Laodikya'daki Restorasyon ve Kazılar - Son Dakika
Kültür Sanat

Laodikya'daki Restorasyon ve Kazılar

Laodikya Antik Kenti Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Şimşek: "Kazı çalışmalarında Helenistlik dönemde kentin tahmin ettiğimizin dışında çok yayıldığını tespit ettik. Bu döneme ait çok güzel anıtsal nitelikte kandil, çanak, çömlekler ortaya çıktı" "Şimdiye kadar başka bir örneğini görmediğimiz 50 santimetre çapında büyük devasa geniş alanları aydınlatan, üzeri kabartmalı kırık kandiller bulduk. Bunun birleştirme çalışmaları devam ediyor" "Bahar aylarında bitirmeyi hedeflediğimiz Laodikya Kilisesi'ndeki restorasyon ve konservasyon çalışmaları sürdürülüyor.

09.01.2015 15:52

İBRAHİM SÜZER - Pamukkale Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Başkanı ve Laodikya Antik Kenti Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Celal Şimşek, antik kentte çalışmalarını sürdürdüklerini belirterek  "Kazı çalışmalarında Helenistlik dönemde kentin tahmin ettiğimizin dışında çok yayıldığını tespit ettik. Bu döneme ait çok güzel anıtsal nitelikte kandil, çanak, çömlekler ortaya çıktı" dedi.

Anadolu'nun en büyük antik kentlerinden biri olan ve UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası Geçici Listesi'ne dahil edilen Laodikya Antik Kenti'nde çalışmalar, 2014'de kesintisiz olarak 12 ay boyunca devam etti.

Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Celal Şimşek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, antik kentin Laodikya Kilisesi, Kuzey Kutsal Agora Batı Portikleri, Prehistorik Batı Nekropolü (mezarlık) ve kandil kırığı yerleşmesi, Septimius Severus Çeşmesi, merkezi agora, kiliseli peristilli evler (iç avlu) ve Stadyum Caddesi'nde yoğunlaştıklarını kazı ve restorasyon çalışmalarını farklı mesleklerden bilim adamları ile birlikte sürdürdüklerini belirtti.

2014 kazılarındaki en önemli verilerinden birinin kutsal Agora'nın batı portiğinde MS 494 yılında gerçekleştiği tahmin edilen depremde yıkılan 22 sütunun ortaya çıkarılması olduğunu vurgulayan Şimşek şunları söyledi:

"Fresklerle süslü travertenden yapılmış arka duvarlarıyla birlikte depremde yıkıldığı gibi ortaya çıkardık. Batı nekropolünde erken Tunç Çağı'na ait Batı Anadolu'daki en erken yerleşme izlerinin tespit etmemiz de bizim için çok önemliydi. Ayrıca bahar döneminde bitirmeyi hedeflediğimiz Laodikya Kilisesi'ndeki restorasyon ve konservasyon çalışmaları sürdürülüyor. Üst çatının tamamlanmasının ardından Laodikya Kilisesi ziyarete açılacak. Merkezi Agora çalışmalarımızda ise MS 5. yüzyıla ait bir anı sütununun dikmesi projesini gerçekleştiriyoruz. İmparotor Septimius Severus Çemesi'nde ise daha önce hazırladığımız proje çerçevesinde hem restorasyon, hem konservasyon hem de ayağa kaldırma etapları devam ediyor."

"Benzersiz tarihi eserler"

Laodikya'da her yıl birbirinden güzel eserler ortaya çıkardıklarını kaydeden Şimşek, "Kazı çalışmalarında Helenistlik dönemde kentin tahmin ettiğimizin dışında çok yayıldığını tespit ettik ve Helenistlik döneme ait çok güzel anıtsal nitelikte kandil, çanak, çömlekler ortaya çıktı. Şimdiye kadar başka bir örneğini görmediğimiz 50 santimetre çapında büyük devasa geniş alanları aydınlatan, üzeri kabartmalı kırık kandiller bulduk. Bunun birleştirme çalışmaları devam ediyor. Ayrıca mermerden yapılmış bir gladyatör kabarması ile mermer aslan ortaya çıkarıldı. Bunlar 2014 yılının en önemli buluntularıdır" dedi.

Şimşek, 2014'deki kazı çalışmalarında 364 bronz, 15 demir, 5 kurşun, 2 altın, 219 pişmiş toprak, 16 kemik, 6 cam ve 11 taş olmak üzere 638 eserin ortaya çıkarıldığını, bunların 61 envanterlik, 133'ü etütlük olarak kayıt yapıldığını, diğerlerinin esi kazı evi deposunda korunduğunu söyledi.

Celal Şimşek, antik kentteki kazı çalışmalarının finansının Denizli Büyükşehir Belediyesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Pamukkale Üniversitesi tarafından karşıladığını sözlerine ekledi. - Denizli

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Laodikya'daki Restorasyon ve Kazılar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement