EYÜP ELEVÜLÜ - Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinden Ordu'ya gelen mevsimlik tarım işçilerinin çocuklarına çeşitli eğitimler veriliyor.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Uluslararası Çalışma Örgütünün ortaklaşa yürüttüğü, "Fındık Tarımında Çocuk İşçiliğinin Sonlandırılması Projesi" kentte 5 yıldır uygulanıyor.
Valilik, kaymakamlıklar ve belediyelerin de destek verdiği proje kapsamında 16 yaşından küçük çocukların bahçelerde çalıştırılmasının önlenmesi hedefleniyor.
Kentin dört farklı noktasında oluşturulan alanlara yerleşen aileler, kısa süre kalan fındık hasadını beklemeye başladı. Bir yandan fındık üreticileri ile görüşme yapan aile büyükleri, diğer taraftan da tüketecekleri yufkaları hazırlıyor.
Çocuklar ise farklı branşlarda öğretmen eşliğinde temel eğitim almak üzere yaz okulunda dersbaşı yaptı. Okul öncesi, ilkokul ve ortaokul düzeylerinde hazırlanan program doğrultusunda çocukların hayat bilgisinden matematiğe, sosyal bilgilerden müziğe birçok dersi işleyerek eğitim almaları sağlanacak.
Müzik, folklor, uçurtma gibi sosyal ve kültürel etkinliklere de katılacak çocuklar, aileleri çalışırken günlerini eğitimle geçirecek.
" Fatsa'da 150, Ünye'de 100 öğrencimiz var"
Proje Eğitim Koordinatörü Doç. Dr. Murat Gürkan Gülcan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu yıl bin 500 civarında ailenin gelmesinin beklendiğini söyledi.
Altınordu, Fatsa ve Ünye ilçelerinde konaklama alanları olduğunu anlatan Gülcan, Uzunisa'nın en yoğun alanlardan biri olduğunu, burada 300'e yakın çadır bulunduğunu dile getirdi.
Gülcan, 1 Ağustos itibarıyla yaz okulunda 280 öğrencinin derslere başladığına işaret ederek "Sınıflar oldukça kalabalık ve yoğun. Fatsa'da 150, Ünye'de 100 öğrencimiz var. 4-16 yaş arasındaki çocuklar, okul öncesi, ilkokul ve ortaokul öğrencileri." dedi.
Gülcan, yasalara göre 16 yaşından küçük çocukların tarım işinde çalıştırılmasının yasak olduğuna dikkati çekerek "Dolayısıyla bu çocuklar buraya geldiklerinde biz onlara sosyal ve eğitim imkanı sunuyoruz. Burada çocuklarımız birleştirilmiş sınıflar aracılığıyla eğitim alıyor. Bu eğitimler 1,5 ay sürecek. Eğitimler 10 Eylül'e kadar devam edecek." diye konuştu.
Toplam 40 öğretmenin proje doğrultusunda öğrencilere eğitim verdiğini aktaran Gülcan, şöyle devam etti:
"Bu çocuklar mart, nisan aylarından itibaren Şanlıurfa'dan, Adıyaman'dan çıktıklarında eğitimleri aksıyor. Buraya geldiklerinde eğitimlerini tamamlıyorlar. Eğitimlerimiz müfredata dayalı veriliyor. Bütün branş öğretmenlerimiz var. Burası bir yaz okulu. Çocuklar burada aldıkları yoğun eğitimlerden oldukça yararlanıyor çünkü diğer gittikleri yerlerde aynı imkanla karşılaşamayabiliyorlar. Bu nedenle buradaki eğitim çok önemli."
Bu modelin sadece Ordu'da uygulandığını ancak benzer çalışmaların farklı illerde yapıldığını ifade eden Gülcan, çocuklara sunulan eğitimin onların geleceği adına önemli olduğunu vurguladı.
"Öğrencilerin ihtiyaçlarını karşılıyoruz"
Gülcan, yerel yönetimden de gereken desteği aldıklarını belirterek eğitimin yanı sıra hem büyüklere hem de çocuklara yönelik sağlık taraması yapıldığını anlattı.
Sadece eğitim merkezi değil, sosyal destek merkezi formatında çalışmalar yürütüldüğünü bildiren Gülcan, şunları kaydetti:
"Proje kapsamında öğrencilerin tamamının giyim kuşam, öğlen yemekleri, tüm kırtasiye ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Aynı zamanda sosyal etkinlikler var. Çocukları uçurtma şenliğine götürüyoruz, geziye götürüyoruz. Bu anlamda ihtiyaçlarını da karşılıyoruz. Proje kapsamında destekler de alınıyor. Bu nedenle proje oldukça zengin bir proje ve her yıl kendini geliştiren bir yönü var."
Son Dakika › Kültür Sanat › Çocuklar Fındık Bahçesine Değil Yaz Okuluna Gidiyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?