"Yerli Otomobil İçin Uygun Pazarın Oluşturulması Gerekiyor" - Son Dakika
Yerel

"Yerli Otomobil İçin Uygun Pazarın Oluşturulması Gerekiyor"

Yusuf Çelik - Otomobil Yetkili Satıcıları Derneği (OYDER) Genel Başkanı Hasan Şükrü Ilısal, Türkiye'de yerli otomobil üretilebilmesi için iç pazarın çok geniş olması gerektiğini söyledi.

15.04.2013 11:48

Yusuf Çelik - Otomobil Yetkili Satıcıları Derneği (OYDER) Genel Başkanı Hasan Şükrü Ilısal, Türkiye'de yerli otomobil üretilebilmesi için iç pazarın çok geniş olması gerektiğini söyledi.

Ilısal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Avrupa'daki otomobil pazarında 3 yıldır bir daralma yaşandığını belirterek, daralmanın birkaç yıl daha devam edeceğini savundu.

Avrupa pazarının daraldığı bir ortamda, yerli otomobil üretmenin çok kolay olmadığını öne süren Ilısal, şöyle konuştu:

"Otomotiv sektörünün 2023 yılı hedefleri içerisindeki 4 milyon üretim çıtası içinde, yerli otomobil ve otomobiller de yüzde 100 olacaktır ama yerli otomobil üretiminde bulunmadan önce buna uygun bir pazarın oluşturulması gerekiyor. Türkiye'de yerli otomobil üretilebilmesi için iç pazarın çok geniş olması lazım. Burada yerli otomobilin tanımı ne, yerli bir marka mı, üretimdeki katma değer oranının yüksekliği mi- Bence, önemli olan katma değer oranının yüksekliğidir."

-"Küresel pazardan kaçma şansımız yok"-

Küresel pazarlarda markaların birbirleriyle alt evlilikler yaptığına dikkati çeken Ilısal, aynı fabrikada motor ve şanzıman ürettiklerini, isimlerini değiştirerek kullandıklarını söyledi.

Ilısal, Türkiye'nin küresel pazardan kaçma ve ayrışma şansının olmadığını belirterek, "Dolayısıyla böyle bir şeyin içinde yer almak için güçlü bir sanayi ve yan sanayinin yanı sıra iç pazarı güçlü hale geldiğinde, Türkiye yerli üretim de yapacaktır. Burada, 'şu yıl içerisinde Türkiye bunu yapar' diye söylesem yanılırım. Türkiye'deki orta gelir grubunun gelir seviyesinin yükselmesiyle ülkedeki iç pazar artacaktır" diye konuştu.

Gelecek 2 yılda otomotiv sektöründe bir milyon adetlik pazar beklediklerini aktaran Ilısal, "Önümüzdeki 10 yılda ise 1,5 milyonluk pazar beklentimiz var. İthal oranı yüksek oldukça devlet vergi sistemini değiştirmiyor. Dolayısıyla bu kadar yüksek vergi sistemiyle Türkiye'de üretim yapmak, yabancı sermaye için cazip görünüyor. Vergiler aşağı inerken sanayicinin de beklentisi ve talebi yukarılara doğru çıkacaktır" ifadesini kullandı.

Yayıncı: Atakan Çelik - KASTAMONU

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel 'Yerli Otomobil İçin Uygun Pazarın Oluşturulması Gerekiyor' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement