Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, sığınmacı akınına ilişkin olarak, Türkiye'nin batıyı "AB ülkelerine, batıya dedik ki bu göç sorunu bir tsunami gibi geliyor, bu illegal göç size de gelecek. Biz üzerimize düşeni yapıyoruz ama bir noktada bu bir tek Türkiye'nin omuzlarına yüklenerek kaldırılması mümkün olmayan bir sorun haline geliyor. Bu illegal göç, size de gelecek" diye uyardığını söyledi.
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda AB Bakanlığı ve bağlı kuruluşların 2016 yılı bütçesine ilişkin yaptığı sunumun ardından milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Bozkır, mülteci krizine ilişkin,Türkiye'nin tarih boyunca muhtaç durumdaki insanlara kapısını açtığını belirterek, " Suriye'de böyle bir gelişme olup, evlerini barklarını terk etmek, canlarını kurtarmak durumunda olan bu insanlara Türkiye'nin kapısını açması doğal bir şey. Bu kadar yıl zarfında da Türkiye'de kimsenin sesinin çıkmaması, 'niye ekmeğimi paylaştım, niye işimi paylaştım' dememesinin altında da bizim övüneceğimiz bir hasletimiz yatıyor" yorumunu yaptı.
Sığınmacı akını konusunda AB ülkelerini Türkiye'nin zamanında uyardığını belirten Bozkır, şöyle devam etti:
"AB ülkelerine, batıya dedik ki (bu göç sorunu bir tsunami gibi geliyor, bu illegal göç size de gelecek. Biz üzerimize düşeni yapıyoruz ama bir noktada bu bir tek Türkiye'nin omuzlarına yüklenerek kaldırılması mümkün olmayan bir sorun haline geliyor. Bu illegal göç, size de gelecek)."
Bozkır, AB ülkelerinin, Türkiye'nin temmuzda yaptığı uyarıları ekim ayında göç dalgasıyla karşılaştıklarında anladıklarını kaydederek, "O zaman, panik atak şeklinde anlamsız önerilerle, anlamsız tedbirlerle karşımıza çıktılar. İlk başta geldiler bize, 'biz size 500 milyon avro verelim, bunu da IPA fonlarından verelim, buna mani olun' şeklinde, hakikaten izahı mümkün olmayan panik atak psikolojisi içinde böyle bir teklifte bulundular" diye konuştu.
Türkiye'nin bu teklife para odaklı yaklaşmadığını belirten Bozkır, sığınmacı sorunun, ancak müzakere sürecinde bir ülke olarak, Türkiye'nin kendini AB ailesinin bir parçası olarak hissettiği takdirde çözüleceğini vurguladı.
- Terörle mücadele
Terör konusunun da AB ile ilişkilerde paradigma değişikliğine yol açtığını anlatan Bozkır, AB'ye terör örgütleri arasında ayrım yapılmaması mesajının, "(Bu daha az zararlıdır buna göz yumayım, bu daha çok zararlıdır buna göz yummayayım) şeklinde bir anlayış olursa bu sizi de vuracak" diyerek verildiğini dile getirdi.
Bozkır, AB müzakere sürecine ilişkin, "(Üç milyar avro verdiler, bu ondan dolayı yürüyor, göç sorunu olmadığı takdirde yürümez) şeklinde bir düşünce olursa bu, çok basite indirgemek olur" dedi.
- Mülteci sorunu
İllegal göçün insanlık dramı olduğunu vurgulayan Bozkır, illegal göçün, dünyada 2,5 milyar avroluk bir ekonomi olduğunu söyledi.
Bozkır, Suriyeli sığınmacılar konusunda, dünya çapında illegal göç mekanizmalarıyla karşı karşıya olunduğunu belirterek, "Suriye birinci filtredir. Suriye sınırı ikinci filtredir. Yunanistan'a kadar giden bölüm üçüncü filtredir. Türkiye sahillerinden Yunanistan dördüncü filtredir. Yunanistan'dan Almanya giden süreç ise beşinci filtredir" yorumunu yaptı.
AB ile yasa dışı göç konusunda ortak çalışmalar yürütüldüğünü söyleyen Bozkır, geçen yıl 146 bin illegal göçmenin, 4 bin 300 insan kaçakçısının, aralık ayında ise günde yaklaşık 520 illegal göçmenin yakalandığını bildirdi.
Bozkır, "Esas operasyonun amacı illegal göçün sona ermesi, legal göç haline gelmesi" dedi.
- Suriyeli sığınmacılar için 3 milyar avroluk AB yardımı
Bozkır, AB'nin, Suriyeli sığınmacıların ihtiyaçlarının karşılanması için Türkiye'ye vermeyi taahhüt ettiği 3 milyar avroya ilişkin, "AB'nin belki de kendi vicdanını rahatlatmak için, bugüne kadar hiçbir şey yapamamış olmasından dolayı, kendi kamuoylarına ve AB değerlerine karşı sorumluluğunun bir nişanesi olarak vermeyi düşündüğü bir para" diye konuştu.
Bozkır, söz konusu paranın harcanacağı yerlere ilişkin 500 milyon avroluk acil ihtiyaç listesinin ve 3 milyar avronun tamamı için bir ihtiyaç listesinin hazırlanarak üç gün önce AB dönem başkanlığına sunulduğunu kaydetti.
- Gümrük Birliği'nin güncellenmesi
AB ile ABD arasında müzakereleri süren Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı Anlaşması'na (TTIP) ilişkin soruları yanıtlayan Bozkır, Türkiye'nin Gümrük Birliği'ne üyelik müzakereleri sırasında, AB'nin üçüncü ülkelerle serbest ticaret anlaşması imzalaması halinde, anlaşmanın otomatik olarak Türkiye'ye de uygulanacağı şartının konulmadığını hatırlattı.
Bozkır, ABD ile AB'nin imzalama aşamasında olduğu TTIP'nin bu yüzyılın bütün ticari ekonomik yapısını değiştirecek bir anlaşma olduğunu aktararak, "Şayet biz bunun içinde yer almazsak bütün Amerika kıtasının mamullerinin Türkiye'ye gümrüksüz girdiği, Türkiye'nin ise karşılığında hala gümrük ödeyeceği bir ilişki olacak" dedi.
Gümrük Birliği'nin güncellenmesinin bu sorunu çözmek için bir fırsat olduğunu ve güncellemeyle, üçüncü ülkelerin serbest ticaret anlaşması imzalamaları durumunda, anlaşmanın Türkiye'de de uygulanabilir hale getirileceğini vurgulayan Bozkır, "Bir düşünceye göre de biz bunu TTIP'nin yürürlüğe girmesinden önce başarma şansına sahibiz. TTIP imzalandığında, bu madde zaten bizim gümrük anlaşmasında olacağı için Türkiye'de otomatik uygulanır hale gelecektir" ifadesini kullandı.
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, AB Bakanlığı, Türk Akreditasyon Kurumu ile AB Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığının bütçesi kabul edildi.
(Bitti)
Son Dakika › Politika › 2016 Yılı Bütçesi Plan ve Bütçe Komisyonunda - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?