Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Ben 'Türk biçimi' veya 'Türkiye biçimi' bir başkanlık sistemi dedim. Başladılar saldırmaya. Bunlar kendi ülkelerinin markasını da istemiyorlar. ya mecbur muyuz illa Amerikan, Fransız sistemi veya şu sistemi bu sistemi söylemeye?" dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, yeni yılın ilk muhtarlar toplantısında yaptığı konuşmada, yeni Anasaya ve başkanlık sistemine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Erdoğan, geçmişteki tecrübeler ışığında daha hızlı ve samimi bir yeni Anayasa süreci yaşanacağına inandığını söyledi. "Açıkçası muhalefet partilerinin bu konuda kendi geçmişleriyle, tarihleriyle çelişen tutumlarını anlamakta zorlanıyorum" diyen Erdoğan, "Tutarlı bir politika ortaya koymak yerine sadece 'ötekiler ak diyorsa ben kara diyeyim' gibi bir anlayışla yürütülen siyaset kimseyi başarıya götürmez. Başkanlık sistemi bu ülkenin, milletin tarihinde varolan, adı ne olursa olsun, fiili uygulaması bulunan bir yönetim tarzıdır" ifadelerini kullandı.
Parlamenter, yarı başkanlık ve başkanlık sistemlerinin tamamında başarılı ve başarısız örneklerin olduğunu anlatan Erdoğan, "Yine her sistemin, ülkelerin kendi ihtiyaçları ve anlayışları doğrultusunda biçimlendiği, adı aynı da olsa hiçbir sisteminin diğerinin aynısı olmadığını da görüyoruz" dedi.
"İNGİLTERE'DEKİ PARLAMENTER SİSTEMLE TÜRKİYE'DEKİNİN AYNI OLDUĞUNU KİM İDDİA EDEBİLİR?"
"İngiltere'deki parlamenter sistemle Türkiye'dekinin aynı olduğunu kim iddia edebilir?" diyen Erdoğan, "ABD'deki başkanlık sistemi ile Güney Kore'dekinin aynı olduğunu söyleyebilmek mümkün müdür? 'Parlamenter sistem diktatör üretmez' diyenler var. Geçtiğimiz günlerde Hitler örneğini vermiştim. Meselenin önünü arkasını bilmeyenler hemen buradan hareketle şahsıma hücum etmeye kalktılar. Halbuki benim söylediğim şey gayet basit. Almanya parlamenter sistemle yönetiliyordu ama buna rağmen Hitler gibi bir diktatör ülkenin başına musallat oldu. Ben bunu söyledim. Aynı şekilde Fransa, parlamenter sistemde bulamadığı istikrarı yarı başkanlık sisteminde yakaladı. Bunu söyledim. Yine başkanlık sistemiyle yönetilen pek çok ülke, hem demokrasi bakımında hem kalkınma bakımında bölgesinde ülkelerin fersah fersah önüne geçebiliyor. Demek ki burada asıl mesele ülkenin hedefleri ile yönetim biçimi arasındaki ilişkiyi doğru kurabilmektir" açıklamalarında bulundu.
"BAŞLADILAR SALDIRMAYA"
Türkiye'nin de kendi yönetim sistemini gereksinimlere göre belirlemeye ihtiyacının olduğunu belirten Erdoğan, "Ben 'Türk biçimi' veya 'Türkiye biçimi' bir başkanlık sistemi dedim. Başladılar saldırmaya. Bunlar kendi ülkelerinin markasını da istemiyorlar. ya mecbur muyuz illa Amerikan, Fransız sistemi veya şu sistemi bu sistemi söylemeye? Biz hepsinden alırız, adeta bir arı gibi ondan da ondan da, hepsinden toplarız balımızı yapar milletimize sunarız. Olay bu kadar basit" şeklinde konuştu.
"Ülkemizdeki mevcut parlamenter sistemin işleyişinden memnun olan var mıdır?" diye soran Erdoğan, şöyle devam etti:
"Bilmiyorum. Bugüne kadar olanını duymadım. Ama ben şahsen sürekli darbelere, müdahalelere, krizlere çanak tutan bu sistemin ülkemin ve milletimin faydasına olmadığını inanıyorum. İşte biz parlamenter sistemde yaşıyoruz güya ama devamlı ne getiriyor? Darbe üstüne darbe getiriyor. Çare olarak da rahmetli Özal'dan rahmetli Türkeş'e kadar pek çok siyasetçinin teklifi olan başkanlık sistemini öneriyorum. Ama şu anda merhum Türkeş'in varisleri buna karşı çıkıyor. Demek ki iş kabir ziyareti ile bitmiyor. Zihin hazmedilmiş olsa karşı çıkamazlar."
"TÜRKİYE'NİN HIZLI KARAR ALMA VE UYGULAMA İHTİYACI OLDUĞU BİR GERÇEK"
Cumhurbaşkanı Erdoğan, başkanlık sisteminin altının nasıl doldurulacağına geçmişteki tecrübelere bakarak milletçe karar verileceğini söyleyerek, "Türkiye'nin hızlı karar alma ve uygulama ihtiyacı olduğu bir gerçektir. Başkanlık sisteminin bu ihtiyacı karşılayacak şekilde tasarlanması gerektiği kanaatindeyim. Bu sistemde yasama, yürütme ve yargı arasındaki sınırların doğru şekilde çizilmesi, parlamenter rejimdeki pek çok sorunu ortadan kaldıracaktır. Yeni Anayasa sürecinde diğer konularla birlikte bu hususun da günlük siyasi polemiklerin ötesinde bir anlayışla etraflıca ele alınarak tartışılması gerektiğini düşünüyorum" dedi. - ANKARA
Son Dakika › Politika › 18. Muhtarlar Buluşması - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?