Sivas Cezaevinde Dokunan Halılar Sahiplerini Bekliyor - Son Dakika
Kültür Sanat

Sivas Cezaevinde Dokunan Halılar Sahiplerini Bekliyor

Sivas'taki cezaevinde mahkumlarca dokunan, Oscar ödüllü oyuncu Charlize Theron'un satın almasıyla gündeme gelen halılar, sahiplerini bekliyor.

15.12.2014 12:53  Güncelleme: 10:34

Sivas'taki açık ve kapalı cezaevinde mahkumlarca yaklaşık 2 yılda dokunan halılar, yıllar önce sipariş veren kişilerce teslim alınmayı bekliyor.

Kentteki cezaevlerinde bulunan atölyelerde 35'i kadın 75 mahkum tarafından dokunan halılar, işçiliği, deseni ve renkleriyle dikkati çekiyor. Oscar ödüllü sinema oyuncusu Charlize Theron'un 2006 yılında İstanbul ziyareti sırasında satın almasıyla gündeme gelen el işi halılar, mahkumlarca yaklaşık 2 yılda dokunuyor.

"SARAY HALISI OLARAK ANILIYOR"

Her deseni farklı bir duyguyu ve düşünceyi anlatan ve fiyatı 5 bin ila 7 bin 500 lira arasında değişen halılar, yıllar önce sipariş veren kişilerce teslim alınmayı bekliyor.

Sivas Açık Ceza İnfaz Kurumu Müdürü Zeki Yıldırım, AA muhabirine yaptığı açıklamada, atölyelerinde sadece Hereke halılarının dokunduğunu ve bu halıların saray halısı olarak anıldığını söyledi.

"DOKUNMAYI BEKLEYEN 200 HALI VAR"

Kurumlarında eski yıllarda halı siparişi alındığını anlatan Yıldırım, ellerinde 29 yıllık siparişlerin bulunduğunu dile getirerek, "1985 yılında verilen siparişleri dokuyoruz. Bunların bir kısmının dokuması bitti, bir kısmı da hala dokunuyor. Zaten 1987'de sipariş almayı bıraktık" diye konuştu.

Yıldırım, 311'inci halının dokunduğunu belirterek, "Dokunmayı bekleyen yaklaşık 200 halımız bulunuyor" dedi.

"1982'DE SİPARİŞ VEREN BİRİ BİZİ BULUP HALISINI ALDI"

Sipariş veren kişilere ulaşmakta zorlandıklarını dile getiren Yıldırım, şunları söyledi: "Aradan uzun zaman geçince insanlar ya siparişinden vazgeçiyor ya biz onların adresine ulaşamıyoruz ya da fiyatı pahalı olduğu için siparişi veren almak istemiyor. Dolayısıyla bu şekilde sahibine ulaşamadığımız ya da artık sipariş veren kişinin almak istemediği dokunup biten 20 halımız elimizde bekliyor ama yıllar sonra bile dokunan halılarını almaya gelen de oluyor. Bundan birkaç ay önce, 1982'de sipariş veren biri, bizi buldu ve halısını aldı."

"FİYATLAR HER YIL DEĞİŞİYOR"

Yıldırım, sipariş verenlere ulaşmak için tüm yolları denediklerini ve ulaşamadıkları takdirde halıları Adalet Bakanlığına gönderdiklerini belirterek, "Halıların satış fiyatını Bakanlığımız belirliyor ve bu fiyat, her yıl değişiyor. Şu anda dokunan halının metrekaresi 885 liradan satışa sunuluyor. Atölyemizde dokunan halılarımız en fazla 7-8 metrekare oluyor" şeklinde konuştu.

Cezaevinde dokunan halıların 10 santimetresine 60 ilmek atıldığını anlatan Yıldırım, halıların çok kaliteli olduğunu ve nesilden nesile aktarılabileceğini vurguladı. Zeki Yıldırım, halının tek hükümlünün elinden çıkmasına dikkat ettiklerini, bunun halının kalitesini ve sağlamlığını belirlediğini söyledi.

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Sivas Cezaevinde Dokunan Halılar Sahiplerini Bekliyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement