Samsun Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi Başhekimi Uzm. Dr. Ayşe Gökçen Gündoğmuş, bonzainin son dönemde toplumsal açıdan ciddi bir problem olduğunu belirterek, tek bir kullanımın bile ölüm riski taşıdığını söyledi. Uzm. Dr. Gündoğmuş, hastanede 2014'ün ilk 8 ayında 216 kişinin alkol ve madde bağımlılığı nedeniyle yataklı serviste tedavi gördüğünü dile getirdi.
Samsun Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi Başhekimi Uzm. Dr. Ayşe Gökçen Gündoğmuş, sentetik olarak laboratuvarlarda üretilen uyuşturucu maddelerin olumsuz etkilerini diğerlerine göre daha fazla olduğunu belirterek, özellikle çocuk ve gençlerin uzak tutulması için aileleri uyardı. Uzm. Dr. Gündoğmuş, sentetik uyuşturucu olan bonzainin son dönemlerde toplumsal açıdan ciddi bir problem olarak karşılarına çıktığını ifade ederek, Bunlar sentetik olarak laboratuvarlarda üretilen maddeler. Hem bağımlılık potansiyelleri daha fazla çok daha hızlı fiziksel ve psikolojik bağımlılık yapabiliyorlar hem de yan etkileri çok daha ciddi oranlarda çıkabiliyor. Bonzai kullanımının ilk denemesinde bile çok ciddi problemler olabilir. Bu ölüme kadar gidebilir. Sadece bir merakla 'Bir kere denemekle bir şey olmaz' gibi düşüncelerle merakla başlayan veya bir kez olsun alan bir genci bile ciddi bir risk bekliyor dedi.
Uzm. Dr. Ayşe Gökçen Gündoğmuş, Gençlerde biraz daha dürtüsellik, kendini ispatlama gibi psikolojik faktörler ön plana çıkabildiği için arkadaş çevresinde madde kullanımı varsa ve bu bir kendini kanıtlama unsuru olarak yansıtılıyorsa deneme riskleri de artıyor. Ailenin bile bunu fark etmeye fırsatı kalamayabiliyor ciddi etkilerinden dolayı. Madde bağımlılığının bir hastalık olduğunu altını çizmek gerekiyor. Bu bir kişilik özelliği gibi kişinin kendi kontrolü altındaki bir şeymiş gibi algılar ciddi anlamda tedaviyi bloke ediyor. Tedavisi zor bir süreç. Başvuranları ümitsizliğe sürüklenmemeleri. İyi bir destek sistemiyle bu problemin üstesinden gelinebilir diye konuştu.
Uzm. Dr. Gündoğmuş, hastanenin yataklı servisinde alkol ve madde bağımlılığı nedeniyle 2013 yılında 287 kişinin, 2014 yılı ilk 8 ayında ise 216 kişinin tedavi gördüğünü dile getirdi.
'ORTA OKUL VE İLKOKUL ÖĞRENCİSİ VAKALARI VAR'
Samsun Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi'nde görevli Çocuk Psikiyatri Uzmanı Melih Nuri Karakurt ise, bonzai kullanımı özellikle 16-22 yaş arasındaki gençlerde daha sık gördüklerini kaydederek, Bonzai kullanımında son dönemde bir artış gözlemliyoruz. Hem ailelerin başvurusu şeklinde hastanemize vaka gelebiliyor hem de kolluk kuvvetleri kanalıyla başvuruda bulunuluyor. Hatta kullanım yaşının düştüğünü ortaokul ve ilkokul dönemindeki çocuk vakaları da gördüğümüzü söyleyebiliriz. Bonzai fiziksel anlamda ciddi sorunlar yaşanabilir. Tek kullanımda bile ölümle sonuçlanabilecek sorunlara yol açabiliyor. Kalp, akciğer ve karaciğer üzerinde zararları olabiliyor. Kronik kullanımı ruhsal anlamda sorunlara yol açıyor. Bağımlılığın yanında daha ileri şizofreni gibi hastalıkları tetiklediği, davranışlarla ilgili bozulmalara yol açtığı, sosyoekonomik açıdan da zorluklara yol açtığı bilinmekte dedi.
'TEDAVİ ADİLEMEZ ALGISI YANLIŞ'
Ailelerin bu konuda dikkatli olması gerektiğinin altını çizen Psikiyatri Uzmanı Karakurt, Madde bağımlılığı tedavi edilebilir bir süreçtir. Toplumda tedavi edilemez diye yanlış bir algı var. Çocuğun son dönemlerde davranış değişikliği varsa, eve giriş çıkış saatleri değişmişse, bazı geceler eve gelmiyor telefonu kapalıysa önceden aile bireyleriyle vakit geçirirken daha sonra tek başına kalıyorsa, solunum, uyku problemleri yaşıyorsa, okula devam güçlüğü yaşıyorsa madde kullanım sorunu yaşıyor olabilir. Çocuğu takip etmek direk anlamda sormak gerekir ailelerin uyanık olması gerekiyor diye konuştu.
Son Dakika › Güncel › Bonzainin Tek Kullanımında Bile Ölüm Riski Var' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?