Wushu Sporu Doğu ve Güneydoğu Anadolu'ya Açılıyor - Son Dakika
Yerel

Wushu Sporu Doğu ve Güneydoğu Anadolu'ya Açılıyor

Mustafa Çiftçi - Wushu savunma sporunun Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yaygınlaşması için çalışma başlatıldığı bildirildi.

16.04.2013 11:41

Mustafa Çiftçi - Wushu savunma sporunun Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yaygınlaşması için çalışma başlatıldığı bildirildi.

Wushu Federasyonu İcra Kurulu Başkanı Abdurrahman Akyüz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tarihi binlerce yıl öncesine dayanan wushunun Çin'den sonra en çok gelişip yaygınlaştığı ülkenin Türkiye olduğunu söyledi.

Bu sporun Çin Halk Cumhuriyeti'nde geliştirilen bir gösteri sporu olduğunu belirten Akyüz, şunları kaydetti:

"Modern wushu müsabakaları tao ve sanda olmak üzre iki türden oluşur. Tao müsabakasında sporcular değişik stillere ait formlar ve manevraları sergiler; bunlar belli kurallara göre değerlendirmeye alınır. Sanda ise wushunun dövüş bölümüdür. İki bölümü bulunan bu spor, Türkiye'de hızla gelişmeye başladı. Biz de bu gelişime öncülük yapıyoruz. Wushu, aslında olimpik bir spor, fakat olimpiyat programında 1936'da yer almasına rağmen, bu dalın anavatanı Çin'in dünyaya kapanmasından dolayı olimpiyatlardan çekilmiştir. Günümüzde ise federasyonu kurulmuş ve dünyaya hızlı şekilde yayılan spor branşı olmuştur. Şu an Dünya Milli Olimpiyat Komitesi'nin programında yer alıyor. Wushu, 2020 Olimpiyatları'na da dahil edilecek spor dalı olacaktır. Olimpiyatlara dahil edildiğimizde aldığımız altın madalyalar ülkemizin yüz akı olacaktır."

Wushunun sağlık açısından faydalı olduğunu ifade eden Akyüz, Çin'de 600 milyon insan tarafından yapılan sporun, dünyanın 18 ülkesinde tedavi amaçlı tercih edildiğini vurguladı.

Wushu sporunun Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yaygınlaştırılması için çalışma başlattıklarını dile getiren Akyüz, şöyle devam etti:

"Çin ile Türkiye arasında her sahada gelişen ve büyüyen ilişkilere yeni dönemde wushu kardeşliği de katkı sağlayacak. İnşallah hem Türk, hem Çinli gençler, Wushu'da bütün dünyaya ders veren gençler haline gelir. Türkiye'de bu sporu daha yaygınlaştırmak için elimizden geleni yapıyoruz. Önümüzdeki süreçte bu sporu 20 ilde aktif hale getireceğiz. Wushu, özellikle Doğu ve Güneydoğu illerinde yaygınlaşacak. Çünkü bu bölgelerde spor yapacak çok sayıda çocuk ve genç var. Buradaki evlatlarımızı spora kazandırmamız gerekiyor. Bu bölgelerde spor alanındaki en önemli projeleri hayata geçireceğiz. Gençlerimize birincilik kürsüsünden İstiklal Marşımızı okutacağız. Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da 'altın yumruklar' yetiştirerek dünyaya nam salacağız. Bundan kimsenin kuşkusu olmasın. Yeter ki bize destek olunmaya devam edilsin."

Yayıncı: Tevfik Işık - MERSİN

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Wushu Sporu Doğu ve Güneydoğu Anadolu'ya Açılıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement