Alman Gazetesi: Balon Berlin Duvarı Bazılarına Fazla Entelektüel Gelmemiş - Son Dakika
Güncel

Alman Gazetesi: Balon Berlin Duvarı Bazılarına Fazla Entelektüel Gelmemiş

Alman Gazetesi: Balon Berlin Duvarı Bazılarına Fazla Entelektüel Gelmemiş

Berlin Duvarı'nın yıkılmasının 25'inci yıldönümü kutlamaları Alman gazetelerinde geniş yer buldu.

10.11.2014 15:22
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Berlin Duvarı'nın yıkılmasının 25'inci yıldönümü kutlamaları Alman gazetelerinde geniş yer buldu. Yorumlarda, balon duvarın bazı kesimlerin ilgisini çekmediğini, Başbakan Angela Merkel'in mesajında eksiklik bulunduğu savunuldu.

Der Tagesspiegel, yüz binlerce kişinin son günlerde, Berlin'in ne kadar değiştiğini ve kentte nasıl bir birliktelik ruhu oluştuğunu görme fırsatı bulduğunu, kent eski sakinlerinin bile Berlin Duvarı'nın nereden geçtiğini yeniden anımsadığını yazdı. Gazete, binlerce kişinin sınırı geçtiğini, yaşadıklarını hatırladığını, bölünen semt ve ayrı düşen ailelerle ilgili hikayeleri dinlediğini kaydederken, 'Balondan duvar, bazılarına fazla entelektüel gelmemiş, Berlin'i ikiye ayıran duvarı anımsamak için çok da iyi bir fikir gibi görünmemiş olabilir. ancak yine de dökülen gözyaşlarına değdi' dize yazdı. Gazete, yapılan törenin bir kent halkının birlik olmak ve kendisini yeniden bulmak için gereksinim duyduğu büyülü anlardan olduğunu vurgularken, 'Kolektif bir bilincin oluşturulması bakımından bu anlar vazgeçilmez nitelikte, hele ki uzun bir travma yaşamış Berlin için' diye ekledi.

Kölner Stadt-Anzeiger gazetesinde 'Berlin Duvarı'nın yıkılmasından sonra, toplumun 'Almanya'nın dostları tarafından kuşatıldığı' söylemine alıştığını, bu anlayışta bir değişiklik olmadığını kaydederken, 'Rusya bir 'düşman' değil. Fakat Gorbaçov döneminden alışık olduğumuz gibi bir 'dostluk'tan da söz edemiyoruz. Her şeye rağmen bugün de Rusya'nın menfaatlerini dikkate almak, onu bir şeytan gibi görmemek ve diyalog yolunu aramak akıllıca olur' diye devam etti.

MERKEL'E ELEŞTİRİ

Frankfurter Allgemeine Zeitung ise, Başbakan Angela Merkel'in Berlin Duvarı'nın yıkılmasının 25'inci yıl mesajını ele alırken mesajın, kendi yönetim tarzıyla tezat oluşturan barışçıl devrimin yöntemleri önünde eğilmeye dayandığını yazdı. Gazete, Almanya'nın şekillendirme gücü bulunduğunu bazı şeyleri daha iyiye dönüştürebileceğini ifade ederken 'Duvarın yıkılışının verdiği mesaj budur. Merkel, bu mesajın Ukrayna, Suriye, Irak ve dünyanın değiştirilemez koşullar ve çatışmaların hakim olduğu diğer bölgelerini ilgilendirdiğini söyledi. Tüm bunlar nasıl bir uyum içerisinde olabilir ki' Merkel iklim değişikliğine veya Euro Avrupası'na ya da yalnızca zor koşulların değil, bilimsel açıdan desteklenen kimi zorunlulukların siyasetçileri harekete geçme ya da yok olma seçenekleri arasında bıraktığı her bölgeye değinebilirdi? diye yazdı.

Neue Osnabrücker Zeitung da, 'Berlin Duvarı'nın yıkılışının 25'inci yıldönümünde Berlin'de bir kutlama havası olmadığını SSCB lideri Mihail Gorbaçov, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve onun seleflerinden Henry Kissinger'in yeni bir soğuk savaşa karşı uyarılarda bulunduğunu hatırlattı. Gazete, 25 yıl önce duvarın yıkılışıyla birlikte Batı'nın Rusya ile ilişkilerinin dip noktaya vardığını güven dolu bir ilişkinin çok daha farklı göründüğünü bildirirken 'Bunu düzeltmek için Putin kadar Almanya'nın da devreye girmesi gerekiyor. Zira daha büyük bir Almanya, 25 yıl öncesine kıyasla daha da büyük bir sorumluluk üstlenmek zorunda' diye ekledi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Alman Gazetesi: Balon Berlin Duvarı Bazılarına Fazla Entelektüel Gelmemiş - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement