Arnavutluk'un Bağımsızlığının 100. Yıl Dönümü - Son Dakika
Güncel

Arnavutluk'un Bağımsızlığının 100. Yıl Dönümü

Arnavutluk'ta bağımsızlığın 100.yıl dönümü dolayısıyla ülke genelinde çeşitli etkinlikler düzenlendi.

26.11.2012 18:13

Arnavutluk'ta bağımsızlığın 100. yıl dönümü dolayısıyla ülke genelinde çeşitli etkinlikler düzenlendi.

Bağımsızlığın 100. yıl dönümü dolayısıyla ülke genelinde caddeler bayraklarla donatılırken, kutlamalar için başkent Tirana'da "Tabaklar Köprüsü" olarak bilinen yere 100 yıl önce Arnavut bayrağının dikilmesi anısına büyük bir mozaik yerleştirildi. Sanatçı Gezim Hidri'nin hazırladığı mozaik, Arnavutlar'ın yaşadığı yerlerden seçilen taşlardan yapıldı.

Tiran Büyükşehir Belediye Başkanı Lulzim Başa burada yaptığı konuşmada,

"Tiran, tüm Arnavut ulusunda ümit veren bir başkenttir. 100 yıl önce 26 Kasım 1912'de Tiran'da buraya bağımsızlık bayrağı yerleştirildi. 100 yıl önce bayrağın yerleştirildiği tam bu yere biz de ender rastlanan bir mozaik yerleştiriyoruz" dedi.

Kutlamalar kapsamında ayrıca Tiran'da fuar, sergi ve konserler organize edildi. Tiran'daki Ulusal Tarih Müzesi'nde düzenlenen resim sergisinin açılışını Arnavutluk Başbakanı Sali Berişa yaptı. Berişa, burada yaptığı konuşmada,

"Bağımsızlığın 100. yıl dönümü geçmişin değerlerini ve hatalarını tanımak için Arnavutlar içim büyük bir fırsattır" diye konuştu.

-Bağımsızlığın mimarı İsmail Kemal-

Durres Limanı'nda düzenlenen etkinlikle de milli kahraman olarak kabul edilen İsmail Kemal'in 100 yıl önce İtalya'dan bağımsızlığı ilan etmek için ülkeye gelişi canlandırıldı. Durres Belediyesi tarafından düzenlenen etkinlikte, 100 yıl öncesi bir kez daha hatırlandı. Durres kentinden yüzlerce genç Arnavutluk bağımsızlığının mimarı olan İsmail Kemal'in gelişini anlatan gösteriyi izledi.

Vlora kenti belediyesi tarafından düzenlenen törende ise Kosova Kurtuluş Ordusu eski üyesi Ramuş Haradinay'a Vlora Belediye Başkanı Şpetim Gyika tarafından "Vlora Bağımsızlık" unvanı verildi.

Ana muhalefet konumundaki Sosyalist Parti Genel Başkanı Edi Rama da Vlora kentinde, bağımsızlık mücadelesinin sembol isimlerinden İsa Boletini'nin heykelinin dikilmesi törenine katıldı.

Bağımsızlığın ilan edildiği ülkenin güney kesiminde yer alan Vlora kentinde, 28 Kasım 2012'de sabah saatlerinden resmi etkinlikler başlayacak. Bu etkinliklere ülkenin üst düzey yetkilileri katılacak. Aynı gün öğleden sonra ise resmi kutlamalar başkent Tiran'da devam edecek.

Kosova'dan ve diğer ülkeden binlerce Arnavut birkaç gündür bağımsızlığın 100. yılı kutlamalarına katılmak üzere Arnavutluk'a geliyor.

Muhabir: Tiran-Kemal Zorlak

Yayıncı: Serkan Fidan - TİRAN

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Arnavutluk'un Bağımsızlığının 100. Yıl Dönümü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement