Mladiç Hakim Karşısına Çıktı - Son Dakika
Güncel

Mladiç Hakim Karşısına Çıktı

Mladiç Hakim Karşısına Çıktı

16 yıl kaçmayı başarıp geçen yıl Sırbistan'da yakalanan eski Sırp General Ratko Mladiç, Hollanda'nın Lahey kentinde eski Yugoslavya için kurulan Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi'nde hakim karşısına çıktı.70 yaşında olan Mladiç, soykırım,...

16.05.2012 16:42

16 yıl kaçmayı başarıp geçen yıl Sırbistan'da yakalanan eski Sırp General Ratko Mladiç, Hollanda'nın Lahey kentinde eski Yugoslavya için kurulan Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi'nde hakim karşısına çıktı. 70 yaşında olan Mladiç, soykırım, cinayet ve terör eylemi dahil 11 ayrı suçtan yargılanıyor.

Eski Sırp general Ratko Mladiç, 9 aylık bir aradan sonra Hollanda'da hakim karşısına çıktı. Lahey'de eski Yugoslavya için kurulan savaş suçları mahkemesinde hakim karşısına çıkan Mladiç, 1990'lı yılların başında yaşanan Bosna Savaşı sırasında sivillere karşı suç işlemek, Srebreniça katliamında soykırım yapmak, binlerce masum sivili öldürmek gibi 11 ayrı suçtan yargılanıyor.

Savunmasını tamamlayamadığı gerekçesini öne sürerek Pazartesi günü mahkemenin 6 ay daha ertelenmesi başvurusunda bulunan Mladiç,?in bugün devam eden davasında, savcıların, Mladiç'in işlediği suçlarla ilgili yüzlerce tanığa dayanarak hazırladıkları iddianameyi okumasıyla başlandı. Tanıklara dayanılarak yazılan iddianamenin okunmasının 200 saat alacağı belirtilirken, 158 tanığın da şahit olarak dinlenmesi bekleniyor.

İlk duruşmada suçlamaları reddederek, iddialar konusunda 'Ülkemi ve milletimi korudum' şeklinde cevap veren Mladiç'in, iddianamenin okunmasının ardından savunma yapması bekleniyor.

Mladiç'in avukatları aracılığıyla yaptığı reddi hakim talebi kabul edilmediği için dava, Hollandalı yargıç Alphons Orie başkanlığında devam ediyor. Mladiç, Hollandalı yargıç Orie'nin daha önce Bosnalı Sırplarla ilgili bir çok davada görev yaptığı için tarafsızlığını öne sürerek reddi hakim talebinde bulunmuştu.

Mahkemenin başlamasıyla birlikte, Srebreniça katliamında hayatını kaybedenlerin bazılarının yakınları dışarıda toplanarak pankart açtı. Mahkeme binasının dışarısında 'Mladiç, masum insanların ve çocukların en büyük katili' yazılı pankart açan bir grup Bosnalı, Mladiç hakkında kararın bir an önce verilmesini istedi.

Srebreniça katliamında 8 bin kadar Müslüman'ın öldürülmesinden sorumlu tutulan ve 16 yıl aradan sonra geçen sene Mayıs ayında Sırbistan'da yakalanan Mladiç, Lahey'deki Scheveningen hapishanesinde kalıyor.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Mladiç Hakim Karşısına Çıktı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement