TVHB Başkanı Arslan: "Deprem bölgesindeki insanlar, tarım ve hayvancılığa teşvik edilmeli" - Son Dakika
Güncel

TVHB Başkanı Arslan: "Deprem bölgesindeki insanlar, tarım ve hayvancılığa teşvik edilmeli"

TVHB Başkanı Arslan: "Deprem bölgesindeki insanlar, tarım ve hayvancılığa teşvik edilmeli"

Türk Veteriner Hekimleri Birliği (TVHB) Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Murat Arslan, "Deprem bölgesindeki insanların, tarım ve hayvancılığa teşvik edilmesi, üretime döndürülmesi ve böylece göçün önüne geçilmesi gereklidir.

28.02.2023 18:25  Güncelleme: 18:29
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türk Veteriner Hekimleri Birliği (TVHB) Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Murat Arslan, "Deprem bölgesindeki insanların, tarım ve hayvancılığa teşvik edilmesi, üretime döndürülmesi ve böylece göçün önüne geçilmesi gereklidir." ifadelerini kullandı.

Arslan, yaptığı yazılı açıklamada, Resmi Gazete'de 24 Şubat'ta yayımlanan "Olağanüstü Hal Kapsamında Yerleşme ve Yapılaşmaya İlişkin Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi" ile mera alanlarının yapılaşmaya açıldığını, bunun, geri dönüşü olmayan yeni felaketler oluşturacağını kaydetti.

Meralarla beraber ormanların da yok edilmesi ile iklim krizinin etkilerinin daha derinden hissedileceğine, ekolojik dengenin bozulacağına, yaban hayvanları ve bitkilerin endemik türlerinin yok olacağına dikkati çeken Arslan, " Türkiye'nin mera ve orman alanlarının, yapılaşmaya ve ranta açılması yoluyla 'afetin fırsata dönüştürülmesi' riski görülmeli ve bir an önce bu yanlıştan dönülmelidir." değerlendirmesinde bulundu.

"Kooperatifleşme mutlaka düşünülmelidir"

Arslan, Türkiye'de hayvancılıkta kullanılan yem kaynaklarının azalması ve yemin önemli ölçüde dışa bağımlı hale gelmesinin, hayvan yetiştiriciliğinde maliyetleri çok fazla artırdığını belirterek, şunları kaydetti:

"Bu sorunların çözülmesi amacıyla ilk yapılması gereken, hayvanların yem ihtiyacının daha nitelikli ve ekonomik olması için mera alanlarının arttırılması ve ıslah edilmesidir. Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulduğu yıllarda 44 milyon hektar olan mera alanları, bugün 14 milyon hektarın altına inmiştir. Özellikle deprem bölgesindeki insanların, bir an önce yeniden tarım ve hayvancılığa teşvik edilmesi, üretime döndürülmesi ve böylece göç etmesinin önüne geçilmesi gereklidir. Bu amaçla, bölgede afet sonrası dönemde, tarım ve hayvancılığın yeniden yapılandırılması, disiplinler arası bir çalışma ile ele alınmalı, bu kapsamda da kooperatifleşme mutlaka düşünülmelidir."

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel TVHB Başkanı Arslan: 'Deprem bölgesindeki insanlar, tarım ve hayvancılığa teşvik edilmeli' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement