Şanlıurfa'nın Haşimiye Meydanı ve tarihi Bedesten Çarşısı'nda satışa sunulan yöresel kıyafetler sadece şehirle kalmayıp farklı yerlere de gönderiliyor. Kendine has renkleri ve değişik tasarımıyla kendine müşteri bulan yöresel kıyafetlerin fiyatları 50 lira ile 500 lira arasında değişiyor. Özellikle şehirdeki kadınlar bazı kumaşlara 'dizi' ve 'film' adlarıyla hitap ediyor. 'Deli Yürek' adlı kumaştan tutun da 'Sıla' adlı kumaşa kadar kumaş çeşidi bulunuyor. Süs taşlarıyla da zenginleştirilen kumaşlar şehir insanın yanı sıra turistlerin ilgisini de çekiyor.
Haşimiye Meydanı'nda ki esnaf; zubun, entari, şemame gibi adlarla anılan yöresel kıyafetleri her yaştan insanın beğenerek aldığını söyledi. Günümüzdeki teknolojinin gelişmesinden sonra şehirde pek tercih edilmese de kırsal kesimde hala yöresel kıyafetler tercih ediliyor. Genellikle turistik mekânlarda satılan yöresel kıyafetler ya satın alınıyor ya da hatıra olsun diye fotoğraf çekiliyor.
COŞKUN: YÖRESEL KIFAYETLER BU YÖREDE BİTMEYECEK BİR ALIŞKANLIKTIR
Haşimiye Meydanı'nda manifaturacılık yapan ve yöresel kıyafet satışı yapan İbrahim Halil Coşkun, "Yöresel kıyafetler bu bölgede Arap ve Kürt kardeşlerimiz tarafından daha çok tercih ediliyor. Gece kıyafeti ve düğün kıyafeti olarak da giyiliyor. Bizim yöredeki insanların geleneksel giyim tarzıdır. Zubun ve içine elbise giyilir. Suruç bölgesinde de bu yöresel kıyafetler tercih ediliyor. Tabi ki, bu yöresel kıyafetler yöreden yöreye değişkenlik gösteriyor. Aba üzerine veya etek elbise üzerine de giyilebiliyor. Yöresel kıyafetler bu yörede bitmeyecek bir alışkanlıktır. Yöresel kıyafetler bitmez, tükenmez bir uğraştır. İnsanlar yeni kıyafetlere ne kadar yakınlık gösterirse göstersin yine de bu kıyafetler kendine alıcı buluyor. Hiçbir zaman bitmeden aynı şekilde devam eder. Her kumaşın kendi içinde bir adı var ve adına göre de fiyatları değişiyor. Daha önceden filmlerdeki isimler kumaşlara verilirdi. Bundan dolayı da fiyatları yüksektir. Bazı müşterilerimiz dizilerde veya filmlerde gördükleri kumaşları gelip bizden istiyorlar. Bizde onlardan aldığımız bilgilerle kumaş getiriyoruz. Biz de müşterilerden aldığımız bilgilerle kumaşların adını öğrenmeye çalışıyoruz. Kumaşlar çeşitlilik gösteriyor. Puşe kumaş var, kadife var, boncuklu var, boncuksuzu var. Gelişen teknolojiye rağmen eski kumaşlar tekrar gün yüzüne çıkmaya başladı ve satışa sunuluyor. Teknoloji gelişse de biz halen bu kumaşları satıyoruz. Bu meslek asla bitmeyecektir. Biz kendimizde giyiyoruz, biz bu kıyafetlerden asla vazgeçmeyiz. Kürtlerde giyiyor, Araplarda giyiyor ve hatta şehirlilerde giyiyor. Kumaşlar boncuklu ve parlak olduğundan dolayı gece düğünlerde giyiliyor. Kumaşların fiyatları 50 liradan başlar, 500 liraya kadar devam eder. 50 liralık kumaş daha hafif bir kumaştır, 500 liralık kumaş ise daha ağırdır. Kadifeler 100 liradan, boncuklular 150 liradan satılıyor. Değişim model, değişik desen olduğu zaman da fiyatlar 200-250 arasında değişiyor. Saten kumaşların ise fiyatı değişiyor. Satenler 350 liradan 100 liraya kadar var. Her kumaş ve yöresel elbise desenine ve modeline göre değişir. Ağır boncuklu, hafif boncuklu, boncuksuz, ağır taşlı ve taşsız şeklinde değişenlik gösteriyor" dedi.
(Kaynak: Gazeteipekyol)
Son Dakika › Güncel › Zubunlar Modern Kıyafetlere Direniyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?