Endonezya ve Avustralya, AUKUS'a rağmen askeri işbirliğini artırma kararı aldı - Son Dakika
Güncel

Endonezya ve Avustralya, AUKUS'a rağmen askeri işbirliğini artırma kararı aldı

Endonezya ve Avustralya, AUKUS\'a rağmen askeri işbirliğini artırma kararı aldı

Endonezya ile Avustralya, iki ülke arasındaki AUKUS gerginliğine rağmen, savunma işbirliği anlaşmasının genişletilmesi konusunda mutabık kaldı.

10.02.2023 14:45  Güncelleme: 14:51

Endonezya ile Avustralya, iki ülke arasındaki AUKUS gerginliğine rağmen, savunma işbirliği anlaşmasının genişletilmesi konusunda mutabık kaldı.

ABC'nin haberine göre, iki ülkenin savunma ve dışişleri bakanları, Avustralya'nın başkenti Kanberra kentinde bir araya geldi.

Bakanlar, görüşmelerin ardından ortak açıklama yayımladı.

Ortak açıklamada, var olan savunma anlaşmasının genişletilerek "uluslararası hukuk açısından bağlayıcılığı olan" bir mutabakat haline getirilmesi için görüşmelerin başlayacağı bildirildi.

Açıklamada, yeni anlaşmanın, iki ülke arasındaki savunma işbirliğini güçlendireceğine vurgu yapıldı.

Anlaşmayla birlikte, Avustralya ve Endonezya'nın sahip olduğu eğitim sahalarını karşılıklı olarak kullanma hakkına sahip olacakları belirtilen açıklamada, bunun ortak askeri faaliyetlere olanak sağlayacağı kaydedildi.

Avustralya Savunma Bakanı Rıchard Marles ve Endonezyalı mevkidaşı Prabowo Subianto, iki ülke arasındaki askeri işbirliğini, Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği'nin (ASEAN) Hint-Pasifik vizyonuna uyumlu ve bölgenin egemenlik ilkesine yönelik önemli bir mesaj olarak niteledi.

Kanberra'daki görüşmelere katılan Endonezya Dışişleri Bakanı Retno Marsudi ziyaret sonrası yayımladığı bir video mesajda, görüşmelerde, Avustralya'nın AUKUS işbirliği konusunda daha şeffaf olması gerektiği beklentilerini yinelediğini söyledi.

Marsudi, ülkesinin, Asya'da artan çekişmelerden dolayı endişeli olduğunu dile getirerek, "Uygun bir şekilde yönetilmediği taktirde, bu çekişmeler, bölgeyi istikrarsızlaştıracak açık çatışmalara yol açabilir." dedi.

Avustralya Dışişleri Bakanı Penny Wong da, ülkesinin, nükleer denizaltı planları ile ilgili yalnızca Endonezya ile değil, tüm bölgeye yönelik şeffaf olacağını söyledi.

Wong, Avustralya'nın, Nükleer Silahların Yayılmasını Önleme Anlaşması'nın (NPT) güçlü bir destekçisi olduğunu, ve ülkesinin hiçbir şekilde nükleer silah edinme niyetinin olmadığını vurguladı.

Avustralya, Ekim 2021'de ABD ve İngiltere ile nükleer denizaltı teknolojisi alanında işbirliğini öngören AUKUS anlaşmasını imzalamıştı.

Endonezya, anlaşmaya karşı sert tepki göstermiş, Avustralya'nın nükleer denizaltı sahibi olmasının bölgeyi istikrarsızlaştıracağını öne sürmüştü.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Endonezya ve Avustralya, AUKUS'a rağmen askeri işbirliğini artırma kararı aldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement