AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Şahin Açıklaması - Son Dakika
Politika

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Şahin Açıklaması

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Şahin Açıklaması

"Yeni, sıfırdan, 1982 anayasası yerine 2013 veya 2014 anayasası diyebileceğimiz bir anayasa metni ortaya koymamızın artık çok zor olduğunu, hatta imkansız noktasına doğru gittiğimizi söyleyebilir...

11.10.2013 11:42

MELTEM YILMAZ - AK Partisi Genel Başkan Yardımcısı, TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu üyesi Mehmet Ali Şahin,  1982 Anayasası yerine 2013 veya 2014 anayasası diyebilecekleri bir anayasa metni ortaya koymanın artık çok zor olduğunu belirtti.

Şahin, Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun çalışmalarına ilişkin AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

Dünyada anayasa yapım süresinin 16 ay olduğuna işaret eden Şahin, kendilerinin bu süreyi aştıklarını söyledi.

Çalışmarı, 2012 sonunda bitirmeyi hedeflediklerini anımsatan Şahin, ancak ortak bir yeni anayasa metni ortaya çıkaramadıklarını belirtti. Bunun bir çok nedeni olduğunu ifade eden Şahin, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bunun nedenlerine girerek bir takım suçlamalar yöneltip, bir sonuca gitmeyi doğru bulmam. 4 partinin tabii ki farklı yaklaşımları, önerileri var. Her parti, aşağı yukarı önerilerinin arkasında durdu. AK Parti, Türkiye'nin milleti esas alan, millet iradesi dışında başka iradelerin, hiçbir zaman ülkemizde söz sahibi olamayacağı bir anayasa metni hazırlamayı hedeflemişti. Nitekim başlangıç maddelerinin, değiştirilemez maddelerin, bu yeni anayasada olmaması gerektiğini, birtakım değişikliklerin anayasanın ilk maddelerinde de yapılması gerektiğini söyledik.  Ancak özellikle MHP ve CHP, 'Biz bu maddeleri kırmızı çizgi olarak görüyoruz. Bu maddelerde bir harf dahil değiştirmeyiz' deyince iş biraz çıkmaza girdi.

60 maddede mutabakat sağlandı. Sayın Başbakanımız, bundan bir süre önce- o zaman 48 maddede mutabakat sağlanmıştı- hiç olmazsa bunları Meclis'ten geçirelim diye öneride bulunmuştu. Bu öneri üzerine önce tereddüt edip, 'olabilir' diyen siyasi partiler, ertesi gün tamamen karşı olduklarını açıkladılar. Ancak bir-iki gün önce Sayın Kemal Kılıçdaroğlu, 60 madde önerisine sıcak baktığını, destek verebileceğini ifade etti. CHP'deki bu değişiklikten memnun oldum. Ancak bu masa uzlaşma masası. Uzlaşma ile bir anayasa yapma masası. 60 maddede dört partinin uzlaşı sağladığı küçük bir paket olabilir. Dolayısıyla dört partinin imzasıyla Meclis Başkanlığı'na verilmesinin, komisyon ve Genel Kurul'da bu şekilde görüşülmesinin, daha doğru olacağı kanaatindeyim. Sadece AK Parti ve CHP'nin desteği, teşebbüsüyle böyle bir anayasa değişikliği gerçekleşebilir mi, bu doğru olabilir mi; bunu partilerin yetkili organlarında görüşmemiz gerekir. "

-"Bulunduğu yerde görüşlerini tekrarlama"

Şahin, komisyon çalışmalarının devam ettiğine işaret ederek, uzlaşılan madde sayısının 59'a indiğini, daha sonra tekrar 60'a çıktığını anımsattı. Şahin, ancak bunu 61, 62'e çıkaramadıklarını, herkesin bulunduğu yerde görüşlerini tekrarlamaya devam ettiğini ifade etti.

Yerel seçimlere yaklaşıldığına dikkati çeken Şahin, seçim dönemine girildiğinde bu tür komisyonlardan sonuç almanın daha da zorlaştığını söyledi. Şahin, "Yeni, sıfırdan, 1982 anayasası yerine 2013 veya 2014 anayasası diyebileceğimiz bir anayasa metni ortaya koymamızın artık çok zor olduğunu, hatta imkansız noktasına doğru gittiğimizi söyleyebilirim" dedi.

-"En önemli gündem konularından biri olacağa benziyor"

Şahin, ancak bu masanın, hiçbir şey yapmadığı, yararsız bir çalışma gerçekleştirdiğini söylemenin de haksızlık olacağını vurgulayarak, şunları kaydetti:

"En azından dört partinin, yeni bir anayasa deyince neler düşündükleri, artık tüm partiler tarafından bilinir hale geldi. Bunu önemsiyorum. Şimdi, yakın veya orta gelecekte, Türkiye yeni bir anayasa yapmaya niyetlendiğinde, böyle bir ortam oluştuğunda, bütün bunlardan yararlanarak, bir anayasa metni ortaya koymak mümkün olabilir. O bakımdan 60 maddenin görüşülmesi, parlamentodan geçirilmesi konusunda iki partinin şu anda olumlu değerlendirmeleri var. Diğer partiler ne der, bilmiyorum. Zannediyorum bayrama girerken, bu konu, anayasa yapım süreciyle ilgili belki de en önemli gündem konularından biri olacağa benziyor."

-"Zamanlaması, masanın seyrine bağlı"

Komisyondan bir sonuç alınamaması halinde AK Parti'nin B planı olup olmadığı sorusu üzerine Şahin,  parlamentoda en fazla sandalyeye sahip olmalarına rağmen referandumlu da olsa bir anayasayı parlamentodan geçirip, milletin önüne koymalarının, sayısal olarak şu anda mümkün görünmediğini belirtti.

Şahin, AK Parti olarak, Türkiye'nin yeni bir anayasaya ihtiyacı olduğu hedefinden vazgeçmediklerini ve yeni anayasanın hep öncelikli gündemleri olacağını dile getirdi.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Şahin, şöyle devam etti:

"Bu süreç bir şekilde tıkandığında ve bu masa dağıldığında, biz diğer partilerin önerilerinden de yararlanarak, mutlaka AK Parti olarak, AK Parti'ye göre ve bize göre nasıl bir anayasaya ihtiyaç var, bunun cevabını teşkil edecek yeni bir anayasa metni ortaya koyarız. Bunu milletimizle de paylaşırız. Hatta gerek görürsek bunu Meclis Başkanlığı'na da veririz, Anayasa Komisyonu'nun gündemine de aldırırız. Ama bunun zamanlaması, bu masanın seyrine bağlı. Bu masa halen devam ediyor. 24. Dönem'de parlamentodan yeni bir anayasa çıkartmak mümkün olmazsa, hatta 60 maddenin bile çıkarılması mümkün olmazsa, biz yeni bir anayasa metnini hazırlayarak, bunu halkımız ile paylaşır ve 2015 milletvekili genel seçimlerine doğru giderken, halkımızdan bu anayasanın parlamentondan geçirilmesi  konusunda desteklerini isteriz. Dolayısıyla millete mal etmeyi düşündüğümüz yeni bir anayasa metnini hazırlayarak, kamuoyuyla paylaşabiliriz. Buna ne planı derseniz deyin, B, C, Z deyin, hiç farketmez ama AK Parti olarak böyle bir düşüncemiz var."

-"Buna gerek olduğunu düşünüyorum"

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Şahin, komisyonun yerinde sayıyor görüntüsü bulunduğunu, komisyon üyeleri olarak bundan kendilerinin de rahatsız olduğunu vurguladı.

Komisyonun kuruluşunu TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in başlattığını anımsatan Şahin, komisyonun başkanının da Çiçek olduğuna işaret etti. Şahin, "Zannediyorum bayramdan sonraki bir tarihte komisyonun tekrar, kendi başkanlığında bir araya gelmesini arzu edebilir. Buna gerek olduğunu düşünüyorum. Gelinen bu safhayı mutlaka değerlendirecektir. Bu değerlendirme sonucunda, kendi tabiriyle güneş batmak üzere demişti. Sayın Meclis Başkanımıza göre eğer güneş batmışsa, herhalde ona göre bir değerlendirme yapacaktır diye düşünüyorum" ifadelerini kullandı. - TBMM

Kaynak: AA

Son Dakika Politika AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Şahin Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement