Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Birkişilik Yasa Tasarısı'na ilişkin, "Yargıya güveni tesis bakımından son derece önemli gördüğümüz bilirkişilik müessesesini yeniden ele alıyor ve bilirkişilik müessesesini ilk defa müstakil bir kanunda tanzim ediyor, Bilirkişilik Danışma Kurulu, Bilirkişilik Daire Başkanlığı kuruyoruz" dedi.
Adalet Bakanlığı Bilirkişilik Yasa Tasarısı'na 'bilirkişilerle' ilgili önemli düzenlemeler getiriliyor. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, yaptığı açıklamada, "Yargıya güveni tesis bakımından son derece önemli gördüğümüz bilirkişilik müessesesini yeniden ele alıyor ve bilirkişilik müessesesini ilk defa müstakil bir kanunda tanzim ediyor, Bilirkişilik Danışma Kurulu, Bilirkişilik Daire Başkanlığı kuruyor, bilirkişilerin nitelikleri, seçimi, denetimi konusunda etkin bir sistem kuruyor ve bilirkişilerin hukuk dışına çıkmaları halinde uygulanacak yaptırımları daha caydırıcı hale getiren bir düzen getiriyoruz. Bilirkişilik Kanun Tasarımız da Bakanlar Kurulu'nda görüşülerek imzaya açıldı" dedi.
TEK RAPOR ALINACAK
Bilirkişilik Yasa tasarısında yer alan düzenlemelerden bazıları söyle: "Tasarı bilirkişilik konusunda temel ilkeleri belirliyor: Bilirkişi, görevini dürüstlük kuralları çerçevesinde bağımsız, tarafsız ve objektif olarak yerine getirir. Bilirkişi, raporunda çözümü, uzmanlığı, özel veya teknik bilgiyi gerektiren hususlar dışında açıklama yapamaz; hukuki nitelendirme ve değerlendirmelerde bulunamaz. Genel bilgi veya tecrübeyle ya da hakimlik mesleğinin gerektirdiği hukuki bilgiyle çözümlenmesi mümkün olan konularda bilirkişiye başvurulamaz. Bilirkişi, kendisine tevdi olunan görevi bizzat yerine getirmekle yükümlü olup, görevinin icrasını kısmen yahut tamamen başka bir kimseye devredemez. Bilirkişi görevi sebebiyle kendisine tevdi edilen bilgi ve belgelerin veya öğrendiği sırların gizliliğini sağlamakla yükümlüdür. Bu yükümlülük, görevi sona erdikten sonra da devam eder. Aynı konuda bir kez rapor alınması esastır.
BİLİRKİŞİLİĞE KABUL ŞARTLARI DEĞİŞİYOR
Bilirkişilik faaliyetinde bulunacak gerçek kişilerde aranacak nitelikler yeniden düzenleniyor. Bilirkişilikle ilgili yazılı bir sınav yapılması ve bilirkişilik yapacağı uzmanlık alanında en az beş yıl fiilen çalışmış olmak şartı getiriliyor. Hukuk öğrenimi görmüş kişiler, hukuk alanı dışında ayrı bir uzmanlığa sahip olduğunu belgelendirmedikçe, bilirkişi olarak görevlendirilemeyecek.
CEZALAR ARTIYOR
Tasarıyla, gerçeğe aykırı rapor düzenleyen bilirkişilere verilen hapis cezasının alt sınırı 1 yıldan 3 yıla çıkartılırken, üst sınırı ise 3 yıldan 7 yıla çıkartılıyor. Tasarı ile 'Hukuk öğrenimi görmüş kişiler, hukuk alanı dışında ayrı bir uzmanlığa sahip olduğunu belgelendirmedikçe, bilirkişi olarak görevlendirilemez' düzenlemesi yapılıyor.
ADLİ TIPA REVİZYON
Tasarı ile Adli Tıp Kurumu yeniden yapılandırılıyor. Adli Tıp Genel Kurulu kaldırılırken, adli tıp ihtisas kurullarından oluşturulan üç ayrı Adli Tıp Üst Kurulları kuruluyor. Adli Tıp Üst Kurulları, Adli Tıp Kurumu Başkanının başkanlığında, ilgili adli tıp ihtisas kurulları başkan ve üyelerinden oluşur. Adli Tıp Kurumunda sekiz ihtisas kurulu bulunacak.
FAZLA MESAİ ÜCRETİ ARTIŞI
Tasarıyla Adli Tıp personelinin fazla mesai ücretleri arttırılıyor. Tasarıyla, "Mesai saatleri dışında veya resmi tatil günlerinde ölüm muayenesi veya otopsi işlemine katılan personele, bu fıkrada kadro ve görev unvanları itibariyle belirlenmiş olan tavan ek ödeme oranlarının yüzde 20'sine kadar, yönetmelikte belirlenen hükümler çerçevesinde ayrıca ek ödeme yapılır" hükmü getiriliyor.
TÜRKİYE BİLİRKİŞİLİK KURULU KURULUYOR
Bilirkişilik hizmetlerinde esas alınacak temel ilke ve standartları belirlemek ve bu amaçla gerekli düzenleyici işlemleri yürürlüğe koymak üzere Türkiye Bilirkişilik Kurulu oluşturulacak. Kurulda "Türkiye Barolar Birliği,Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği, Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu, Türk Tabipleri Birliği"temsilcisi de yer alacak
AYLIK İŞ SAYISINA SINIRLAMA
Tasarıyla Adalet Bakanlığı bünyesinde Bilirkişilik Daire Başkanlığı kuruluyor. Yeni kurulacak Daire Başkanlığı, "Bilirkişilerin, görevlerini yürütürken uymaları gereken etik ilkeleri belirlemek.Bilirkişiliğe kabule ilişkin usul ve esasları belirlemek.Temel ve alt uzmanlık alanlarına göre bilirkişilerin aylık olarak bakacağı iş sayısını belirlemek" gibi görevleri olacak". - ANKARA
Son Dakika › Politika › Bilirkişilik Yasa Tasarısı'na Düzenleme - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?