Finlandiya'daki Vatandaşlık Maaşı Projesi Sona Eriyor - Son Dakika
Ekonomi
BBC

Finlandiya'daki Vatandaşlık Maaşı Projesi Sona Eriyor

Finlandiya hükümeti, vatandaşlık maaşı projesini rafa kaldırma kararı aldı. İstihdamı artıracağı iddia edilen proje 2017 yılında rastgele seçilen 2 bin kişi ile başlamıştı.

24.04.2018 14:11  Güncelleme: 14:55

Finlandiya hükümeti, iki bin işsizin ayda 560 euro maaş aldığı vatandaşlık maaşı projesini yürürlükten kaldırıyor.

HÜKÜMETTEN GERİ ADIM

Pojenin önde gelen isimlerinden Olli Kangas "Hükümette projeye devam etme isteği burharlaşıyor. Deney için gereken ek para talebini reddettiler" dedi.

Bazıları, bu vatandaşlık maaşı fikrinin işsizlere geçici işler bulabilme yolunu açtığını savunuyor.

İSTİHDAMI ARTIRACAĞI İDDİA EDİLİYOR

Genel olarak ödenen vatandaşlık maaşının garanti bir temel gelir anlamına geldiğini ve böylece kadro alınamayan işlerde çalışmanın beraberinde getirdiği risklerin önlendiğini söylüyorlar.

Destekçileri, temel gelirin istihdam piyasasındaki hareketliliği arttıracağını ve bir işten diğerine geçerken yine bir gelir sahibi olabileceklerin belirtiyor.

RASTGELE 2 BİN KİŞİ SEÇİLMİŞTİ

Finlandiya'daki pilot uygulama Ocak 2017'de başlamış ve Finlandiya vatandaşlarına koşulsuz temel gelir veren ilk Avrupa ülkesi olmuştu. Hepsi işssiz iki bin katılımcı rastgele seçilmişti.

Ancak hükümet, sosyal güvenlik sisteminde reform yapmanın yeni yollarını ararken proje bu yılın ardından sona ererecek.

Finlandiya Sosyal Güvenlik Kurumu Kela'dan araştımacı Prof. Kargas "Hükümetin bu programı genişletmemesinden biraz hayalkırıklığı duydum" dedi ve hükümetin projeyi genişletebilmek için istenen 40 ila 70 milyon euroluk fonu sağlamayı reddetiğini belirtti.

Kela'dan bir diğer araştırmacı Miska Simanainen de said "Sosyal güvenlik sistemini reformdan geçirmek siyaset gündeminde, ancak politikacılar sadece temel gelir uygulamasını değil birçok diğer modeli de tartışıyor" dedi.

SONUÇLAR 2019'DA AÇIKLANACAK

Finlandiya programı açıkladığında, ülkedeki işsizlik oranı yüzde 9,2'ydi. Ayrıca Finlandiya'nın sosyal güvenlik sisteminin karmaşıklığı, vatandaşlık maaşı gibi çeşitli radikal reformlara gidilmesi çağrılarını beraberinde getirmişti.

Pilot uygulamanın sonuçları 2019'un sonuna doğru açıklanacak. OECD'nin araştırması

Geçen Şubat ayında OECD'nin yaptığı araştırmada, İngiltere'deki tek bir sosyal güvenlik ödemesinin, Finlandiya'daki temel gelir uygulamasından daha iyi sonuç verdiği tespit edilmişti. İngiltere'de çeşitli farklı sosyal güvenlik ödemeleri tek bir çatı altında toplanmış ve tek bir ödeme yapılmasına karar verilmişti.

Araştırmada temel gelir uygulamasının ekonomik eşitsizliği büyüteceği ve Finlandiya'daki yoksulluk oranını yüzde 11,4'ten yüzde 14,1'e çıkartacağı tahmin edildi.

OECD İngiltere'deki sisteminse yoksulluğu ve sosyal güvenlik sistemindeki karmaşıklığı azalttığını belirtmişti. Profesör Kangas, Finli politikacıların ele aldığı seçeneklerden birinin de negatif gelir vergisi olduğunu belirtti.

Bu sistemde, belli bir gelir düzeyinin altında kazananların gelir vergisinden muaf tutulması ve vergi dairesinin bu kişilere ödeme yapması öngörülüyor.

MİLYARDERLERDEN DESTEK ALMIŞTI

Finlandiya Maliye Bakanlığı'dan Tuulia Hakola-Uusitalo BBC'ye yaptığı açıklamada, zorluğun insanları çalışmaya teşvik edecek ve gelir eşitsizliğini daha da kötüleştirmeyecek, düşük maliyetli bir sistem bulmak olduğunu söyledi.

Finlandiya'daki vatandaşlık maaşı projesi, Tesla'nın sahibi Elon Musk, Facebook'un kurucusu Mark Zuckerberg ve Virgin grubunun patronu Richard Branson gibi milyarderlerden destek almıştı.

İki yıl önce İsviçre'de seçmenler herkese garanti bir gelir verilmesi teklifini ezici bir çoğunlukla reddetmişti.

Finlandiya\'daki Vatandaşlık Maaşı Projesi Sona Eriyor
Kaynak: BBC

Son Dakika Ekonomi Finlandiya'daki Vatandaşlık Maaşı Projesi Sona Eriyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (17)

  • Milliyetçi Akp li: Bizim ülkemizin bi taşı etmez kurban olurum ben Türkiyemin taşına toprağına tam chp lilerin Yeri 14 23 Yanıtla
  • Bingöllü Habsburger: Arkadaslar , bunlarin verdigi paralara kanmayin... Uzun süredir avrupda yasiyorum.. Burda hayat yok ancak robot gibi hergün sabah 6:30-aksam17:30 calischip eve gelip yatip ertesi gün tekrarini yaparsiniz... Tamam düzenli bir sistemleri var yanliz hep sömürmeye yönelik... 65 yasına geldiğinde ise türlü bahanelerle emkeli maaşını kesiyorlar şu kadar daha çalışman lazımdı falan derken veriyoryar 1000 liranı hadi gecin 1000 lirayla burda 700euro kira verdikten sonra... Zaten 65 yaşına kadar çalışmış bi adamın ne hali kalicaktı ölse daha iyi... Yıllık 50.bin brutoyu geçtiğinde ise 40 vergi ve daha neler televziyon vergisi bilmem satelit vergisi aklınıza gelecek bisürü vergi var ve asgari ücret avusturyada 1200 inşaatlarda 15000 çalışan ay sonu eksiye düşersin ... Devletinizin değerini bilin angutlar 16 15 Yanıtla
    Harun klnc: Yazdklarna kesinlikle katlyorum cok doğru.benim abim babam fransa da hepsi senin dediğini soyluyorlar avrupa bitmiş gercekten.onceden di o para şuan kimse izine gelemiyor paraszlktan.Allah yarmclarıolsun turkiyem daha guzel bence 4 3 Mardinli Frankfurt : Memleket iyi olsaydi avrupaya göc etmezdik 1 3 erol10erol19: allahın çomarı bu dediklerin hepsi türkiyedeki sistemi anlatıyor bide avrıpaymış 0 0
  • Chp ve iyi partililer gitsin: .. 6 16 Yanıtla
    eylem: sen git vatan haini 9 0
  • Orhan peket: Biz 5 milyon suriyeli bakıyoruz eyyyyg avrupa sen kimsin sen bizim kiratimizdamisin .kiskacligindam çatlıyorsun eyyyyyy rusya eyyyyg amerika eyyyyy uganda eyyyyy azerbaycan pardon azerbeycan kardes ülke eyyyyyh ermenia 15 2 Yanıtla
  • Abovvvvv: Olmaz ne chplı ne akplı ne de bir başkası hiç kımse gıtmesın biz birlıkte Türkıyeyiz. 6 0 Yanıtla
    Yuhhh sana : Pazarda hain ne gezer laaa sen hangi Türkün Avrupaya gidipte gavur parası yediğini duydun yada vatanını terkedip alamanyalara göç ettiğini bizimkiler aç kalsa vatanı bırakıp Bulgaristana geçmez koca toprağımız var zenginih şükür biz bize yetiyah nazar deymesun gıı :)) 0 1
  • Tüm yorumlar için tıklayınız
BBC

Advertisement