Irak Kültür Mirası" Konferansı - Son Dakika
Güncel

Irak Kültür Mirası" Konferansı

Irak Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Genel Sekreter Yardımcısı Berhem Salih, terör örgütü DAEŞ'in, Irak'ın kültürel mirasını yok etmeye çalıştığını söyledi.

26.04.2015 16:09

Irak Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Genel Sekreter Yardımcısı Berhem Salih, terör örgütü DAEŞ'in, Irak'ın kültürel mirasını yok etmeye çalıştığını söyledi.

Irak'ın Süleymaniye kentinde "Amerikan Süleymaniye Üniversitesi" tarafından "Irak'ın Kültür Mirası" adlı bir konferans düzenlendi. Konferans sırasında AA muhabirine konuşan KYB Genel Sekreter Yardımcısı Berhem Salih, "Musul Müzesi'ndeki heykel ve arkeolojik parçaların DAEŞ tarafında yıkılması, Irak'ın sadece güvenliğini değil aynı zamanda kültürel mirası ve tarihini de silme girişimidir. Bu duruma dikkati çekmek için böyle bir konferans düzenledik. Tüm ülkelerin tek ses halinde DAEŞ'e karşı koyması ve Irak halkına destek vermesi gerekiyor. Ancak o zaman bu tehlike ortadan kaldırılır" dedi.

Birleşmiş Milletler (BM) Irak Özel Temsilcisi Gyorgy Busztin de konferansın ilk oturumunda yaptığı konuşmada, Irak'ın eşsiz bir kültürel mirasa sahip olduğunu, 19. yüzyılın başında yapılan arkeolojik kazılardan sonra Mezopotamya'nın tüm zenginliğinin Irak'ta olduğunun tespit edildiğini ifade etti.

Irak'ta uzun süre "Arap milliyetçiliğini öne çıkaran" Baas rejiminin hakim olduğunu hatırlatan Busztin, Saddam Hüseyin rejiminin yıkılmasından sonra problemin devam ettiğini, bu kez mezhepçiliğin öne çıkarıldığını kaydetti. Busztin, "dar bakış açısı"nın, etnik farklılıklar ve kültürel zenginliğin üzerinde ciddi bir tehlike oluşturduğunu dile getirdi.

Konferansa eski Irak Cumhurbaşkanı ve KYB Genel Sekreteri Celal Talabani'nin eşi Hero Talabani, UNESCO'nun Irak Temsilcisi Alex Plathe ile bazı müze müdürleri ile akademisyenler katıldı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Irak Kültür Mirası' Konferansı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement