Iğdır'da Aşura Matemi - Son Dakika
Genel

Iğdır'da Aşura Matemi

Iğdır'da Aşura matemiIĞDIR - Muharremlik ayının 10. Günü olan Aşura gününde meydanlar dolup taştı.

30.09.2017 15:26

Iğdır'da Aşura matemi

IĞDIR - Muharremlik ayının 10. Günü olan Aşura gününde meydanlar dolup taştı.

Peygamber Efendimizin torunu Hz. Hüseyin'in Kerbela 'da 72 yareni ile şehit edilişinin 1376'inci yıldönümü dolayısıyla Iğdır'da anma etkinliği düzenlendi.

Zübeyde hanım bulvarında düzenlenen anma etkinliğine Iğdır Valisi Enver Ünlü, İl Emniyet müdürü Melih Ekici, Iğdır Ehlibeyt Alimleri derneği başkanı Behlül Salmanlı, dini alimler ve yediden yetmişe vatandaş yoğun ilgi gösterdi.

Kuranı kerim tilavetiyle başlayan program Iğdır Ehlibeyt Alimleri Derneği Başkanı Behlül Salmanlı' nın konuşması ile devam etti.

Salmanlı, "Bugün İslam'ın yezit tarafından kurutulmak istenen ağacını canlarıyla kanlarıyla sulamakta olan imam Hüseyin ve onun ashabının şahadetinin yıl dönümünde bizlerin onlara olan aşk ve sevdası bizleri bir araya getirmiştir. Aynı zamanda bunu gösteriyor ki imam Hüseyin, bu ümmetin peygamberinin torunudur. Hasanla Hüseyin cennet gençlerinin efendisidir diyen peygamberimiz 'in torunudur. Haliyle bu matem sadece ve sadece Caferi mezhebine Şia mezhebine mensup olanların matemi değildir ve her kim bunu böyle algılarsa büyük gaflet içerisine düşmüş olur. Matem peygamberin ümmetin ise o zaman bütün peygamberlere iman eden kelimeyi şahadeti getiren her Müslümanın bu günü yas olaraktan tutması lazım. Ama ne yazık ki bir takım şer odakları tarih boyunca imam Hüseyin aleyhisselamın aşurasına gölge düşürebilmek için bir takım tarihi gerçekleri değiştirerekten bu güne bayram havası vermeye çalışmışlardır. Güya bugün de Hz ademin tövbesi aşura gününde kabul olmuştur. Asla ve ebada bu gerçeği yansıtmamakta. Herkes çok iyi biliyor ki Hz. Ademin tövbesi Arafat da zilhicce ayında kabul olmuştur. Bu tarihi sapıttıraraktan getirip Aşuraya mal etmek peygambere ve İslam ümmetine hakaretten başka bir şey değildir. Güya Hz. Yunusun balığın karnından kurtulduğunu aşuraya nispet vermişlerdir. Oysaki Hz. Yunusun balığın karnından kurtuluşu zilkade ayındadır. Hz. Nuh'un gemisinin Cudi'ye oturduğunu bahsediyorlar aşura gününde oysa buda gerçeği yansıtmamakta ve Hz. Nuh'un gemisi aynı zamanda yine zilhicce ayının 18'inde karaya oturmuştur. Bunca feryadın Hz. Musa'ya açılıp yol olduğu gün güya aşura günüymüş. Asla ebada böyle değildir. Bunu tarihçiler ellerini vicdanlarına koyup insaflı bir şekilde araştırırlarsa açık ve net göreceklerdir ki Hz. Musa'ya deryanın ve denizin açılması Rebiyülevvel ayı içerisindedir" şeklinde konuştu.

Iğdır Valisi Enver Ünlü ise, "Dünyanın neresinde olursa olsun hangi dine ırka mezhebe millete mensup olursa olsun bizler millet olarak ümmet olarak mazlumun yanında olacağız. Ötekileştiren değil birleştiren olacağız. Zalimi alkışlamayacağız hep mazlumun yanında olacağız. Muharrem mateminin amacı kabuk bağlamış yaraları tekrar kaşımak karartmak değildir. Sadece ve sadece bu acılarını unutmamak ve unutturmamaktır. Kerbela hadisesinden bütün Müslümanların kendi hissesine pay çıkarmasıdır muharrem ayı. Hayatında hiçbir zaman en ufak riya, menfaat, hırs, dünyalık ve saltanat beklentisi olmayan Hz. Hüseyin efendimiz batıla ve zulme karşı gösterdiği tavrından doğru bir örnek olmuş ve hesabı olanla hasbi olanın farkını ortaya koyan asil bir duruş sergilemiştir. Hz. Hüseyin zulme zalime haksızlığa ve adaletsizliğe karşı çıkmış ve şahadeti ile zalimlere üstün gelmiştir" dedi.

Aşura matemi tiyatro gösteriminin ardından okunan dua ve sinezenler ile son buldu.

(ACA-ET-AT)

Iğdır\'da Aşura Matemi
Kaynak: İHA

Son Dakika Genel Iğdır'da Aşura Matemi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement