ESMA AYGÜN - Bir kaşığa 40 tanesi sığacak şekilde minik yapılmasıyla meşhur Kayseri mantısında ev hanımları bir kaşığa 120 tane sığdırarak rekor kırdı.
Kayseri'nin adıyla özdeşleşen mantı, ramazan sofralarının baş tacı yemekleri arasında yer alıyor.
Ramazanın ayının gelmesiyle mantı yapımına başlayan Kayserili kadınlar, kimi zaman evlerinde tek başına kimi zaman da imece usulü komşularıyla bir araya gelerek mantı dolduruyor.
Hamuru ve kıyması kadar mantının sırrı emek isteyen dolduruluşunda saklı. "El kapısına gideceksin" diyerek küçüklükten itibaren mantı yapımını büyüklerinden öğrenen Kayserili kadınlar, bir kaşığa sığdırdıkları 120 mantıyla kendi rekorlarını kırdılar.
Kentin yöresel lezzetlerini yaşatmaya çalışan ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a Kayseri ziyaretlerinde mantı ikram eden Saadet Beğendik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kayseri mantısının yapılışı ve dolduruluşuyla diğer kentlerde yapılan benzerlerinden ayrıldığını söyledi.
Mantı yapmak sabır ve emek istiyor
Mantı yapımını küçük yaşlarda babaannesinden öğrendiğini ifade eden Beğendik, meşhur Kayseri mantısının yapımını şöyle anlattı:
"Mantının hamuru koyu kıvamda olmalı. Yumurtası bol ve unu da birinci kalite baklavalık undan yapılmalı. Ilık suyla hamuru yoğururuz. Mantının hamuru dağılmasın, daha toplu olsun diye poşetin içine koyduğumuz hamuru çiğneriz. Bu şekilde bir beze tek başına bir saatte yapılır. Yoğurduğumuz hamuru biraz dinlendirdikten sonra tırnak büyüklüğünde küçük küçük keseriz. Mantının içine dolduracağımız kıyma da önemli. Kıyma, koyunun but kısmından, sinirsiz yerinden ve yağsız olmalı. Kıyma iki kez çekilmeli. Kırmızı biber, ince doğranmış soğan ve reyhanla kıymayı hazırlarız. Mantı sabır işidir. İçine kattığımız tuz bile önemli, bu nedenle kaya tuzu kullanırız. Doldurduğumuz mantıları, kaynamış suda pişiririz. Suda pişirilen mantıyı süzekten geçiririz. Suyundan biraz ayırırız. Mantılar kendine gelsin diye de 'can suyu' dediğimiz soğuk su ekleriz. Ayırdığımız mantı suyuna tavada kavurduğumuz kırmızı biberi ekleriz. Yoğurt sosu için de süzme yoğurt kullanırız. Yoğurdun üzerine sumak olmazsa olmazdır. Mantı bu şekilde servis edilir."
Gelin adayları mantı ile test ediliyordu
Kayseri mantısının geçmişten bugüne ulaşan namının minik olmasından kaynaklandığını vurgulayan Beğendik, "Eskiden gelin adayına mantı doldurturlarmış. Mantı ne kadar küçük olursa, bu gelinin nazikliğini, inceliğini ve hünerini gösterirmiş. Bu nedenle Kayseri mantısı bir kaşığa 40 tane sığmasıyla meşhurdur. Bizler ise komşularımızla ramazan için yaptığımız ve iyice küçülttüğümüz mantılarımızdan 120 tanesini bir kaşığa sığdırdık. Haşlandığında tabi ki kaşığa giren mantı sayısı da azalıyor" diye konuştu.
Beğendik, gerçek Kayseri mantısının kentte yenilebileceğine dikkati çekerek, bu lezzeti tatmak isteyenleri Kayseri'ye davet etti. - Kayseri
Son Dakika › Kültür Sanat › Bir Kaşığa 120 Mantı Sığdı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?