52. Kütüphane Haftası, İstanbul Valiliği ve İstanbul Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü tarafından düzenlenen törenle başladı.
Fatih Ali Emiri Efendi Kültür Merkezi'nde gerçekleşen açılış töreninde konuşan İstanbul Vali Yardımcısı Osman Ateş, yapılan anketlerde insanların kitap okumaya zaman bulamadığı sonucunun çıktığını anlattı.
Kitap okumaya zaman bulamayan insanın kusuru kendisinde araması gerektiğini söyleyen Ateş, "Zamanın bir kabahati yoktur. Bence biz kendi nefsimizde bunu uygularsak, bunu insanlara da tavsiye edebiliriz. Zamanı boş yere tüketen, geçiren bir insanın yaptığı tavsiyelerin bir kıymeti olmaz." dedi.
Ateş, kamu yönetimi olarak kitap ehline, bilgi üreten insanlara ve bilim adamlarına kıymet verilmesi gerektiğine de dikkat çekerek, şunları kaydetti:
"Bir özeleştiri olarak bunu kaygılanarak söylüyorum. Elbette kütüphane inşaatlarında büyük çalışmalar var. Ancak bir mukayese yapmak istiyorum. Devletin gerçekten kitap okumaya ve kütüphanelere önem vermesi gerekir. Bugün ilçe ve il merkezlerinde 100 bin kişilik stadyumlar inşa ediyoruz. Biz devlet olarak stadyumlara verdiğimiz önemi, kütüphanelere vermezsek başarı sağlayamayız. Biz bugün eğer Premier Lig'de oynamak istiyorsak, Premier Lig için masraf yapmamız gerekiyor. Bilim adamlarına, bilim insanına önem vermezsek bu söylediklerimiz havada kalır."
İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü Nedret Apaydın da kütüphanelerin artık şekillerini değiştirmek gerektiğini aktardı.
Kendilerinin iki sloganı olduğuna işaret eden Apaydın, "Bir, kütüphane her yerde, yani hayatın her yerinde artık kütüphaneleri göreceğiz. İki, kütüphaneler üçüncü adres. Okul, ev ve kütüphane üçüncü adres. Kütüphaneler sadece ders çalışma yeri değildir. Artık kafeteryaların yerini kütüphaneler alsın." diye konuştu.
Şen: "Yeni kütüphaneler kurulması için çalışıyoruz"
İBB Kültür Daire Başkanı Abdurrahman Şen ise Kütüphane Haftası'nın Türkiye'ye hayırlı olmasını temenni ederek, "İstanbul Belediye Kütüphanesi, Cumhuriyet devrinde kurulan ilk kütüphanelerdendir. 1924 yılında Osman Ergin'in gayreti ile Şehremaneti, yani İstanbul Belediyesi dairesinde kurulan kütüphane, Belediye Kütüphanesi'nin nüvesi olarak kabul edilir. 1939 yılından beri halka açık bir kütüphane olarak faaliyetlerine devam etmektedir. Atatürk Kitaplığı, kitap ve süreli yayınlar dermesi, başta Osman Nuri Ergin, Muallim Cevdet, Haşim İşcan,
Tarık Zafer Tunaya, Behçet Kemal Çağlar, Ahmet Kutsi Tecer, İsmail Habib Sevük olmak üzere yüzlerce kişinin şahsi kütüphanelerini bağışlamalarıyla oluşmuştur. Bu nitelikli bağışlar üzerine güncel kitapların ve süreli yayınların satın alınmasıyla kütüphane koleksiyonları gelişmiş ve bugün 400 binlere yaklaşmıştır" değerlendirmesinde bulundu.
Şen, İBB Kütüphane ve Müzeler Müdürlüğü'ne bağlı 21 kütüphane olduğuna vurgu yaparak, yeni kütüphaneler kurulması için çalışmalarda bulunduklarını belirtti.
Marmara Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi bölümü öğrencisi Büşra Yıldırım da "Biz kuşaklar arası farkın en çok hissedildiği nesil olarak tanımlanıyoruz. Yani değişimin, fırsatların, yaratıcılığın ön planda olduğu, sabırsız, kararlı ve yön veren bir nesle dahiliz. Tüm bu özellikleri kütüphanecilik mesleği ile birleştiriyor olacağız." dedi.
Yıldırım, kütüphanelerin önemine değinerek, "Dünyada milletleri yok etmeye çalışanlar, önce kütüphaneleri yakıp yıkıyor. Bir milleti yok etmek için kütüphaneler yok ediliyorsa, bir milletin varlığından söz edilmesi gerektiğinde de önce kütüphaneler konuşulmalıdır. Kütüphaneler, toplumların ve dünyanın tarihini barındırır. Bilgiyi koruma, saklama ve erişme fırsatı verir." ifadelerini kullandı.
Sert: "Kütüphaneler teknolojiyi yakından takip ediyor"
Marmara Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü Başkanı Prof. Dr. Işıl İlknur Sert ise kütüphanecilik haftasında kitaba, kütüphaneye, bilgi ve belge yönetimi bölümüne dikkat çekmek istediklerini söyleyerek, okuma ve araştırma alışkanlıklarının artması için çalışmalar yaptıklarını dile getirdi.
Teknolojik çalışmalarda kütüphanelerin gündemde olduğunun altını çizen Sert, "Sayısallaşma ve görme engelliler konusunda, gerekse mobil iletişim ile ilgili teknolojiyi kütüphaneler yakından takip ediyor. Kütüphanecilik ölmüyor teknolojiyle, aksine daha çok ilgiyi arttırıyor. Mobilveri, arşiv çalışmaları açısından da teknolojinin birçok faydası var. Bizler kütüphaneciler ve araştırmacılar yetiştirerek, kültür mirasımızı gelecek kuşaklara aktarmak için çalışıyoruz." değerlendirmesini yaptı.
Sert, kütüphanelerin çok çeşitli olduğuna işaret ederek, şunları söyledi:
"Üniversite kütüphaneleri, çocuk kütüphaneleri, il halk kütüphaneleri, araştırma kütüphaneleri, kişi kütüphaneleri, belediye kütüphaneleri, okul kütüphaneleri var. Biz bunları geliştirmek ve 'daha iyi neler yaparız' diye bu çalışmalar yapıyoruz. Çünkü her okulda bir kütüphanenin olması, artık büyük bir potansiyel. Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümüne de eskiye nazaran daha çok ilgi var. Artık bu bölümde atanmalar da kolay."
Etkinlikte, İstanbul Devlet Türk Halk Müziği Korosu'ndan Emirhan Kartal ve Çoşkun Karademir konser verdi. En çok kitap okuyan kütüphane üyeleri de ödüllerini aldı.
Son Dakika › Kültür Sanat › 52. Kütüphane Haftası' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?