Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, Milli Kütüphaneyi en üst teknolojik imkanlarla donatılmış bir salona kavuşturduklarını belirterek, "Araştırmacılarımızın bilgiye daha hızlı, etkin, ekonomik ve kolay ulaşacakları Dijital Kütüphane Salonu'nda yer alan 54 tablet, 20 dizüstü bilgisayar ve 2 kiosk ile aynı anda 76 araştırmacıya eş zamanlı hizmet verilebilecek." dedi.
Bakan Avcı, Milli Kütüphanede gerçekleştirilen Samsung Dijital Kütüphane açılışı töreninde yaptığı konuşmada, teknoloji devriminin, 21. yüzyılda sanal ve dijital kütüphane kavramlarının öne çıkmasını sağladığını vurguladı.
Bunun Türkiye'de de kütüphanelerin çağın teknolojilerine göre donatılması ihtiyacını ortaya çıkardığını ifade eden Avcı, bakanlığın bu kapsamda kütüphaneleri donatmaya önem verdiğini söyledi.
Samsung firmasıyla imzalan protokol kapsamında Milli Kütüphaneye dijital bir kütüphane kazandırmanın mutluluğunu yaşadıklarını dile getiren Avcı, Milli Kütüphanenin, hızla gelişen teknolojik dönüşüme uyum sağlamak amacıyla birçok teknolojik projeyi hayata geçirdiğini anlattı.
Kaşif Kütüphane Sistemi, Türkiye Makaleler Bibliyografyası Sistemi ve Dijital Kütüphane Sistemi'nin bunlardan bazıları olduğunu aktaran Avcı, Milli Kütüphanenin en önemli hizmetleri arasında yer alan dijital sesli kitap hizmetinin ise görme engellilerin de bilgiye erişimini kolaylaştırdığını vurguladı.
Ulusal bir arşiv, müze ve araştırma merkezi niteliği taşıyan Milli Kütüphanenin, milyonlarca içeriğin dijitalleştirilmesi için yoğun çaba sarf ettiğini ve etmeye de devam edeceğini belirten Avcı, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Yenilenen web tabanlı dijital sistemlerle birçok türden dijital içerik vatandaşlarımızın hizmetine sunulmaktadır.
Diğer kütüphanelere öncü olmak ve rehberlik etmek gibi bir görev ve sorumluluğu da bulunan Milli Kütüphane, bu sorumluluğun şuuruyla kütüphanecilik hizmetlerinin en yeni teknolojilerle memleketimiz ve dünya standartlarında sunulmasına yönelik yenilikleri de takip etmektedir. Bugün Milli Kütüphanemizi en üst teknolojik imkanlarla donatılmış bir salona kavuşturuyoruz. Araştırmacılarımızın bilgiye daha hızlı, etkin, ekonomik ve kolay ulaşacakları Dijital Kütüphane Salonu'nda yer alan 54 tablet, 20 dizüstü bilgisayar ve 2 kiosk ile aynı anda 76 araştırmacıya eş zamanlı hizmet verilebilecek.
"
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Ömer Fatih Sayan ise Milli Kütüphanenin Türkiye'de ilk kez sayısallaşmayı sağlayan kurumlardan olduğunu, bu sayede daha fazla eserin Türk okuyucuyla buluştuğunu dile getirdi.
Siber saldırıların önlenmesinde kurumlar arası iş birliğinin önemine işaret eden Sayan, Kore ile Siber Güvenlik İşbirliği anlaşması imzaladıklarını açıkladı. Sayan, "Geçen yıla göre 2016'nın ilk yarısında siber saldırılar, ülkemiz açısından da yüzde 172 arttı. Ne yazık ki tehdide maruz kalan ülke sıralamasında Avrupa'da 1, dünyada 3. sıradayız. Bu, iyi bir istatistik olmamakla birlikte bizim savunma kapasitemizi ne kadar artırmamız gerektiğini gösteriyor." diye konuştu.
Kore Cumhuriyeti Büyükelçisi Yunsoo Cho da dijital kütüphane aracılığıyla dünyadaki yaşıtlarıyla etkileşime girecek Türk öğrencilerin, Türkiye'ye büyük başarılar kazandırmasını temenni etti.
Samsung Electronics Türkiye Kamu Sektörü ve Dış İlişkiler Direktörü Erdem Erkul ise Türkiye'nin eşsiz bir kültür birikimine sahip olduğunu, bu nedenle dijitalleşme hedeflerine kültür alanında katkıda bulunmak istediklerini söyledi. Erkul, kütüphaneyle Türkiye'deki bir ilkin gerçekleştirildiğini vurguladı.
Sanal İstanbul turu
Konuşmaların ardından Bakan Avcı, kütüphaneyi gezerek eserleri tek tek inceledi. Teknolojik ürünler hakkında bilgi alan Avcı, 3D gözlük takarak, "Sanal İstanbul" turu yaptı.
Programa Kore gazileri de katıldı.
Son Dakika › Kültür Sanat › Milli Kütüphaneye 'Dijital Kütüphane Salonu' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?