GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:
İHH Genel Başkan Yardımcısı Hasan Aynacı ile röportaj Somali'de tufanda salatalık üretildi
SAVAŞ GÜLER - İHH İnsani Yardım Vakfı'nın Afrika'nın en kurak ülkelerinden Somali'de hayata geçirdiği "Tarım Okulu" projesi kapsamında yapılan çalışmalar meyvesini vermeye başladı. Bölgede, modern tarım yöntemleriyle salatalık üretimi gerçekleştirildi.
İHH Genel Başkan Yardımcısı Hasan Aynacı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Somali'deki en büyük sıkıntının kuraklık ve ekilen ürünlerin yetiştirilememesi olduğunu söyledi.
Afrika'da çok verimli toprakların olduğunu fakat insanların, toprağı doğru ve verimli bir şekilde kullanmayı öğrenmeleri gerektiğini ifade eden Aynacı, "Bu amaçla Afrika'nın en kurak ülkelerinden Somali'de iki yıl önce 'Tarım Okulu' projesini hayata geçirdik. Somali'nin iklim şartlarına uygun bir tarım fakültesi kurduk. İki sene oldu ve iyi işler çıkmaya başladı. Okulda, Türkiye'den ziraat uzmanı hocalarımız ile bölge halkına zirai eğitimler verdik. İnsanlar tamamıyla yağmura kendilerini şartlamış durumdalar. 'Sadece yağmur yağarsa mahsul' olur diye düşünüyorlar. Somali'de, ziraat üzerine eğitim gören öğrencileri Türkiye'ye getirip staj görme imkanı da sağladık. Açtığımız ziraat okulu bünyesinde 2,5 ayda 25-30 arası öğrenciye teorik ziraat dersleri veriyoruz. Yurt dışından bir hocanın gelip eğitim vermesi Somali tarihinde ilk defa olan bir şey" diye konuştu.
Verdikleri eğitimlerin, hayata geçirdikleri Tarım Okulu projesinin meyvelerini vermeye başladığını anlatan Aynacı, "Yaptırdığımız su kuyuları ve verdiğimiz eğitimler sayesinde, ticari değil ama en azından kendilerine yetebilecek kadar salatalık, domates gibi ürünler üretmeye başladılar. Modern tarım teknikleriyle ilk salatalığı ürettik" ifadelerini kullandı.
"Projeyle belki de yüz binlerce insanı, kuraklık dönemindeki açlıktan ve kıtlıktan kurtarabiliriz"
Aynacı, Somali'de kuraklığa bağlı olarak insanların başka ülkelere göç ettiğine işaret ederek, "Orada açtığımız su kuyuları sayesinde insanlar göçü bırakıp, yavaş yavaş tarıma yönelmeye başladı" dedi.
Üretilen ürünlerin saklanarak kuraklık zamanlarında kullanılabileceğini anlatan Aynacı, "Projeyle belki de yüz binlerce insanı, kuraklık dönemindeki açlıktan ve kıtlıktan kurtarabiliriz. Bu sebeple buradaki ziraat okuluna büyük önem veriyoruz" değerlendirmesini yaptı.
Aynacı, bu projeyi Afrika'nın farklı bölgelerinde de uygulamak istediklerini dile getirdi.
Son Dakika › Kültür Sanat › Somali'de Modern Tarım Tekniğiyle Salatalık Üretildi - Konya - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?