Dürzilerde Kurban Bayramı - Son Dakika
Kültür Sanat

Dürzilerde Kurban Bayramı

Dürzilerde Kurban Bayramı

Lübnan’daki Dürziler, Kurban Bayramı’nı mezheplerine has bazı ritüeller dışında Sünni ve Şii Müslümanlar gibi kutluyor Kurban Bayramı’nda, ibadet evi sayılan el Halvet’i ziyaret etmek, barışm...

17.10.2013 11:18

Lübnan'da yaşayan Dürziler, Kurban Bayramı'nı mezheplerine has bazı ritüeller dışında Sünni ve Şii Müslümanlar gibi kutluyor.

Dürziler için bayramların en "popüleri" olarak kabul edilen Kurban Bayramı, nefsani şehvetlerden vazgeçmek anlamı taşıyor. Kurban Bayramı'nda, ibadet evi sayılan el-Halvet'i ziyaret etmek, barışmak ve sorunları çözmek, fakirlere sadaka vermek, akraba ve dost ziyaretleri ile bayram kurabiyesi yapmak, Dürzilerin özen gösterdiği adetler arasında yer alıyor.

Cebel Lübnan kentine bağlı Abiye köyünde yaşayan Dürzi Taifesi Mezhep Meclisi Dini Komitesi Başkanı Hadi el-Aridi, AA muhabirine, Kurban Bayramı'nın kendileri açısından önemini anlattı.

Aridi, Dürzilerin Kurban Bayramı'nı İslam'ın diğer mezhepleri gibi kutladıklarını belirterek, "Kurban Bayramı, taşıdığı dini, ruhani ve sosyal değerleri bakımından Dürziler için en önemli bayram sayılıyor. Popüler olmasının sebebi, bayrama Dürzi toplumun her kesimin katılması" şeklinde konuştu.

Dürzilerin özellikle de şeyhlerinin Kurban Bayramı'ndan önceki 10 günü dualar edip, zikir yaparak geçirdiğini ifade eden Aridi, "Bu 10 günde adeta ihrama giren Dürzi şeyhleri, cehalet, kin, nefret ve nefsin temsil ettiği her şeyden arınarak kendilerini ilim ve ibadete veriyor" dedi.

Dürzi önderlerin Kurban Bayramı münasebetiyle Daru'l Fetva ve Şii Yüksek İslam Konseyi gibi Lübnan'daki diğer İslami mezheplerin resmi makamlarını tebrik ettiğini vurgulayan Aridi, "Maalesef Lübnan'daki Dürzi taife ile diğer mezhepler arasında gerçek bağlar henüz kurulmuş değil" diye konuştu.

Aridi, Lübnanlılara, safların ve kalplerin birleşmesi amacıyla daha fazla çaba harcamaları çağrısında bulundu.

1975'te patlak veren ve 1990'a kadar süren Lübnan'daki iç savaştan önce farklı mezheplere mensup bireyler arasında iletişimin daha fazla olduğunu dile getiren Aridi şunları söyledi:

"O dönemde Kurban Bayramı'nda Cebel Lübnan ilinin Beysur köyünde yaşayan Dürziler ile Keyfun köyündeki Şii Müslümanları birbirlerini ziyaret edip tebrik ediyordu."

Kurban Bayramı'na özgü sosyal faaliyetler

Dürziler Kurban Bayramı'nda dini ritüeller dışında sosyal faaliyetlere de önem veriyor, bayram kurabiyesini bir evde toplanarak şenlik havasında hazırlıyor.

Kurban Bayramı'nda Dürziler için de çocukların özel yeri bulunuyor. Özellikle yetim çocuklara daha fazla ilgi gösteriliyor. Abiye köyünde 1939'da yetimhane inşa edilmiş. Yetimhanede hayatlarını sürdüren 500'e yakın çocuk bayramlarda daha çok eğleniyor.

Yetimhane Müdürü Hayat en-Nikdi, Kurban Bayramı'nda çocukları eğlendirmek amacıyla bayramın ilk gününden itibaren gösteri ve gezi gibi birçok faaliyet düzenlediklerini belirtiyor.

Lübnan'da yaklaşık 240 bin Dürzinin yaşadığı ve  nüfusun yüzde 8'ini teşkil ettiği kaydediliyor.

Ağırlıklı olarak Cebel Lübnan ilinin güney ilçelerinde yaşayan Dürzilere, az da olsa ülkenin başkenti Beyrut'ta da rastlamak mümkün.

Kendilerini Müslüman olarak nitelendiren Dürziler, Dürziliği 11'inci yüzyılda Kahire'deki Fatımi imamların oluşturduğu felsefe ve tasavvuftan etkilenen mezhep olarak tarif ediyorlar.

Tasavvufi öğretiler üzerinde bina edildiği dile getirilen Dürzilikte ibadetler, tahsis edilen özel mekanlardaki meclislerde ifa ediliyor. İbadetlerini son derece gizlilik içerisinde yerine getiren Dürzilerin, içeriğini açıklamayı reddettikleri "hikmet" dolu bir kitaba sahip olduğu söyleniyor.

Dürziler, Lübnan'ın dışında Ürdün, Filistin ve Suriye'de de yaşıyor. - Lübnan

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Dürzilerde Kurban Bayramı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement