Yunanistan Meclisi, göçmenlerle ilgili hukuki işlemlerin hızlandırılması amacıyla, sığınma taleplerinin görüşüldüğü İltica Temyiz Kurulu üyelerinin değiştirilmesini içeren kanun tasarısını onayladı.
Buna göre, temyiz kurulu, Adalet Bakanlığı tarafından atanacak 2 hakim ve Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) tarafından seçilecek 1 uzmandan oluşacak.
Düzenleme, hükümet ortakları SYRIZA ve Bağımsız Yunanlar (ANEL) partisinin yanı sıra muhalefet partileri Yeni Demokrasi ve PASOK üyelerinin de desteğini aldı.
Düzenlemeyle, Türkiye ve Avrupa Birliği arasındaki göçmenlere ilişkin mutabakatın yürürlüğe girmesinin ardından Yunan adalarına gelen ve buralarda tutulan göçmenlerle ilgili hukuki süreçlerin hızlandırılması ve daha fazla netice alınmasının hedeflendiği bildirildi.
Yunanistan Göç Politikaları Bakan Vekili Yannis Muzalas mecliste yaptığı konuşmada, bu değişikliğin hukuki işlemlerin hızlandırılması için gerekli olduğunu belirterek, "Şimdiye kadar adalarda 8 binden fazla sığınma başvurusu var ve ülkede bulunan göçmenlerin yüzde 90'nın sığınma başvurusunda bulunacağını tahmin ediyoruz. Sığınma kurullarının buna ilave olarak şimdiye kadar birikmiş 13 bin sığınma talebini de incelemesi gerekiyor." dedi.
Düzenlemeden önce İltica Temyiz Kurulunda, 1 devlet memuru, ülkenin insan hakları kurumundan 1 uzman ve 1 BMMYK üyesi bulunuyordu.
Türkiye-AB mutabakatı kapsamında şimdiye kadar Türkiye'ye iade edilen 468 göçmenin tamamı sığınma başvurusu yapmayan veya başvurusunu çekenlerden oluşuyor.
Temyiz Kurulu şimdiye kadar, Türkiye'nin güvenli ülke olduğu gerekçesiyle yalnızca iki göçmenin itirazını reddetmiş, birçok itirazı ise göçmenlerin lehine sonuçlandırmıştı.
Son Dakika › Güncel › Yunanistan'dan Türkiye-Ab Mutabakatına İlişkin Düzenleme - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?