Dizi Setlerinde Organ Bağışı Anlatıldı - Son Dakika
Güncel

Dizi Setlerinde Organ Bağışı Anlatıldı

Sağlık Bakanlığı ve AB heyetinden yetkililer, organ bağışının önemi konusundaki farkındalığın artırılabilmesi için dizi setlerini ziyaret etti.

14.11.2014 16:12  Güncelleme: 10:07

Sağlık Bakanlığı ve AB yetkilileri, organ bağışında farkındalığın artırılabilmesi için dizi setlerini ziyaret etti.

Sağlık Bakanlığı ve AB'nin ortaklaşa yürüttüğü "Organ Bağışında Uyum İçin Teknik Yardım Projesi" kapsamında, "Ulan İstanbul", "Arka Sokaklar", "Kaçak", "Hayat Yolunda" ve "Kocamın Ailesi" setlerinde Türkiye'deki organ bağışı ve nakillere ilişkin bilgi verildi.

Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Arif Kapuağası, yapımcı, yönetmen, oyuncu ve diğer teknik ekibe yaptığı açıklamada, Türkiye'de yaklaşık 25 bin kişinin organ nakli beklediğini, yeterli bağış olmadığı için yaklaşık her yıl 2 bin kişinin hayatını kaybettiğini söyledi.

Organ bağışı konusundaki farkındalığın artırılmasının önemine işaret eden Kapuağası, bu konuda kanaat önderlerine sorumluluk düştüğünü vurguladı.

Kapuağası, sanatçıların da bu konuda yol gösterici olabileceğinine dikkati çekerek, "Bakanlık yetkilileri olarak farkındalığın artırılması için çalışmalar yürütüyoruz ancak ne yaparsak yapalım biz her haneye giremiyoruz. Oysa, sizler, değerli sanatçılarımız, oyuncularımız, diziler ve filmler aracılığıyla bir anda milyonların evine girebiliyorsunuz. Bu nedenle sizlerin vereceği bir mesaj organ bağışında farkındalığın artırılabilmesi için çok çok önemli" dedi.

Dizi ve filmlerde organ bağışının işlenmesinin, bir kişinin bağışlanan organla tekrar yaşama döndüğünün gösterilmesinin önemli olduğunu belirten Kapuağası, bu konuda katkı sağlayan senarist, yapımcı ve oyunculara teşekkür etti.

-"Yaşama şansı isteyenin duygularını en iyi sizler anlatabilirsiniz"

Proje Koordinatörü ve Organ Nakli Birim Sorumlusu Mehmet Ali Aydın, duygusal bir yanı olan bu konuyu en iyi oyuncuların hissettirebileceğini vurguladı. Aydın, şöyle konuştu:

"Organ bağışı hayattır. Ölümün ardından organların bir başka bedene can vermesine fırsat tanımaktır. Bu, kimi zaman bir anne, kimi zaman bir çocuk, kimi zaman genç bir delikanlı olabilir. Yaşama şansı isteyen bir kişinin duygularını en iyi sizler anlatabilirsiniz. Bu yüzden sizlere ihtiyacımız var."

Proje takım lideri Lajos Kovacs da Türkiye'de organ bağışının artırılmasını amaçladıklarını vurgulayarak, "Sağlık personelinin dışında bağış ve nakil konusunda toplumda da bilgi ve farkındalığın artırılması gerekiyor. Bu konuda sizlerden de destek bekliyoruz" diye konuştu.

-Oyunculardan destek

Oyuncular, Uğur Polat, Şebnem Bozoklu, Haluk Bilginer, Gürkan Uygun, Engin Öztürk, Burak Yamantürk, İlker İnanoğlu, Şevket Çoruh, Özgür Ozan gibi çok sayıda oyuncu, her insanın yaşarken organ bağışında bulunması gerektiğini ancak bunun için toplumda bilgi kirliliği olduğunu ifade ettiler.

Bu konuda senaristlere daha çok görev düştüğü değerlendirmesinde bulunun oyuncular, dizi ya da filmlerin bir bölümünde organ bağışı konusunun işlenmesinin faydalı olacağını dile getirdiler. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Dizi Setlerinde Organ Bağışı Anlatıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement