Başbakan Ahmet Davutoğlu, Srebrenitsa katliamına ilişkin, "Bu savaş çocukları bugün büyüdüler. Bosna Hersek'in kaderine, Balkanlar'ın kaderine damga vuracak şekilde de bir barış toplumu oluşturmak için büyük bir gayret sarf ediyorlar" dedi.
Davutoğlu, Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'ya hareketinden önce Atatürk Havalimanı Devlet Konukevi'nde düzenlediği basın toplantısında, Bosna Hersek'in, herkesin gönlünde özel yeri olan dost ve kardeş bir ülke olduğunu söyledi.
Bosna Herseklilerin asırlarca bir arada yaşanan ecdat yadigarı birçok kültürel unsurun yanında beşeri unsur olarak da gönüllerinin bir parçasına yer eden özel bir toplum olduğunu belirten Davutoğlu, Bosna Hersek'in 1990'lı yıllarda çok büyük ızdıraplar yaşadığını aktardı.
Başbakan Davutoğlu, "20. yüzyılın ilk 10 yılına Balkan Savaşı ile giren Balkanlar'da yaşanan acılardan sonra son 10 yılında da Bosna Hersek'te ve Balkanlar'da çok büyük acılar yaşandı. O açıdan toplumumuzun Bosna Hersek'e bakışı her zaman derinden, yakından ve içten olmuştur" değerlendirmesinde bulundu.
AK Parti ve Türkiye Cumhuriyeti hükümetleri olarak her zaman Bosna Hersek'in yanında olduklarını, olmaya da devam edeceklerini vurgulayan Davutoğlu, şöyle konuştu:
"Şahsen benim Bosna Hersek'e olan yakın ilgimi de bütün tanıyanlar bilir. Savaş esnasında Bosna Hersek'ten getirdiğimiz öğrencilerle birlikte Malezya'da onlarca, yüzlercesiyle o acıyı hep birlikte yaşamış, çok uzak diyarlarda Bosna Hersekli gençlerin nasıl acılar çektiğini, bazen aldıkları yakınlarının vefat haberleriyle, annelerinin, babalarının, kardeşlerinin nasıl bir ızdıraplar yaşadıklarına bizzat şahit olmuşumdur. Bu savaş çocukları bugün büyüdüler. Bosna Hersek'in kaderine, Balkanların kaderine damga vuracak şekilde de bir barış toplumu oluşturmak için büyük bir gayret sarf ediyorlar. Bizler savaşın acılarını çekmiş bu neslin bir daha böyle acılar yaşamaması için yapılması gereken ne varsa yapmaya gayret ettik. Srebrenitsa, bu açıdan sadece Bosna Hersek'in, Balkanlar'ın, Türkiye'nin tarihi bağlarının bir sembolü değil, insanlığın vicdan sembolüdür de. Bundan 20 yıl önce Srebrenitsa'da 8 bine aşkın kardeşimiz Birleşmiş Milletler'in gözleri önünde katledildiler. Bu büyük bir vicdan muhasebesini gerekli kılıyor. Bu kardeşlerimizin cenazeleri zamanla ortaya çıkarıldı ve şimdiye kadar defnedilen kurbanların sayısı 6 bin 241'e ulaştı. Bu ziyaretimizde de 136'sı daha ebedi istirahatgahlarına uğurlanacak ve bu sayı 6 bin 377'ye ulaşacak."
"Soykırım tescil edildi"
Uluslararası mahkemelerin aldığı kararlarla da bu soykırımın tescil edildiğini belirten Davutoğlu, Türkiye'nin, Bosna Hersek ile ikili ilişkileri bağlamında her zaman destek verdiğini ve vermeye de devam edeceğini söyledi.
Orada yaşanan acıların unutulması için çok büyük çabalar sarf ettiklerini dile getiren Davutoğlu, "Dışişleri Bakanı olarak benim Bosna Hersek'e yaptığımız ziyaret sayısı 12. Başbakan olarak da bu ilk ziyaretim" dedi.
Bosna Hersek-Türkiye- Sırbistan üçlü mekanizmasını kurduklarını aktaran Davutoğlu, konuşmasına şöyle devam etti:
"Bosna Hersek-Türkiye- Hırvatistan üçlü mekanizmasını kurduk. Bosna Hersek-Türkiye-Sırbistan üçlü mekanizmasında birçok zirveyle aralardaki sorunların aşılması için çok büyük çabalar sarf ettik. Her zaman Balkanlar'da barışı, istikrarı temin etmek için Bosna Hersek'te etnik ve dini barışın sağlanmasını bir zaruret olarak gördük. Bu konulardaki çalışmalarımızı da sürdürmeye kararlıyız."
Başbakan Ahmet Davutoğlu, bu ziyaretinde bir taraftan Srebrenitsa katliamının 20. yılı dolayısıyla yapılacak törenlere katılacağını, diğer taraftan da ikili görüşmeler gerçekleştireceğini söyledi.
Bu çerçevede Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Mladen İvaniç, Devlet Başkanlığı Konseyi üyeleri Dragon Çoviç ve Bakir İzzetbegoviç ile görüşmeler gerçekleştireceğini dile getiren Davutoğlu, Bosna Hersek Bakanlar Kurulu Başkanı Denis Zvizdic ile Bosna Hersek Federasyonu Başbakanı Fadil Novaliç ile bir araya geleceğini söyledi.
Başbakan Ahmet Davutoğlu, ziyaretinin bugünkü kısmında daha çok ikili görüşmelere ağırlık vereceğini, akşam ise iftarda devlet yetkilileri ve uluslararası toplum temsilcileriyle bir araya geleceklerini anlattı.
Yarın Srebrenitsa'da olacaklarını kaydeden Davutoğlu, şunları aktardı:
"Ayrıca İngiltere ile geliştirdiğimiz bir teşebbüs olan Srebrenitsa Ekonomisinin Güçlendirilmesi Projesi'nin başlatılması törenine de Prenses Anne ile birlikte katılacağız. Bu çerçevede programımız kapsamında ayrıca Ziraat Bankası Srebrenitsa Şubesi'ni de açıp, Srebrenitsa'da varlığımızı daha da güçlendireceğiz ve Srebrenitsa halkına yapmakta olduğumuz katkıları bir kez daha Ziraat Bankası üzerinden daha geniş kapsamda sürdürmeye devam edeceğiz. Daha önce özellikle soykırım esnasında Doğu Bosna'dan koparılan nüfusun oraya geri dönmesi için yaptığımız yardımlar vardı. 100 milyon avroluk bir paket halinde. Özellikle fakir halkın iş ve istihdam imkanlarıyla topraklarına, evlerine dönmeleri için. Bu yardımlarımızı da inşallah elimizden geldiği kadar sürdürmeye devam edeceğiz. Yarınki Srebrenitsa törenlerinden sonra da ülkemize döneceğiz inşallah."
(Bitti)
Son Dakika › Politika › Başbakan Davutoğlu: (3) - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?