Eğitim Gönüllüsü Reha Midilli'nin Hayatı Kitap Oldu - Son Dakika
Kültür Sanat

Eğitim Gönüllüsü Reha Midilli'nin Hayatı Kitap Oldu

Eğitim Gönüllüsü Reha Midilli\'nin Hayatı Kitap Oldu

Reha Midilli'nin yaşamı, yöre tarihine de ışık tutan bir anlatımla kitaplaştırıldı.

07.03.2013 12:10  Güncelleme: 08:54

İzmir'in Foça İlçesi'nde yaptırdığı okullar ve sosyal tesislerle tanınan ve geçen yıl vefat eden hayırsever işadamı Reha Midilli'nin yaşamı, yöre tarihine de ışık tutan bir anlatımla kitaplaştırıldı. Doç. Dr. Vural Yiğit'in 'Midilli'den Çıktık Yola' adlı kitabı antik çağ, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerinde Ege adaları, Midilli adası (Lesvos), İzmir ve Foça tarihini, Midilli ailesi ekseninde ayrıntılı olarak ele alıyor.

Doç. Dr. Vural Yiğit, kitabında Midilli Ailesi'nin köklerini 1725 yılında Urfa'da doğan, askerlik görevi için Midilli Adası'na gelip buraya yerleşen Bekir Ağa ile başlatıyor. Bu arada, Kaptan-ı Derya Barbaros Hayrettin Paşa, Midilli'de gemicilik ve tersane, kalyonların denize indirilmesi, bölgenin mimarisi, Midilli'de Bekir Ağa soyu, adada yaşam, Namık Kemal'in adaya gelişi, savaşla birlikte değişen yaşam şartları, göçün başladığı 1913 yılı İzmir'i, saat kulesi ve halkın yaşayışı gibi konular irdeleniyor. 1913 yılında Foça ve yöresinde kazılar yapan ekibin başı Felix Sartiaux'ya 'Foça'da bir kuşkulu Fransız' başlığıyla değiniliyor. Kitapta, ailenin büyümesi, tuz ticareti, zeytincilik, otobüsçülük, balıkçılıktan Foça Belediye Başkanlığı'na uzanan süreç, yurtiçi ve yurtdışına yapılan seyahatler, maceralı ABD yolculuğu, Reha Necla Midilli Vakfı'nın kuruluşu ve eserleri anlatılıyor.

Akın Doğu'nun katkılarıyla yayınlanan 378 sayfalık eserde, Reha Midilli'nin konuşmalarına özgün biçimiyle yer veriliyor, aileye ait fotoğraf ve belgeler bulunuyor.

Yazar Vural Yiğit, kitabının önsözünde "1913 yılında Midilli Adası'ndan Anadolu'ya göç ederek, köklerinin bulunduğu Midilli soyadını almış olan ailenin soy geçmişi çok dikkat çekiciydi ve bilinen 250 yıllık bir öyküsü vardı, yaşanmış bir Osmanlı ve Türkiye Cumhuriyeti Tarihi gibiydi. ve bu öyküde aynı zamanda antik ve mitolojik Foça'nın ta Marsilya'ya kadar uzanan renkli geçmişinin yanında yine insanlık tarihinin neredeyse tüm geçmişini yaşayan İzmir'in yakın tarihine ışık tutan anıları ve olaylar da bulunmaktaydı" dedi.

Foça Reha Midilli Eğitim ve Yaşlı Evi Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Ali Haydar Çelebi, kitap çalışmalarının Reha Midilli'nin sağlığında başladığını, kendisinin hatıraları, tuttuğu notlar, fotoğraf ve resmi belgelerinin en önemli kaynakça olarak kullanıldığını belirtti. Çelebi, çalışmayı büyük bir sabır ve titizlikle gerçekleştiren Doç.Dr. Vural Yiğit'e teşekkür etti. Çelebi, "Vural Yiğit aslında 'İzmir'in Faytonları', 'Aklın Öyküsü' ve 'Midilli'den Çıktık Yola' adlı üç eseri birlikte hazırladı. İlk iki kitap 10 ve 20 liralık bedellerle satışa konuldu. 'Midilli'den Çıktık Yola' kitabı için bir bedel belirlemedik. Gelirinin tamamı öğrencilere aktarılacak olan bu kitabı edinmek isteyenlerden imkanı olanların gönüllerinden ne koparsa vakfa bağış yapmalarını istiyoruz. Bağış yapacak durumda olmayan vatandaşlarımıza ise ücretsiz olarak veriyoruz. Kitaplar Reha Necla Midilli Vakfı 210 Sok. No 5/A Foça - İzmir adresinden veya vakfın 0 232 812 22 44 nolu telefonuna müracaat edilerek temin edilebilir. Reha Midilli'den devraldığımız hayır işleri yapma bayrağını daha yükseklere taşımaya çalışıyoruz" dedi.

Reha Midilli kimdir?

5 Mayıs 1927 yılında Foça'da doğdu. İlköğrenimini Foça'da, orta öğrenimini İzmir Buca ve Ankara Atatürk Lisesi'nde tamamladı. Babası Cemil Midilli'nin yanında iş ve ticaret hayatına atıldı. Askerlik dönüşü kendi işlerini kurmaya başladı. Çiftçilik ve hayvancılık, zeytinyağı üretimi ve ticareti, otomobil işletmeciliği ve nakliyecilik, inşaat sektörü ve gayrimenkul alım satım işlerinde çalıştı. 1950 yılında Süheda Necla Midilli ile evlendi. 1987 yılında iş ve ticaret hayatını noktaladı. 1973-1980 yılları arasında iki dönem Foça Belediye Başkanlığı görevini de yürüten Mehmet Reha Midilli, ilçenin gelişim ve değişiminde unutulmaz hizmetler yaptı. Foça ve çevresine sayısız eserler kazandırdı. Ülkemizin en büyük ödüllerinden olan 'TBMM Üstün Hizmet Ödülü'ne layık görüldü. Ayrıca 7., 8. ve 9. Cumhurbaşkanlarından 'Takdirname' ve 'Şükran Ödülleri' aldı. Mehmet Reha Midilli, 11 Mayıs 2012 tarihinde büyük bir şevk, heyecan ve Foça'ya yeni eserler kazandırma mücadelesi yolunda çabalar harcadığı bir dönemde geçirdiği kalp krizi sonucu hayata veda etti. Midilli'nin yaptırdığı Foça ve çevresine bulunan kalıcı eserlerden bazıları şöyle:

- Bağarası Cemil Midilli İlköğretim Okulu (1971)

-Cemil Midilli Lisesi (1974)

-Foça Bedia Midilli İlköğretim Okulu (1984)

- Yenifoça Reha Midilli İlköğretim Okulu (1987)

-Reha-Necla Midilli İlköğretim Okulu (1995)

-Reha-Necla Midilli Devlet Hastanesi (2002)

-Reha Midilli İlköğretim Okulu (2002)

-Reha-Necla Midilli Sağlık Ocağı (2005)

-Reha Midilli Kültür Merkezi (2006)

-Reha Midilli Anadolu Lisesi (2006)

-Foça Reha Midilli 11 Eylül Kapalı Spor Salonu (2006)

-Foça Belediyesi Reha Midilli Sosyal Tesisleri (2009)

-DEÜ Reha Midilli Uygulamalı Turizm Meslek Yüksekokulu (2009)

-Foça Reha Midilli Neclaana Yaşlılarevi (2010) - İzmir/ Foça

Kaynak: DHA

Son Dakika Kültür Sanat Eğitim Gönüllüsü Reha Midilli'nin Hayatı Kitap Oldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement