Velilere "Karne" Uyarısı - Son Dakika
Güncel

Velilere "Karne" Uyarısı

Velilere "Karne" Uyarısı

OMÜ Eğitim Fakültesi PDR Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ersanlı: "Bir öğrencinin başarısında da başarısızlığında da velinin rolü önemlidir.

23.01.2014 14:20

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Eğitim Fakültesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik (PDR) Bölümü Başkanı Prof. Dr. Kurtman Ersanlı, öğrencinin karnesindeki notlardan velilerin de sorumlu olduğunu ifade ederek, "Karnedeki kırık notun nedenini araştırırken, öncelikle veliler kendilerini sorgulamalıdır" dedi.

Ersanlı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, öğrencilerin karnelerindeki notlardan velilerin de sorumlu olduğunu, notun başarı için tek ölçü olmadığını söyledi.

Ebeveynlerin çocuklarıyla iyi ve kaliteli iletişim kurmalarının önemli olduğunu ifade eden Ersanlı, şöyle konuştu:

"Tüm Türkiye'de yarın karne heyecanı yaşanacak. Karnesinde zayıf olan öğrencilerin velileri karşısında kaygı düzeylerinin de yüksek olacağı aşikar. Başarılı karne övülürken, başarısız karnede de yerilmemelidir. Not başarının tek ölçüsü değildir. Çocuğun eksik olan karnesindeki başarısızlığın nedeni araştırılmalıdır. Eğer bir başarısızlık varsa bu, öğrenci kadar velisinin de başarısızlığıdır. Karne karşısında velilerin hesap soran pozisyonunda olması doğru bir yaklaşım değildir. Bir öğrencinin başarısında da başarısızlığında da velinin rolü önemlidir. Çocuk için, bir öğretmen yeterince ders anlatmıyorsa, bir anne ve baba yeteri kadar ilgilenmiyorsa, uygun çalışma ortamı hazırlamıyorsa, sonunda öğrenci başarısız oluyorsa karnenin sorumlusunun kim olduğu iyi araştırılmalıdır."

"Ceza ve ödül abartılmamalıdır"

Ersanlı, anne babaların çocuklarından hep daha iyisini beklediğini ancak çocuklarının kapasitesinin ve çalışma sisteminin gözardı edildiğini kaydetti.

Öğrencinin karnesindeki kırık notların endişelenecek bir durum olmadığını, çözümün çocuğa hoşgörüyle yaklaşarak ve güven duygusu vererek aşılması gerektiğini anlatan Prof. Dr. Ersanlı, sözlerini şöyle tamamladı:

"Çocukların başarısızlıkları karşısında onlara sevgiyle yaklaşılmalıdır. Veliler öncelikle tatlı dille başarısızlığın nedenini araştırmalı, kendi hatalarını da gözden geçirmelidir. Unutulmamalıdır ki çocuğun kişiliğinin gelişmesinde en önemli besin, anne baba sevgisidir. Onlardan gelebilecek ters bir davranış, çocuğun dünyasında büyük dalgalanmalara neden olur. Bu nedenle karnedeki kırık notun nedenini araştırırken, öncelikle veliler kendilerini sorgulamalıdır. Ayrıca, eğitim tek taraflı değildir. Sac ayağı gibi üç aşamalı. Bunun temelinde öğrenci, öğretmen ve veli vardır. Bu üçü olmadan eğitim öğretim gerçekleşmez. Birisinin davranışı diğerini etkilemektedir. Çocuğun başarısı takdir edilmelidir. Başarılar ve başarısızlıklar, bireysel değerlendirilmelidir.

Çocukla konuşarak, gelişim düzeyine uygun şekilde fikri alınarak ihtiyaçlarının karşılanması sağlanmalıdır. Pahalı hediyeler yerine kişisel gelişimlerine destek sağlayacak aktivitelerle ödüllendirilmeli ya da zihinsel ve sosyal gelişimi destekleyecek eğitici faaliyetlerle yönlendirilmelidir. İlgili anne baba zaten çocuğun karne notlarını bilir. Ödüllerin de abartılmaması gerekir. Karne notları kötüyse o gün verilen çabanın önemi çocuğa destek verilerek anlatılmalıdır." - Samsun

Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement