AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, partisinin milletvekillerine, "CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu konuşurken kimse müdahale etmeyecek" mesajı gönderdiğini belirterek, "Siyasi liderlik sadece sözle olmaz; siyasi liderlik, liderlik yaptığı insanlara sözünü geçirmekle olur. Siyasi liderlik her şeyden önce, dönüp grubuna 'sus dediğinde' susabilmesidir. Bir genel başkan konuşurken nezaketsizlik yapılmasına izin verildiğinde buna liderlik denmez" dedi.
TBMM Genel Kurulunda 2016 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı üzerinde Hükümet adına konuşan Başbakan Davutoğlu, 1 Kasım seçimlerinde milletin engin sağduyusunun tezahür ettiğini söyledi. Seçimlerden sonra kendilerini milletin hizmetine adadıklarını belirten Davutoğlu, 64. Hükümet olarak önceliklerinin, demokrasiyi ekonomik istikrarla birlikte geliştirmek olduğunu kaydetti.
Davutoğlu, insan onurunu esas aldıklarını ifade ederek, " Türkiye'yi yönetme tartışması bağlamında, bu listeyi hepiniz ezberlediniz ama milletimize bir kez daha söyleyeyim, özellikle Sayın Kılıçdaroğlu duyar da bu sefer belki nasıl yönettiğimizi görür diye söylüyorum. Sadece son iki ayda vaatlerimizin yüzde 82'sini yerine getirdik. Alınlarını öptüğüm işçilerimizin asgari ücretini bin 300 liraya çıkardık" dedi.
Emeklilere yılda bin 200 TL zam yaptıklarını anımsatan Davutoğlu, "Biz öyle seçim beyannamelerinde 'Yapacağız, edeceğiz' demeyiz. Yapacağız dedik mi yaparız, sonra da yaptık deriz, elhamdülillah" diye konuştu.
Esnafa 30 bin TL faizsiz kredi vermeye başladıklarını, çiftçi için yemde ve gübrede KDV'yi kaldırdıklarını kaydeden Davutoğlu, genç çiftçilere proje karşılığı 30 bin TL karşılıksız destek verdiklerini anlattı. Davutoğlu, muhtarların, emniyet görevlilerinin, askeri personelin özlük haklarında iyileştirmeler yaptıklarını söyledi.
"Milletimizin bize verdiği her bir vergiyi namusumuz bildik"
Davutoğlu, "Ahilik geleneğiyle besmeleyle açtınız mı Meclisi ya da rızk kapınızı, Allah bereketlendirir. Biz duayla açarız ve 14 yıldır Türkiye doğalgaz, petrol keşfetmedi, hiçbir şey keşfetmedi. Ne yaptık biliyor musunuz? Milletimizin bize verdiği her bir vergiyi namusumuz bildik namusumuz, her bir kuruşunu" sözlerini sarfetti.
Başbakan Davutoğlu, CHP sıralarından laf atılması üzerine, şöyle konuştu:
"Bakın Sayın Kılıçdaroğlu, kusura bakmayın ama bir şeyi söylemek zorundayım. Ümit ederim bundan sonra özen gösterirler. Siz çok ağır ifadelerde konuştunuz. Milletvekillerimize, 'Sayın Kılıçdaroğlu konuşurken kimse müdahale etmeyecek' mesajını gönderdim. Grup Başkanvekilleri dolaştılar bunu duyurdular, siz konuşurken tek bir müdahale olmadı. Siyasi liderlik sadece sözle olmaz; siyasi liderlik, liderlik yaptığı insanlara sözünü geçirmekle olur. Yan tarafınızdaki arkadaşa söylüyorum; siyasi liderlik her şeyden önce, dönüp grubuna 'sus' dediğinde susabilmesidir ve aynı şekilde bir disiplin içinde hareket edebilmesi, nezaket içinde hareket edebilmesidir. Söz söylemek gerektiğinde grubumuz mertçe çıkar sözünü söyler, sözünü esirgemez. Ama bir başka genel başkan konuşurken nezaketsizlik yapılmasına izin verildiğinde buna liderlik denmez."
Başbakan Davutoğlu, gelecek dönemde geriye kalan bütün vaat ve reformları hayata geçireceklerinden kimsenin şüphesinin olmaması gerektiğini söyledi.
Meclise gelecek yeni reformlar
Siyasi Etik Kanunu, Siyasetin Finansmanında Şeffaflığın Artırılması, Alevi vatandaşların taleplerinin karşılanması, darbe dönemlerinden kalan antidemokratik hükümlerin mevzuattan kaldırılması, taşeronların kamuda istihdam edilmesi gibi reformları da Meclise sevk etmeyi hedeflediklerini belirten Davutoğlu, "Gelin, derhal içtüzüğü değiştirelim" dedi.
Davutoğlu, Meclisin kaybedecek zamanı olmadığını vurgulayarak, "Çarşamba gecesi dakika dakika takip ediyorum. Engellemeler yüzünden sadece bir madde geçebildi. Meclis ana odağını engelleme yerine yasa çıkarmaya yöneltirse torba yasaya da gerek kalmaz, başka bir uygulamaya da. Onun için gelin hep beraber içtüzüğü değiştirelim. Yeni içtüzükte istediğiniz kadar söz hakkınız olsun ama engelleme, blokaj olmasın. Millet bizden bu Meclisin çalışmasını bekliyor. Meclisin etkin bir şekilde çalışması için gereken her şeyi yapmaya hazırız" diye konuştu.
Başbakan Davutoğlu, 14 yıl içinde tutmayacakları sözleri vermediklerini, verdikleri sözlerin tamamını gerçekleştirdiklerini kaydetti.
Milletin kaynaklarını yine millete seferber ettiklerini dile getiren Davutoğlu, Türkiye'nin son 14 yılda güçlendiğini ve önemli küresel güç haline geldiğini bildirdi. Davutoğlu, en büyük payı yine eğitime ayırdıklarını, 2002'de 11,3 milyar TL olan eğitim bütçesini 2016 yılında 109,3 milyar TL'ye çıkardıklarını söyledi.
Kamu sağlık harcamalarına ayrılan kaynağın 2015 yılına göre yüzde 18 artırılarak, bu yıl 95 milyar TL'ye çıkarıldığını ifade eden Davutoğlu, eğitim ve sağlığa bu yıl, 2002'ye göre 2 kat fazla bütçe ayırdıklarını kaydetti.
"Yere ne kadar sağlam basarsak..."
Ahmet Davutoğlu, hiçbir bütçeyi, programı bir dönemle sınırlamadıklarını belirterek, "Ufkumuz derinlere kadar gider, bastığımız adım ise toprağın köküne kadar iner. Yere ne kadar sağlam basarsak, gözlerimiz ufku o kadar kuvvetli tarar" diye konuştu.
Türkiye'nin 1993-2002 yıllarında toplam ortalama büyümesinin yüzde 3 olduğunu vurgulayan Davutoğlu, 2003-2016 yıllarında ise büyümenin yüzde 4,7 olarak gerçekleştiğini anlattı. Başbakan Davutoğlu, 2007-2015 yılları arasında bütün çevre ülkeler ve Avrupa "işsizlikten kırılırken" 6,4 milyon istihdam ürettiklerini vurguladı.
Başbakan Davutoğlu, sadece 2015 yılında, yapılan iki seçime ve ülke etrafındaki krizlere rağmen bir milyon vatandaşı iş sahibi yaptıklarını belirtti.
"Batan 22 bankanın maliyeti 30,2 milyar TL"
İstihdam oranının yüzde 40,4'ten yüzde 46'ya yükseldiğini kaydeden Davutoğlu, "Her konuda disiplinliyiz ama 14 yılda mali disiplinde dünyanın takdirini kazandık. Sizden takdir beklemiyoruz ama herkes biliyor ki 2002'de bütçe açığı yüzde 11 idi, şu anda yüzde 1,2. Bu tabloyla 28 AB ülkesi içinde 6. durumdayız. Biz devraldığımızda kamu borç stoku yüzde 74 idi, şimdi ise yüzde 33,5. AB üyelerinde kamu borç stoku yüzde 88, Avro bölgesinde yüzde 94, OECD'de yüzde 90, Türkiye'de sadece 33,5" değerlendirmesinde bulundu.
Başbakan Davutoğlu, 1997-2002 yıllarında batan 22 bankanın maliyetinin 30,2 milyar TL olduğunu söyleyerek, bankacılık sistemini güçlendirdiklerini bildirdi.
(Sürecek)
Son Dakika › Politika › 2016 Yılı Bütçesi TBMM Genel Kurulunda - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?