Açıklama aileyi çileden çıkardı: Monarşi sana değil, sen monarşiye çalışıyorsun - Son Dakika
Magazin

Açıklama aileyi çileden çıkardı: Monarşi sana değil, sen monarşiye çalışıyorsun

Açıklama aileyi çileden çıkardı: Monarşi sana değil, sen monarşiye çalışıyorsun

AİLEYİ ÇİLEDEN ÇIKARDILARPrens Harry ile Meghan Markle'ın kraliyet ailesine geri dönmeyeceklerinin resmen açıklanmasından sonra çiftin yaptığı açıklama, Mountbatten Windsorlar'ı çileden çıkardı.

20.02.2021 18:01  Güncelleme: 18:19
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

AİLEYİ ÇİLEDEN ÇIKARDILAR

Prens Harry ile Meghan Markle'ın kraliyet ailesine geri dönmeyeceklerinin resmen açıklanmasından sonra çiftin yaptığı açıklama, Mountbatten Windsorlar'ı çileden çıkardı. Buckingham Sarayı tarafından yapılan ve Prens Harry ile Meghan Markle'ın yönetiminde bulundukları etkinlik ve kurumların, ayrıca Harry'nin onursal askeri unvanlarının geri alınmasından sonra çift "insanlığa hizmete devam edeceklerini" belirten ve "Hizmet evrenseldir" diyen bir açıklama yaptı. Kendileriyle birlikte çalışanlara teşekkür etti.

TEPKİ ÇEKTİ

Fakat çiftin bu açıklaması sadece aile tarafından değil, birçok kişi tarafından "korkunç şekilde saygısız" diye nitelendirildi. Özellikle de Kraliçe'nin 99 yaşındaki eşi Prens Philip'in sağlık sorunları nedeniyle hastanede olduğu bir sırada böyle bir açıklama yapılması tepkiyle karşılandı.

BİR ZAMANLAR GÖZDE TORUNUYDU

Kraliyet ailesine yakın kaynaklar ise Prens Harry ile Meghan Markle'ın Kraliçe'yi kışkırttığını ileri sürerek, 2. Elizabeth'in bir zamanlar gözdesi olan torununa "Sen monarşi için çalışıyorsun, monarşi senin için çalışmıyor" dediği de ileri sürüldü.

BUCKINGHAM SARAYI AÇIKLADI

İngiltere'de Kraliçe 2. Elizabeth'in torunu Sussex Dükü Prens Harry ile eşi Düşes Meghan Markle'ın Kraliyet ailesindeki üst düzey görevlerine dönmeme kararı aldıkları ve bu nedenle görevlerinin başka aile üyelerine verileceği bildirildi.Buckingham Sarayı'ndan yapılan açıklamada, Prens Harry ve eşinin, Kraliçe'ye görevlerine dönmeyeceklerini teyit ettiği belirtildi. Bunun üzerine Kraliçe'nin, üst düzey görevlerin bırakılması durumunda kamu hizmetinin mecbur kıldığı sorumlulukların gereğinin yerine getirilemeyeceğini kaydettiği vurgulanan açıklamada, bu nedenle Dük ve Düşesin sahip olduğu onursal askeri uvanlar ile Kraliyet ailesi üyeleri olarak yardım kuruluşlarındaki himaye görevlerinin yeniden dağıtılmadan önce Kraliçe'ye iade edileceği duyuruldu.

YENİDEN DEĞERLENDİRME SÜRECİ

Prens Harry ile eşi, geçen sene Kraliyet'ten ayılma kararı almış ancak Kraliçe'yle yapılan görüşmenin ardından bir yıllık yeniden değerlendirme süreci üzerinde anlaşılmıştı.  Bununla beraber süre dolmadan önce Prens Harry, geçen ay yaptığı açıklamada görevlerine geri dönmeyeceklerini ve finansal açıdan bağımsız olacaklarını bildirmişti. İkinci çocuklarını bekleyen çiftin, bundan sonra ABD'de yaşayacağı belirtilmişti.

BİR YIL ÖNCE DÜNYAYI ŞOKE ETMİŞLERDİ

Takvimler 8 ocak 2020'yi gösterirken, günün ilerleyen saatlerinde sosyal medya üzerinden yapılan bir açıklama kelimenin tam anlamıyla gündeme "bomba" gibi düştü. Dünyanın o güne kadar uğraştığı bütün meseleler bir anda bir kenara atıldı ve tüm gözler Londra'ya çevrildi. Bunun nedeni ise İngiliz kraliyet ailesine resmi olarak 2018'de katılan Meghan Markle ile Prens Harry, kıdemli kraliyet ailesi üyeliğinden çekileceklerini açıkladı. Üstelik beklenmedik bir anda.

HERKES ESKİSİ GİBİ OLACAĞINI SANIYORDU

Bebekleri Archie'nin dünyaya gelmesinden sonra izne çıkan ve bunun büyük bir bölümünü de Kanada'da geçiren Prens Harry ve Meghan Markle, 2020'nin ilk günlerinde Londra'ya döndü. Ağabeyi Prens William ile aralarının kötü olduğu bilinen Prens Harry'nin dönüşüyle aile ilişkilerinin nasıl olacağı merak ediliyordu o dönemde.

TEŞEKKÜR ZİYARETİ

Onları epeydir kameralar karşısında ya da etkinliklerde görmeyen hayranları da görevlerine döneceklerini düşünüyorlardı. İlk adımları böyle düşünenleri yanıltmadı zaten. Prens Harry ve Meghan Markle, Londra'ya dönüp, kendilerine gösterdikleri konukseverliğe teşekkür etmek için Kanada Yüksek Temsilciliği'ni ziyaret etti.  O saatlerde de hiçbir sıra dışı durum yok gibi görünüyordu. Çift, artık geri dönmüştü. Yüzleri gülüyordu ve herkes onların resmi görevlerine geri döndüğünü düşünüyordu. Ayrılık ihtimalini bilmediklerinden Markle'ın doğumdan sonra nasıl zayıfladığına, Prens'in baba olduğu için duyduğu mutluluğu yansıtan davranışlarına çevrildi gözler.

MEGXIT SÜRECİ BÖYLE BAŞLADI

Ama bu ziyaretin ardından birkaç saat sonra çift, resmi Instagram hesaplarından yaptıkları açıklamada finansal olarak bağımsız olmak istedikleri için ailedeki görevlerini bırakacaklarını düşündü. İşte "Megxit" olarak anılan bu ayrılık süreci de böylece başladı. Bu ayrılığın nedenleri, sonrasında neler olacağı uzun uzun tartışıldı. Bazı konular aile arasında çözülse de milyonlarca kişi için hala bu defter kapanmış gibi görünmüyor. Çift, artık ABD'de yaşıyor ama meraklı bakışlar hala üzerlerinde. İşte dünyaya sarsan bu ayrılığın üzerinden bir yıl geçtikten sonra, çiftin Londra'daki son günlerinde neler yaşandığına dair ayrıntılar da birer birer ortaya çıkıyor.

HAKLARINDA KİTAP YAZDI

İşte bunlardan birini de Carolyn Durand ile birlikte yazdığı Finding Freedom adlı kitapla büyük gürültü koparan Omid Scobie. Harry ve Meghan'ın ayrılığının perde arkasını kaleme alan iki yazardan biri olan Scoobie, çiftin Londra'daki son günleriyle ilgili yeni ayrıntıları dile getirdi.

'BÖYLE OLMAK ZORUNDA DEĞİLDİ'

Scoobie, az sayıda gazetecinin davet edildiği Milletler Topluluğu Üniversiteler Birliği'nin toplantısına katılanlardan biriydi. O toplantıda Meghan Markle da bulunuyordu ve bu onun Londra'daki son resmi görevlerinden biriydi. Scoobie, bu toplantıda yaşanan bazı anlara Finding Freedom adlı kitapta da yer verdi. Omid Scoobie'nin yazdığına göre o toplantıda konuşma yapan Meghan Markle, katılanlarla birebir sohbet etti. Sonra da kendisine sarıldı ve kalp kırıklığını ifade eden şu sözleri söyledi: "Böyle olmak zorunda değildi."

'HİKAYE MUTLU BİTMEDİ'

Omid Scoobie'nin satırları arasında evlendikleri günden aileden ayrılık kararı verdikleri güne kadar Harry ve Meghan'la çalışanların da onlarla nasıl vedalaştığına dair ayrıntılar yer aldı. Buna göre çiftle çalışanlar üzgündü. Pek çoğu bu hikayenin mutlu biteceğini sanıyordu. Onlara göre iki insan birbirlerine aşık oldular, evlendiler ve bebekleri oldu, Kraliçe'ye hizmet ettiler ve son. Ama bunun yerine o çift ülkeden ayrıldı.

SOSYAL MEDYADAN DUYURDULAR

Her ne kadar bu ayrılığın öncesinde Meghan Markle ve Prens Harry'nin arasının ailenin geri kalanıyla iyi olmadığı bilinse de olayın kendisi kadar duyuruluş biçimi de şaşkınlık yarattı. Evlendikten sonra Sussex Dükü ve Sussex Düşesi unvanlarını alan çift, Instagram hesaplarından yaptıkları paylaşımda, kraliyet ailesi üyeliğinden vazgeçip kendi ekonomik bağımsızlıkları için çalışacaklarını açıkladı.

ARCHIE PRENS UNVANI TAŞIMIYOR

Prens Harry ile Amerikalı oyuncu Meghan Markle 2018 yılında evlendi. 2019'da Archie adını verdikleri bebekleri dünyaya geldi. Fakat ailenin kurallarına göre bebeğin babası Prens olsa da kendisi aynı unvanı taşıyamayacaktı. Markle'ın aileye girmesi, halk tarafından 'anneleri Prenses Diana'nın emaneti' olarak görülen iki prens, William ile Harry'nin arasını açmaya başlamıştı zaten. Aile içinde yaşanan gerilim sonunda dışarı da yansıdı. İki prens, evlerini, çalıştıkları vakıfları hatta sosyal medya hesaplarını bile ayırdı. Ama bu son gelişme tüm bu olayların üzerine "tuz biber ekti".

İSVEÇ KRALİYET AİLESİ GİBİ

Bu olayın öncesinde İngiliz kraliyet ailesinin de tıpkı İsveç'te olduğu gibi küçülmeye gideceği konuşuluyordu. İsveç kralı, veliaht olan kızı Prenses Victoria ve onun ailesi dışındaki diğer iki çocuğunu ve onların ailelerini kraliyet ailesinin dışında bırakmıştı. Herkes İngiltere'de de benzer bir durum yaşanacağını düşünürken olaylar bambaşka bir boyuta kaydı.

KRALİÇE MESAJ MI VERDİ?

İngiltere'de Kraliçe 2'nci Elizabeth'in geçen yılki Noel ve yeni yıl konuşması sırasında masasının üzerinde geçmiş yıllarda olduğu gibi Meghan Markle ile Prens Harry'nin fotoğraflarına yer vermemesi de bu tür bir ayrılığın işareti olarak görülüyordu.

MEGHAN'A ELEŞTİRİLER

Bu arada uzun süredir Markle aleyhine paylaştığı sosyal medya mesajları ve söylemleriyle konuşulan televizyoncu Piers Morgan da sosyal medya hesabından ayrılık haberiyle ilgili çarpıcı bir yorumda bulundu. Morgan "İnsanlar Meghan'ı çok eleştirdiğimi söylüyor. Ama o ailesiyle arasını açtı, babasıyla arasını açtı, eski arkadaşlarının çoğundan ayrıldı. Harry ile William'ın arasını açtı. Şimdi de Harry'yi kraliyet ailesinden ayırdı." Morgan, Meghan Markle'ın adım attığı her yerde benzer durumlar yarattığını da ileri sürdü.

İKİNCİ AMERİKALI GELİN VAKASI

Prens Harry'nin Amerikalı oyuncu Meghan Markle ile birlikte bu kararı alması "tarih kendini tekrar ediyor" yorumlarına da neden oldu. Bundan tam 83 yıl önce Kral 8. Edward, aşık olduğu Amerikalı Wallis Simpson uğruna tahttan feragat etmişti. Onun nedenleri biraz daha farklıydı aslında.

ESKİ KRAL TAHTINI BIRAKMIŞTI

O dönemde kraliyet ailesi mensupları soylu olmayan bir de üstüne boşanmış bir kadınla evlenemiyordu. Simpson ise tam da böyle bir kadındı. Fakat Kral 8. Edward aşkını hayatının merkezine koyup Simpson ile evlenmek için tahttan çekildi. Bu gelişme Kraliçe 2. Elizabeth'in babasına ve sonra kendisine taht yolunu açan olay oldu.

TAHT İÇİN ÜÇ YEĞENİNİN DE ARDINDA

Her ne kadar olaylar birebir aynı olmasa da Markle'ın Amerikalı olması daha önce evlenip boşanması ve sonrasında yaşan ayrılık, akıllara 8. Edward'ı getirdi. Hatta bazı çevreler "Amerikalı kadınlar İngiliz kraliyet ailesine iyi gelmiyor" yorumları yaptı. Bu arada Prens Harry'nin taht için babası Prens Charles, ağabeyi Prens William ile onun üç çocuğunun ardından altıncı sırada geldiğini hatırlatalım.

İKİNCİ BEBEK GELİYOR

Prens Harry ve Meghan Markle, 14 Şubat Sevgililer Günü'nde ikinci bebeklerini beklediklerini duyurmuştu. Çift bu haberin ardından ünlü talk show'cu Oprah Winfrey ile bir röportaj için anlaştıkları haberiyle de gündemin ilk sıralarında yer almıştı.

Kaynak: Hürriyet

Son Dakika Magazin Açıklama aileyi çileden çıkardı: Monarşi sana değil, sen monarşiye çalışıyorsun - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement