Lübnan'da göstericiler, genel grev ve protestolara devam çağrısı yapıyor - Son Dakika
Güncel

Lübnan'da göstericiler, genel grev ve protestolara devam çağrısı yapıyor

Lübnan'da ekonomik durumun kötüleşmesi ve iletişime getirilen yeni vergiler nedeniyle protestolar gerçekleştiren göstericiler genel grevin sürdürülmesi, yolların kapatılması ve meydanların doldurulması çağrısında bulundu.

21.10.2019 04:57  Güncelleme: 10:51

Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta ekonomik durumun kötüleşmesi ve iletişime getirilen yeni vergiler nedeniyle başlayan protesto gösterileri sürüyor. Prostestoları gerçekleştiren göstericiler genel grevin devam ettirilmesi, yolların kapatılması ve meydanların doldurulması çağrısında bulundu.

Lübnan'da göstericiler, genel grev ve protestolara devam çağrısı yapıyor

GÖSTERİCİLER, PROTESTOLARIN SÜRDÜRÜLMESİNİ İSTİYOR

Hükümetin özellikle sosyal iletişim ağı WhatsApp gibi uygulamalardan vergi alınması kararı üzerine perşembe günü protestolara başlayan Lübnanlılar, gösterilerin yoğun bir şekilde sürdürülmesini istiyor. Meydanlarda tepkilerini ortaya koyan göstericiler, hükümetin istifasının yanı sıra genel grevlerin sürdürülmesi ve yolların kapatılarak meydanların doldurulması çağrıları yapıyor.

Lübnan'da göstericiler, genel grev ve protestolara devam çağrısı yapıyor

LÜBNANLILAR, HÜKÜMETİN YOLSUZLUKLA MÜCADELE ETMEDİĞİNİ ÖNE SÜRÜYOR

Sosyal medya hesaplarından, bazı firmaların, çalışanlarına grevlere katılmamaları için baskı yaptığına dair haberlerin yayılması halkın büyük tepkisine yol açtı. İletişim Bakanı Muhammed Şukayr'ın, zam kararından vazgeçildiğini duyurmasına rağmen protestocular meydanlarda kalmayı tercih etti. Barışçıl gösterilerde Lübnanlılar, hükümetin yolsuzluk ve işsizlikle mücadele etmediğini, gelirlerin doğru şekilde harcanmadığını öne sürüyor.

Lübnan'da göstericiler, genel grev ve protestolara devam çağrısı yapıyor

GÖSTERİCİLERİN SAYISI 1 MİLYON 700 BİNE ULAŞTI

Beyrut merkez ve 6 farklı noktada toplanan göstericilerin toplam sayısının 1 milyon 700 bine ulaştığı belirtiliyor. Krizin çözümü için çaba sarf eden Başbakan Saad el-Hariri, küçültülmüş bakanlar kurulu toplantısında yeni ekonomik paket sundu. Bakanlar kurulunda tartışılan pakete karşı çıkan hükümet ortaklarından Dürzi İlerlemeci Sosyalist Partisinin lideri Velid Canbolat, aralarında Dışişleri Bakanı Cibran Basil'in de bulunduğu bazı bakanların istifasını istedi. Canbolat daha önce Hariri'ye hükümetin istifa etmesi teklifinde bulunmuştu.

Lübnan'da göstericiler, genel grev ve protestolara devam çağrısı yapıyor

2015'TEN BU YANA EN GENİŞ ÇAPLI GÖSTERİLER

Lübnanlılar, hükümetin iletişime ve özellikle sosyal iletişim ağı WhatsApp uygulamasına vergi getirme girişimine tepki olarak 17 Ekim Perşembe günü protestolara başlamıştı.Lübnan'da 2015'te çöp krizi nedeniyle patlak veren protestolardan sonra ilk defa bu çapta gösteriler düzenlendiği belirtiliyor.

Lübnan'da göstericiler, genel grev ve protestolara devam çağrısı yapıyor

LÜBNAN'IN KAMU BORCU 86,2 MİLYAR DOLAR

Farklı din ve mezheplere dayalı siyasi bölünmeler açısından oldukça kırılgan bir yapıya sahip Lübnan'da, 2011'de Suriye'deki krizin başlamasıyla maruz kalınan mülteci dalgaları ve siyasi sorunlar nedeniyle ekonomik sıkıntılar yaşanıyor. Maliye Bakanlığının mayısta yayımlanan raporuna göre, ülkede kamu borcu 2019'un ilk çeyreği itibarıyla 86,2 milyar dolara ulaştı.

Lübnan'da göstericiler, genel grev ve protestolara devam çağrısı yapıyor

NE OLMUŞTU?

Lübnan'da ekonomik durumun kötüleşmesi ve hükümetin yeni vergiler getirme planı, yüzlerce Lübnanlı'yı sokaklara döktü. Protestolar hükümetin tütün, benzin, sosyal medya ve Whatsapp olmak üzere diğer iletişim platformları için yeni vergi tasarısını duyurmasıyla başladı. Lübnan basınında çıkan haberlerde, güvenlik güçlerinin Beyrut merkezindeki göstericilere göz yaşartıcı gaz attığını belirtildi. Sivil kayıplar hakkında henüz bir bilgi yok.

Lübnan resmi ajansı NNA'da yer alan haberde, başkent Beyrut'un şehir merkezinde yer alan Riyad Sulh Meydanı'nda hükümeti protesto eden eylemcilerin yollarda yaktığı ateşin bir binaya sıçradığı ifade edilmişti. Çıkan yangın sonucu binada bulunan yabancı uyruklu iki işçinin yaşamını yitirdiği aktarılmıştı.

Öte yandan aralarında ABD ve Suudi Arabistan'ın da bulunduğu bazı yabancı temsilcilikler, vatandaşlarına gösterilerin olduğu bölgelerden uzak durmaları uyarısında bulundu.

Lübnan'da göstericiler, genel grev ve protestolara devam çağrısı yapıyor

OHAL İLAN EDİLMİŞTİ

Lübnan İletişim Bakanı Muhammed Şukayr, Whatsapp uygulamasına yönelik vergi tasarısının Başbakan Saad el-Hariri'den gelen talep üzerine Bakanlar Kurulunda onaylanmayacağını duyurdu. Öte yandan Başbakan Hariri'nin Cumhurbaşkanı Mişel Avn ile gerçekleştirdiği telefon görüşmesinin ardından Bakanlar Kurulunun, bugün Baabda Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda toplanacağı belirtildi.

Lübnan'da ekonomik durum kötüye gittiği gerekçesiyle uzun süredir aralıklarla hükümet karşıtı gösteriler düzenleniyordu. Lübnan Başbakanı Saad el-Hariri, 3 Eylül'de ekonomide olağanüstü hal ilan etmişti. Uluslararası ekonomi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings de Lübnan'ın görünümünü 24 Ağustos'ta B'den CCC sınıfına düşürdüğünü açıklamıştı.

Lübnan\'da göstericiler, genel grev ve protestolara devam çağrısı yapıyor
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Lübnan'da göstericiler, genel grev ve protestolara devam çağrısı yapıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement