Çin Yeni Uydular Fırlatmayı Planlıyor - Son Dakika
Güncel

Çin Yeni Uydular Fırlatmayı Planlıyor

Çin Uluslararası Radyosu - Dün düzenlenen uzay konulu konferansta, Çin'in 2020'ye kadar uzaya yeni bir grup uyduyu göndermek için çalışmaları sürdürdüğü bildirildi.

25.04.2018 09:12

Çin Bilimler Akademisi'ne bağlı Ulusal Uzay Bilimleri Merkezi Direktörü Wang Chi'nın konferansta verdiği bilgilere göre, "SMILE" adlı Çin-Avrupa ortak misyonu kapsamında fırlatılacak uydular, güneş rüzgârları ile dünyanın manyetosferi arasındaki etkileşime odaklanacak.

SMILE (The Solar wind Magnetosphere Ionosphere Link Explorer), dünyanın çevresinde güneşin etkisiyle meydana gelen hareketlerin etkisinin daha iyi anlaşılması amacıyla yerkürenin manyetik kuyruğunda biriken fırtınalar ile ilgili araştırmalara da yardımcı olacak.

Fırlatılacak uydular arasında ASO-S (Advanced Space-borne Solar Observatory) ile GECAM (Gravitational Wave Electromagnetic Counterpart All-sky Monitor) de yer alıyor. Birincisi, manyetik alanlar, bu alanlarda oluşan ışıklar ve taçküre kütle atımının nedensellik ilişkisini anlamaya destek sağlayacakken; diğer uydu ise ağırlık dalgalarıyla ilişkili elektromanyetik sinyallerin araştırılmasını amaçlıyor.

Ayrıca dünyanın su döngüsüyle alakalı çalışmalar için WCOM (The Water Cycle Observation Mission) ile dünyanın manyetosfer, iyonosfer ve termosfer katmanlarını inceleyecek MIT (The Magnetosphere-Ionosphere-Thermosphere Coupling Exploration) adlı uydular da fırlatılacak.

Uzay çalışmalarına eskiden beri Avrupa ve ABD öncülük etse de Çin son yıllarda yeni bir bilim ve teknoloji oyuncusu olarak uluslararası arenaya çıkıyor.

Diğer yandan uzay alanındaki lider güçlerle kıyaslandığında Çin, uzay araştırmalarında, teknolojilerinde ve uygulamalarında dengesiz bir gelişme sürecinden geçmekte.

Mevzubahis yeni uyduların bu durumu değiştirmesini umduğunu söyleyen Wang, "Mümkün olduğu kadar kısa süre içinde uzay araştırmaları için bir laboratuvar inşa ederek 2030'a kadar bu alanda çığır açmayı ümit ediyoruz." dedi.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Çin Yeni Uydular Fırlatmayı Planlıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement