Aibü'de İstanbul'un Fethi Anlatıldı - Son Dakika
Yerel

Aibü'de İstanbul'un Fethi Anlatıldı

Abant İzzet Baysal Üniversitesinde (AİBÜ) İstanbul'un fethi anlatıldı.

20.05.2013 20:14

Abant İzzet Baysal Üniversitesinde (AİBÜ) İstanbul'un fethi anlatıldı.

AİBÜ Kültür Merkezi'nde düzenlenen konferansta konuşan tarihçi-yazar Ekrem Şama, İstanbul ile Mekke'nin fethi arasında ilginç benzerlikler olduğunu belirterek, "Mekke'nin fethine giderken son gece Efendimizin emriyle 10 bin ateş yakılmıştı. İstanbul'un fethinde Bizans'a korku veren buna benzer uygulamalar yapıldı" diye konuştu.

Hz. Muhammed'in Hendek Savaşı sırasında İran, Yemen, Bizans, Roma ve İstanbul'un fethedileceği müjdesini verdiğini hatırlatan Şama, bu açıdan Eyüp Sultan'ın mezarının keşfinin fethin gerçekleşeceğinin işareti anlamına geldiğini kaydetti.

Fatih Sultan Mehmet'in İstanbul'un fethi için, inanç ve kararlılığının yanında dönemin en yenilikçi stratejilerini kullandığını ifade eden Şama, sözlerini şöyle tamamladı:

"28 Mayıs'ı 29 Mayıs'a bağlayan gece puslu ve karanlık. Birdenbire bütün ordugahlar ve donanma ateşler ve fenerlerle aydınlatılmış, bütün toplar gümbürdüyor. Askerler tekbir getiriyor. Bizans dehşet içinde, bu olay bir sünnettir. Mekke'nin fethine giderken son gece Efendimizin emriyle yakılan 10 bin ateşi hatırlatıyor. İstanbul'un fethinde de aynısı yapılmıştır." - BOLU

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Aibü'de İstanbul'un Fethi Anlatıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement