Seradan Çıkan Roma Villası, Turizme Kazandırılıyor - Son Dakika
Kültür Sanat

Seradan Çıkan Roma Villası, Turizme Kazandırılıyor

Seradan Çıkan Roma Villası, Turizme Kazandırılıyor

Çaycuma'ya bağlı Kadıoğlu köyünde, yaklaşık 5 yıl önce emekli madencinin sebze ekeceği serasını güçlendirmek için kazı yaptığı sırada bulduğu Geç Roma dönemine ait villanın mozaiklerinin restorasyonuna başlandı Arazi, onarım ve temizleme çalışmalarının ardından kamulaştırılarak, mozaikler turizme kazandırılacak

04.07.2013 12:55

Çaycuma'ya bağlı Kadıoğlu köyünde, yaklaşık 5 yıl önce emekli madencinin sebze ekeceği serasını güçlendirmek için kazı yaptığı sırada bulduğu Geç Roma dönemine ait villanın mozaiklerinin restorasyonuna başlandı.

Kadıoğlu köyünde yaşayan Nizamettin Oral (68), evinin bahçesindeki serasını güçlendirmek için 2008'de yaptığı kazı sırasında üzüm salkımlarının arasında oturan kadın ile elinde hançerle onu öldürmek isteyen erkek figürünün yer aldığı tarihi mozaiği bulunca, Ereğli Müze Müdürlüğünce kazı çalışması başlatıldı.

Gün ışığına çıkarılan M.S. 3-4. yüzyıla ait villanın tabanında Gaziantep'teki "Zeugma mozaikleri" gibi korunmuş mozaiklere rastlanıldı, kazı çalışmalarının sona ermesinin ardından eserlerin temizlenmesi ve restorasyonunun yapılmasına karar verildi.

Ereğli Müze Müdürü Ahmet Mercan'ın başkanlığında ve arkeolog Ünver Göçen'in kontrolünde 4 uzman ve 12 işçiyle başlayan restorasyon kapsamında, villadaki bereket sembolü maskın boynuzları arasındaki domuz figürleri, yan bordürlerde aslan ve leoparın kavgası, aslanın geyiği avlaması ve su perisi gibi sahnelerin yer aldığı mozaikler turizme kazandırılacak.

Kazı ekibi yetkilileri, bir aylık onarım ve temizleme çalışmalarının ardından mozaiklerin üzerinin kapatılacağını, arazinin kamulaştırılmasının ardından  halkın ziyaretine açılmasının planlandığını kaydetti.

Ev sahibi kamulaştırmayı bekliyor

Define avcılarının altın umuduyla bahçesinde kazı yapabileceği tedirginliğiyle yıllardır geceleri rahat uykuyu unutan Nizamettin Oral, AA muhabirine, kamulaştırma çalışmalarının başlamasından dolayı mutluluk duyduğunu, sürecin bir an önce sona ermesini istediğini söyledi.

Oral, mozaiklerin turizme kazandırılmasını istediklerini ifade ederek, "Çalışmalar çok güzel gidiyor. İnşallah bir an önce bitirirler. Burasının yarıda kalmasını ve mozaiklerin talan olmasını istemiyorum. Yediemin olarak buradaki eserler bana ve eşime emanet edildi. Bu sorumluluk bizi yıprattı. Kamulaştırmanın en yakın zamanda sonlandırılmasını bekliyoruz" şeklinde konuştu. - Zonguldak

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Seradan Çıkan Roma Villası, Turizme Kazandırılıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement