Gezici Festivale Yoğun İlgi - Son Dakika
Güncel

Gezici Festivale Yoğun İlgi

Haftasonu gerçekleşen Arap Baharı ve Sınıf konulu paneller ile Dikkat Çekim Var! söyleşisi yoğun ilgiyle karşılandı.

06.12.2011 09:37

Gezici Festival, film gösterimlerinin yanı sıra, panel, söyleşi ve atölyelerle de Ankaralı sinemaseverlere alternatif eğitim ve tartışma ortamları sunmaya devam ediyor.

Ankara Sinema Derneği tarafından T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın katkılarıyla düzenlenen 17. Gezici Festival, film gösterimlerinin yanı sıra, eğitim ve tartışma ortamlarıyla da Ankaralılara zengin bir program sunmaya devam ediyor. 3 Aralık Cumartesi günü gerçekleşen Panel: Arap Baharı, Carolina Popolani'nin yönettiği Kahire Merkez filminin gösterimiyle başladı. 2009 yapımı film, interneti politik bir silah olarak kullanan Mısırlı genç blogcuların muhalif hareketteki rollerine ışık tutuyor.

Panel: Arap Baharı

Koray Löker'in moderatörlüğünde gerçekleşen panel Foti Benlisoy, Can Ertuna ve Emrah Göker'in katılımlarıyla devam etti. Benlisoy, Arap Baharı'nın "neden politik mücadelelere esin kaynağı olduğunu" ve "bizim bundan neler öğrenebileceğimiz" sorularını sorarken; Ertuna, bir televizyoncu olarak Tunus, Mısır ve Libya'daki gelişmeleri kişisel gözlemlerine dayanarak anlattı. Emrah Göker, Libya'nın politik ve sosyal yapısının tarihçesini katılımcılarla paylaşırken Benlisoy, tüm bu sürecin getirdiği yeniliği, "yıllardır devam eden siyasal ataletin kalkması" olarak tanımladı.

Dikkat Çekim Var!

Skyturk'te Televizyonun En Canlı Yeri isimli sinema programını hazırlayıp sunan Ceylan Özçelik, 4 Aralık Pazar günü gerçekleşen Dikkat Çekim Var! söyleşisinde "televizyonda sinema programı yapma"nın inceliklerini paylaştı. Özçelik, televizyon programı yapmaya niyetli herkesin "işi bildiğini bilmesinin yeterli olmadığını, işi bildiğini göstermesi" ve "önceden mutlaka set havasını soluması" gerektiğini söyledi. Özçelik'in ilgi çeken bir tavsiyesi de, programa "sine" sözcüğü içieren bir başlık seçilmemesiydi. Söyleşi Özçelik'in 300. programı ve Gezici Festival için hazırlanmış bir video ile noktalandı.

Sınıf İlişkileri: Sureti Soldurulmuş Bir Resim mi?

Sınıf konusu bu sene hem Gezici Kitaplık'a en son eklenen kitap, hem de bir panelle tartışmaya açıldı. Editörlüğünü Tül Akbal Süalp, Aslı Güneş ve Nedim Süalp'in üstlendiği; Bağlam Yayınları işbirliğiyle yayımlanan Sınıf İlişkileri: Sureti Soldurulmuş Bir Resim mi? adlı kitapta; sinemada, edebiyatta, kültürde, ekonomide sınıf kavramı çeşitli boyutlarıyla ele alınıyor. Taner Timur, Sungur Savran, Gülnur Savran, Tül Akbal Süalp, Aslı Güneş, Nedim Süalp, Aslı Kayhan, Seray Genç, Necla Algan, Betül Urhan, Aynur Özuğurlu, Meltem Kanoğlu, Deniz Morva Kablamacı, Evren Barın Eğrik, Ali Osman Coşkun, Haluk Sunat, Kaya Özkaracalar ve Ömer Türkeş'in yazılarıyla katkıda bulundukları kitapta David Harvey ile yapılan bir söyleşi de yer alıyor.

Panel: Sınıf

Sınıf konusunda Türkiye'nin sayılı akademisyenlerinden Prof. Dr. Korkut Boratav, 'Yoksulluk Yazının Yoksulluğu: Toplumsal Sınıflara Dönmek' adlı araştırmalarıyla Türkiye'de son dönem sınıf kavramını yeniden tartışmaya açan Prof. Dr. Ahmet Haşim Köse ve Dr. Serdal Bahçe, 4 Aralık Pazar günü Ahmet Gürata moderatörlüğünde gerçekleşen Panel: Sınıf'ta sınıf kavramını tartıştılar.

Köse ve Bahçe, sınıf üzerine ortak çalışmalarından söz ederek, 1980'lerden bu yana sınıf kavramının sosyal bilimlerdeki dönüşümünü katılımcılarla paylaştılar. Bahçe, panel öncesi gösterilen Pier Paolo Pasolini belgeseli Öfke'ye referans vererek, özellikle Avrupa'da karşılaştığımız "yorgun aydın" tiplemesinden söz etti. Boratav ise katılımcılara sınıf kavramını sinemadan yola çıkarak anlattı. Seren Yüce'nin Çoğunluk filmini "bir burjuva veledinin sınıfsal eğitimi" olarak tanımlayan Boratav, filmdeki "sınıfsal tavırlar"dan da söz etti.

Gezici Festival etkinlikleri 5 Aralık Pazartesi gerçekleşecek Sinema Laboratuarı: Sinema Atölyesi ve 6 Aralık'taki Deliliğin Uzun Tarihi filminin gösterimi ile yönetmenlerden Mieke Bal'ın masterclass'ı ile devam edecek.

17. Gezici Festival, 8 Aralık'ta sona erecek Ankara gösterimlerinin ardından 9-12 Aralık tarihlerinde Sinop'ta ve 14-18 Aralık tarihleri arasında İzmir'de sinemaseverlerle buluşacak. Festival duyuruları, program, filmler ve etkinlikleri Gezici Festival'in web sitesi, Facebook sayfası ve Twitter hesabından takip edebilir, fotoğrafları Flickr hesabından indirebilir, fragmanları Vimeo hesabından izleyebilirsiniz.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Gezici Festivale Yoğun İlgi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement