Nazilli'de Dünya Alzheimer Günü Etkinlikleri - Son Dakika
Yerel

Nazilli'de Dünya Alzheimer Günü Etkinlikleri

Nazilli\'de Dünya Alzheimer Günü Etkinlikleri

Nazilli Toplum Sağlığı Sorumlu Hekimi Dr.

21.09.2013 17:32

Nazilli Toplum Sağlığı Sorumlu Hekimi Dr. Hakan Derici, 21 Eylül Dünya Alzheimer Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada vatandaşları bilgilendirdi.

Alzheimer'ın zihinsel ve sosyal yeteneklerde günlük işlevleri bozmaya yetecek derecede beyin dokusunun bozulması olduğunu belirten Dr. Hakan Derici; "Alzheimer hastalığının belirtileri; bellek bozukluğu, konsantrasyon güçlüğü, kişilik değişiklikleri ve depresyon ile davranış bozukluklarıdır. İlk belirtisi bellek bozukluğudur. Hasta daha önce iyi bildiği bilgileri veya olayları hatırlayamaz. Yaşadığı çevreyi tanıyamaz ve kaybolur. Zamanla beceri gerektiren işlevlerde de bozulma görülür ve bu bozulmalarla birlikte davranış bozuklukları artar" dedi.

Alzheimer hastalığının sebebinin tam olarak bilinmemekle birlikte risk faktörlerini açıklayan Hakan Derici; "Hastalık genellikle 65 yaş ve üstü kişilerde göründüğü gibi Damar Hastalıkları yani Kalp krizi, tansiyon yüksekliği ve kolesterol yüksekliği bulunan kişilerde daha sık görülüyor. Bunun yanı sıra hastalıkta aile öyküsü, geçmişte yaşadığı depresyon ve geçmişte yaşadığı ciddi kafa yaralanmaları da hastalığa neden olan etkenler arasında görülüyor. Dünyada 20 milyondan fazla Alzheimer hastası vardır. Bu hastaların yaklaşık 300 bini ülkemizdedir. Hastaların sayısı gün geçtikçe artmaktadır. Çünkü dünyada insan ömrü uzamakta, yaşlı insan sayısı artmaktadır" diye konuştu.

ALZHEİMER'IN KESİN TEDAVİSİ YOK

"Alzheimer hastalığı ilerleyici ve geri dönüşümsüzdür" diyen Derici; şu uyarılarda bulundu: "Ancak erken teşhis edilirse belirtileri bir süreliğine geciktirilebilir. Bu hastalara günlük yaşamları ile ilgili düzenlemeler yapılmalıdır ayrıca ilaç tedavisine de başlanmalıdır. Günlük aktivitelerinin hafızayı güçlendirecek türden olmasına özen gösterilmeli, hobileri teşvik edilmeli, beslenmelerine dikkat edilmelidir. Doktor, hasta ve hasta yakınları arasında iş birliği sağlanmalıdır. Hastalığın kesin tedavisi yoktur. Hastalığın tedavisinde erken teşhis çok önemlidir. Yapılan tedavilerle hastalığın ilerlemesi yavaşlatılabilir. Amaç hastanın yaşam kalitesini arttırmaktır. Geri döndürmek mümkün değil ama yavaşlatmak elimizde" - AYDIN

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Nazilli'de Dünya Alzheimer Günü Etkinlikleri - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement