Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "Fransa’nın bir çok fasıllarda siyasi blokajı vardı. Bunlardan birin kaldırdınız 22. faslı ama diğer fasıllarda da kaldırdığınızı söyleyin doğrusu. Gerçekleşir gerçekleşmez bu ayrı bir hikaye. Çünkü siz değil biz üstümüze düşeni yaparsak gerçekleşecek” dedi.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Türk - Fransız İş Formu Kapanış oturumuna katıldı.
Toplantıda konuşan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Fransa Cumhurbaşkanı’na ziyaretinden dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Tarihte güçlü bağları olan iki ülkenin arasında uzun süredir devlet ziyareti yapılmamasının herkes tarafından sorgulandığına dikkat çeken Gül, “Herkes bundan ‘ Türkiye ve Fransa ilişkileri problemi algısını’ çıkarıyordu. Bu halklarımızı da iş dünyamızı da farklı yönlendiriyordu. İnanıyorum bu ziyaretle bu algı değişecek. Yeni bir dönem başlayacak. Sizin de bunun farkında olduğunuzu göstermeniz bizim tarafımızdan takdir ediliyor. Uzun bir süre sonar ‘Türkiye’ye bir uğrayalım’ niyetiyle değil gayet ciddi şekilde geldiniz. Biz de böyle hazırlandık. Bundan memnuniyet duyuyorum” dedi.
"KÖKLÜ REFORMLAR YAPILDI"
Türkiye ile Fransa arasındaki ilişkilerin hak ettiği seviyeye yükseltilmesi gerektiğini vurgulayan Gül, “Biz ikili ilişkilerimizi özüne dönmeliyiz. Türkiye yüzyıllardır Avrupa’dadır. Türkiye 50 yıldır AB ile ilişkisi vardır. Avrupa saraylarında, Avrupa salonlarına girdiğinizde tavandaki resimlerden, duvardaki resimlerden, arşivlerdeki belgelerden Türkiye’nin bir Avrupa ülkesi olduğu da gözükür. Ama farklı dinlerdiniz. İki ülke böyle bir geçmişe sahipken bugün ilişkileri buna yakışır seviyeye getirmeliyiz” diye konuştu.
Türkiye’nin yaşadığı krizlerden dersler alarak köklü reformalar yaptığın vurgulayan Gül, “Türkiye finans dünyasını ve bankacılığını yeniden yapılandırdı. Hukuk, demokratik reformlar, siyasi reformlar el ele geldi. Bu reformları yapmamızda Avrupa Birliği(AB)’nin büyük desteği oldu. Bu reformlar Türkiye’yi güçlü hale getirdi. 10 yılık büyümeye baktığınızda tüm krizlere rağmen yüzde 6 büyüdük. Bankalarımız sapa sağlam. Borç yükümüz yüzde 35. Sıkı bir mali disiplin uyguluyoruz. Cari açığımız bizim yumuşak karnımız. Bunu gidermenin yolu da daha çok üretim, daha çok yatırımdan geçiyor. Bütün bu öncelikle verdiğimiz alanda işbirliği yapacağımız ülkelerin başında Fransa geliyor. Türk ve Fransız sanayicilerin beraber yatırım yapmalarının önünde hiçbir sınır görmüyorum. Bunun önündeki tek sınır ortaya çıkan gereksiz algılamalardır. Bu ziyaret ile bunu yıktığımız kanaatindeyim” şeklinde konuştu.
Cumhurbaşkanı Gül iki ülke arasındaki ticaret hacmi için ilk etapta 20 milyar Euro hedef koyduklarını belirterek, “Bunlar kolay ulaşılabilir hedeflerdir. Çünkü gerçek hedefin gerisinde kalması için adeta gemlendi ticaret, engellendi açıkçası karşılıklı olarak. Çünkü siz daha iyi siyasi ilişkiler içinde olduğunuz önyargısız alternatif varken, önyargıların olduğun bir ülkeyi mi tercih edersiniz. Bunlar lüzumsuzdur. Onun için önündeki engelleri aştığımızda ticaretin bu hedefe kolay ulaşacağınızdan şüpheniz olmasın. Rusya ile 40 milyar dolar ticaretimiz var müttefikimiz ile niye bu kadar olmasın” ifadelerini kullandı.
"BU ÇAĞRIYI TEKRAR YAPIYORUM"
Konuşmasında Türkiye’nin AB üyeliği çabalarına değinen Gül, şunları söyledi:
“AB konusunda bizim şu andan konsantre olduğumuz alan müzakereleri başarı ile bitirmektir. Herkes biliyor ki otomatik tam üyelik yoktur. Müzakereyi bitirince de tam üye olacaksınız diye bir şey yoktur. Biz bunları biliyoruz. Belki Fransız halkı referandumda ‘yok’ diyecektir saygı ile karşılarız. Belki Türk halkı o gün ‘Hayır biz Norveç’in yaptığını yapmak istiyoruz’ diyecektir. Ama bunlar bugünün konusu değil. İş adamları burada olduğu için onlara soruyorum. Sizin yatırımcılarınız, iş adamlarınız AB muktesebatının geçerli olduğu ülke de mi kendini güvende hisseder, yoksa bu standartların uygulanmadığı ülkelerde mi. Bizim bu fasılları açmamızda niye mani olsun ki. Hukuk standartlarımızı yükseltelim. Para faslı ile ilgili hiçbir açılış kriteri bile söz konusu değil. Otomatik açabiliriz. Neyi düzenleyeceğiz biz burada. Ekonominin daha iyi işlemesini, serbest piyasa ekonomisinin bütün şartlarının işlemesi için bu düzenlemeleri yapıyoruz. Bütün bunlar olunca yatırımlar ve ticaret karşılıklı artacak ve herkes kendisini daha güvende hissedecek. Bu çağrıyı tekrar yapıyorum. Herkesin kafasında şu vardı ama siz Cumhurbaşkanı olduktan sonra bu gerçeği değiştirdiniz. Fransa’nın bir çok fasıllarda siyasi blokajı vardır. 5 fasılda siyasi blokajı vardır. Bunlardan birin kaldırdınız 22. faslı ama diğer fasıllarda da kaldırdığınızı söyleyin doğrusu. Gerçekleşir gerçekleşmez bu ayrı bir hikaye. Çünkü siz değil, biz üstümüze düşeni yaparsak gerçekleşecek. Biz üzerimize düşeni yapmazsak bu fasıllar kapanmayacaktır. Bizi de test etmek için güzel bir fırsattır bu. Bunlar olduğu sürece ilişkilerimiz hak ettiği seviyeye ulaşacaktır.”
ESKİ TÜRKİYE ELEŞTİRİSİ
Bazı Fransızların Türkiye’yi hala eski haliyle düşündüğünü anlatan Gül, “Yakın dostlarım var. Bilirim bazıları hala Türkiye’yi at arabalarının gezdiği ülke zanneder derler. Çok şey değişti bu memlekette. Şunu iddia ederim ki hiçbir Avrupa ülkesinde Türkiye’deki gibi modern havalimanı terminali yoktur. Ne Fransa’da, Ne İngiltere’de. Bunlar bazıları için görürse inanabileceği şeylerdir. Tabii ki açık toplumda, her şeyin yazıldığı toplumda bir ülkede ne varsa dışarı yansır. Fransa’da ne olursa biz takip ediyoruz, bizde ne olursa siz takip ediyorsun. Bunlar sakın yanlış intiba oluşturmasın. Bugün Türkiye’de çeşitli siyasi tartışmalar var. Bazen sert münakaşalar var. Bunların hiçbiri Türkiye’de siyasi istikrarı sarsacak seviyede değil. Türkiye’deki siyasi istikrar sağlamdır. Tek parti iktidarı devam ediyor. Türk ekonomisinin temel göstergelerini sarsacak herhangi bir güvensizlik de söz konusu değildir Şüphesi 12 yılda iniş çıkışlar olacaktır. Demokrasilerde hiçbir zaman tartışma olamaz da denemek. Türkiye’nin trendi devamlı yükselmektedir bunu bilin. Türkiye yeni reformları yapmakta da kararlıdır. Çünkü reformlar Türkiye’yi güçlü kılmıştır. Bunların hepsi devam edecektir” dedi.
GÜL’ÜN FASIL ÇAĞRISINA HOLLANDE’DAN YANIT
Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Türkiye’nin reformlar konusundaki çabalarını takdir ettiğini belirterek, “Fransa’nın yeni fasıl açmaya hazır olduğunu belirttim. Özellikle erklerin ayrımı, temel haklar, hukuki güvenceler, konularında. Fransa’nın bu konuda desteğini sizlerden esirgemeyeceğinden emin olabilirsiniz” dedi.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Türk - Fransız İş Formu Kapanış oturumuna katıldı. Toplantıda konuşan Hollande, Türkiye’ye gerçekleştirdiği ziyaretin istisnai bir ziyaret olduğuna değinerek, “İstisnai oluşunun sebebi aradan geçen 22 yıl değil. Bunun sebebi ilişkilerimizde yeni bir sayfa açtık, siyasi hayatımızda yeni bir etap açtık, ekonomik ilişkilerimizde bir eşik atladık. Burada bulunuşumuzun anlamı bu. Her şeyden önce Fransa Türkiye’ye hayranlıkla bakıyor. Çünkü yılardır Türkiye’de önemli çalışmalar yapıldı. Burada Türkiye’nin son on yıldaki dönüşümünden bahsetmek istiyorum. Türkiye dünyanın 17. büyük ekonomisi haline geldi. Türkiye ile dünyanın geri kalan ülkeleri arasındaki ticari ilişkiler 3 katına çıktı. Bunu nasıl açıklayacağız. Her şeyden önce bir bağ oluştu Türkiye ile Avrupa arasında Sizler Avrupa’dasınız aslında. Avrupa Birliği’nin (AB) üyesi değilsiniz belki ama Avrupa’da bulunuyorsunuz” dedi.
Türkiye ile Fransa arasındaki ilişkileri de değerlendiren Hollande, “12. Milyar Euro’luk ticaret hacmimiz var. Son on yılda Türkiye’nin tam da yüksek büyüme rakamlarına ulaştığı dönemde yaşanan gelişmeler baktığınızda Fransa Türkiye’de sürekli piyasa payı kaybetti Türkiye’de. Sayın Cumhurbaşkanı da çok nazik şekilde bunun altını çizdi. Fransa’nın 2002 yılında yüzde 6’ya tekabül eden Türkiye’deki ticaret payının, 2012’de yüzde 3’e düştüğünü görüyoruz. Bunu kabullenemem. Bunun siyasi ve hukuku sebepleri vardı. Demek ki yeterince bu aramızdaki ilişkiyi yeterince ileriye götürmemişiz. Benim bugünkü görevim bu ziyaretimle bunu yeniden başlatmak. İki yıldır bu ortam zaten değişmiştir. Genel iklimden bahsetmiyorum, siyasi ortamdan bahsediyorum. Bir güven ortamı yeniden oluşturuyoruz aramızda. Her konuda fikir birliğine sahibiz demiyoruz ama iyi bir yola girmek istedik yeniden. 2012’den bu yana bazı Fransız şirketleri Türkiye’ye yerleşme karar verdiler, doğrudan yatırımlar yaptılar. Aramızdaki ticaret hacmini 20 milyar Euro’ya ulaşmasını istiyoruz” diye konuştu.
"TÜRKİYE İLE FRANSA’NIN ORTAK BİR NOKTASI VAR"
Türkiye ile Fransa’nın ortak bir noktasının bulunduğuna dikkat çeken Hollande, “Her iki ülkenin petrol kaynağı yok ama aynı zamanda enerji kaynaklarını çeşitlendirmeye karar vermiş iki ülkeyiz. Türkiye konumu itibariyle ekonomik alanda bir kavşak. Enerjinin geleceği ve geçeceği bir kavşak noktası. Buna yatırım yapmalıyız. Nükleer enerjiye ki bu yönde bir tercih yapıldı Türkiye tarafından. Bütün bu anlaşmaların imzalanmasından mutluyum. Özellikle yeni reaktörün yapımı konusunda. Ulaşım sektöründe Türkiye ile Fransa ilişkileri eskiye dayanmakta. Bunun simgesi bir tren idi hepimizin hatırladığı Orient Ekspress. Bu trenin bir acelesi yoktu mümkün olduğunca yavaş gidiyordu. Artık trend modelimiz değişti. Yüksek hızlı trenler üretiyoruz. Türkiye on bin kilometre yüksek hızlı demir yolu döşeyecek. Bu konuda ihalelere katılmanızı öneriyorum. THY ile büyük bir şirket sahibisiniz. THY Airbus uçakların satın aldı. A 380’leri bir bölümü de Türkiye’de üretiliyor” şeklinde konuştu.
Sabah Türk şirketleri temsilcileri ile görüştüğünü anlatan Fransa Cumhurbaşkanı Hollande, “Kendilerine bir çağrıda bulundum. ‘Gidin Fransa’ya yatırım yapın’ dedim. ‘Peki kısıtlamalar ne olacak vizeler’ dendi. Vize sorunun yaşandığı tek ülke Fransa değil ama Dış İşleri Bakanlığına gerekli tüm talimatları verdim. Şirket temsilcileri, aydınlar, sanatçılar kolayca Fransa’ya gelebilsinler. Kendilerine bütün kolaylıklar sağlanacaktır. Yakında Fransa’ya yatırım yapan şirketleri ağırlayacağım. Bu şirketler arasında Türkiye’den de şirketler olmasını istiyorum” açıklamalarında bulundu.
Türkiye’nin reformlar konusundaki çabalarını takdir ettiğini söyleyen Hollande, “Reformlar kaçınılmazdı ama reform demek sadece ekonomik yapısal reform demek değil demokratik reformlar da önemlidir. Türkiye’de herkesin müzakerelerin hızlı ilerlemesini istediği çok sık söylendi. Fransa’nın bu konuda yeni fasıl açmaya hazır olduğunu belirttim. Özellikle erklerin ayrımı, temel haklar, hukuki güvenceler, konularında. Bu hem Türkiye için hem Avrupa için iyi olacaktır. Çünkü bu değerleri hepimiz taşıyoruz. Fransa’nın bu konuda desteğini sizlerden esirgemeyeceğinden emin olabilirsiniz. Siyasi ilişkiler ancak güven ortamında oluşabilir. Çok büyük bir tarihimiz var. Ama bugünkü etki gücümüz ekonomik gücümüze de yakında bağlı. Siyasi bir güç ekonomi olmadan olmaz. Bu nedenle bu iddialı hedefleri taşımamız gerekiyor. Uzun ilişkilerimizde yeni bir sayfa açmasın zamanı gelmişti içten bir dostluğa dönüştürmek üzere” şeklinde konuştu.
Son Dakika › Politika › Abdullah Gül'den Fransa'ya 'Fasıl' Çağrısı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?