz deşarjı ile uzaklaştırılmasının su kalitesine ve su bütçesine etkileri nelerdir?

İklim değişikliğinin Ergene Deresi su bütçesine etkisi ne ölçüde olacaktır?

Tabiattaki sistemlerin davranışının modellenmesi/ sayısal ortamında taklit edilmesi oldukça karmaşık ve kapsamlı bilgiye dayanan bir süreçtir. Bu amaçla kullanılan farklı modelleme tekniklerinin birbirine karşı avantaj ve dezavantajlarının bulunması sebebiyle bu proje kapsamında farklı modelleme tekniklerinin bir arada kullanıldığı entegre ve hiyerarşik modelleme yaklaşımı uygulanmaktadır. Böylelikle fiziksel modeller dediğimiz paket programlar ile veriye dayalı modeller denilen gelecekte de çokça kullanım alanı bulması beklenen yapay sinir ağları/ yapay zeka tabanlı yöntemler bir arada kullanılmaktadır."

Açıklamada, projenin en önemli çıktısının, havzada yaşayan insanlardan ilgili yöneticilere kadar Ergene havzasındaki su kalitesi ve miktarı ile ilgili bilgi almak isteyen herkesin takip edebileceği web sitesinin yayımlanması olacağı aktarılarak, "Burada kullanıcılar sisteme önceden girilmiş senaryoları deneyerek Ergene havzasındaki su miktarı ve kalitesinin hangi koşullarda nasıl değiştiğini Google Maps altyapısına sahip haritalar üzerinde görebileceklerdir. Havza ile ilgili haberlerin ve bilimsel yayınların da yer alacağı web sitesi ile havza halkının Ergene deresinin yönetimine katılmasını sağlayacak bir ortam sunulması amaçlanmaktadır." ifadeleri kullanıldı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Ytü'den Ergene Havzası Bilgi Sistemi Geliştirilmesi Projesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement