Kanala Düşen Geyik Kurtarıldı - Son Dakika
Güncel

Kanala Düşen Geyik Kurtarıldı

Orman ve Su İşleri· Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğü ekipleri tarafından Ankara-İstanbul Otobanı Cankurtaran mevkisinde kanala düşen bir geyik kurtarılarak doğal ortamına bırakıldı.

12.05.2017 17:39

Orman ve Su İşleri· Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğü ekipleri tarafından Ankara- İstanbul Otobanı Cankurtaran mevkisinde kanala düşen bir geyik kurtarılarak doğal ortamına bırakıldı.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamaya göre, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ekipleri 10 Mayıs'ta Ankara-İstanbul Otobanı Cankurtaran mevkisinin başlangıç kısmında kanala düşen bir geyik olduğu bilgisini alarak hemen harekete geçti.

Kanala düşen geyiğe uzman ekip tarafından anestezi uygulandı. Geyik, karayolları ekiplerinin de yardımıyla kepçe ile kanaldan çıkarıldı.

Karayolları Cankurtaran Şefliğine getirilen geyiğe gerekli tedavi uygulandı, genetik incelemesinin yapılabilmesi için kan ve doku örnekleri alındı. Geyiği izlemek maksadıyla GPS-GSM vericili tasma takılarak doğal ortamına bırakıldı.

GPS ve GSM vericilerle bilgiler alınabiliyor

Açıklamaya göre, DKMP Genel Müdürlüğünce 2015'te başlatılan "Yaban Hayatı Yol Geçişlerinin Düzenlenmesi ve İzlenmesi Projesi" ile mevcut otoyolların habitat parçalanması ve yaban hayatı popülasyon bölünmesine etkileri ve otoyoldan yaban hayvanı geçişi olup olmadığının tespit edilmesi amaçlanıyor.

Yollarda yaban hayvanı geçişi yoksa tedbirlerin geliştirilmesi, yaban hayvanı popülasyonları ve yaşam alanlarıyla trafik etkileşimlerinin araştırılması hedefleniyor.

Ankara- Bolu arasındaki otobanın 100 kilometrelik kısmında gerçekleştirilen projede, yaban hayvanları geçişinin fotoğraflarla takip edilmesi için 202 otoyol altı geçiş noktasında fotokapanlarla izlenme çalışmaları sürerken, bir yandan da yakalama ve genetik örnekleme faaliyetleri yürütülüyor.

Çalışma kapsamında otoyolun yaban hayatına etkisini daha ayrıntılı gözlemleyebilmek için yakalanan türlere tasma takılıyor.

GPS ve GSM verici ile tasmalanan yaban hayvanlarının, habitatı kullanma ve otoyol geçişleri ile ilgili bilgiler alınabiliyor.

2017'de tamamlanması planlanan proje süresince yürütülen çalışmalarla geyik, karaca, yaban domuzu, kurt, tilki, ayı ve vaşak türlerinin otoyoldaki geçiş noktalarını kullanıp kullanmadıkları da tespit edilebilecek.

Proje çıktıları Karayolları Genel Müdürlüğü ile paylaşılarak mevcut ve yeni yapılacak otoyollarda yaban hayvanlarının geçişi için gerekli ekolojik köprü çalışmalarının entegrasyonu sağlanacak ve yaban hayvanlarının zarar görmesi engellenmiş olacak.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Kanala Düşen Geyik Kurtarıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement