Bozdağ, Aa Editör Masası'na Konuk Oldu - Son Dakika
Politika

Bozdağ, Aa Editör Masası'na Konuk Oldu

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ, "Bizim HDP ile CHP'nin bir ittifak içerisinde olacağını söylememiz kadar doğal bir şey yok. Resmen ittifak yaparlar mı? Yaparlarsa dürüstlük olur, ahlaki olur.

22.02.2018 12:04

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ, "Bizim HDP ile CHP'nin bir ittifak içerisinde olacağını söylememiz kadar doğal bir şey yok. Resmen ittifak yaparlar mı? Yaparlarsa dürüstlük olur, ahlaki olur. Ama yapmazlarsa da biz biliyoruz ki HDP'liler, CHP'liler seçimde birlikte hareket edecekler." diye konuştu.

Bozdağ, Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'nda gündeme ilişkin soruları yanıtladı, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

"Fikri takip olarak, açıklamalara baktığımızda Cumhuriyet Halk Partisinin Türk siyasi hayatında fikren kendisine en yakın parti hangisi, Halkların Demokratik Partisi." diyen Bozdağ, CHP ve HDP'nin, Zeytin Dalı Harekatı, hendek terörü, FETÖ gibi başka pek çok konuda birbirine en çok benzediğini ve fikirlerinin örtüştüğünü, bu iki partinin bir arada bulunmasının doğal olduğunu söyledi

Eski CHP Milletvekili Şafak Pavey'in eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'a "Birlikte iyi salladık" ifadelerini hatırlatan Bozdağ, dönemin CHP Genel Başkan Yardımcısı Murat Özçelik'in HDP'ye oy verdiğini ifade etti. Bozdağ, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Böyle bir fotoğrafta bizim, HDP ile CHP'nin ittifak içinde olacağını söylememiz kadar doğal bir şey yok. Resmen ittifak yaparlar mı? Yaparlarsa dürüst, ahlaki olur. Ama yapmazlarsa da biz biliyoruz ki HDP'liler, CHP'liler seçimde birlikte hareket edecekler. FETÖ, onlarla beraber hareket edecek. O yüzden ittifak resmiyete geçirmeden de yapılabilir. Buna da imkan var. Ama dürüst, ahlaki, kanuni temele dayalı ittifak, bizim yaptığımız gibidir. Yasa imkan veriyorsa milletin önüne yasanın öngördüğü çerçeve içinde ittifakla çıkmak lazımdır. Aksi takdirde milleti aldatmış olursunuz. Ben, onlara milleti aldatmadan, dürüstçe ittifak yapacaklarsa bunu milletin önüne çıkarak yapmalarını tavsiye ederim."

"Bundan sonra kimse kimseyi suçlayamayacak"

Başbakan Yardımcısı Bozdağ, oy pusulalarına ilişkin, "Oy pusulalarında önemli olan şey, vatandaşın iradesinin seçmen sandığına özgürce, doğru bir biçimde yansımasıdır. Eğer bir vatandaş oyunu özgürce oy pusulasına basmış, seçmen olarak sandığa atmışsa bu oy iradesini geçerli saymak lazım. Oy pusulasını koyma görevi seçmene ait değil, bu görev sandık kuruluna, ilçe seçim kuruluna aittir. İlçe seçim kurulu ve sandık kurulunun ihmali, kusuru veya kastı nedeniyle benim oyumun geçersiz sayılması kabul edilebilir bir durum değildir." şeklinde konuştu.

Yüksek Seçim Kurulunun (YSK) daha önce verdiği kararlarda, bu minvalde olan oyların geçerliliğine hükmettiğini belirten Bozdağ, bunun sürekli tartışma konusu olduğunu söyledi. Kimsenin "başarısız oldum" demediğini, başkalarını suçladığını kaydeden Bozdağ, "Artık bundan sonra kimse kimseyi suçlayamayacak. Oy pusulaları filigranlı olacak. Buna göre de orada seçmenin iradesi yansıdığı zaman da o geçerli sayılacak. Bu da seçim güvenliği açısından önemli bir şeydir. Seçmenin iradesini, sandık kurulunun görevini yapıp yapmamasına bağlayan sakat bir anlayışı da yürürlükten kaldırdığı için son derece önemli bir düzenleme." dedi.

"Düzenlemede, seçmen iradesine üstünlük veriyor"

Seçmenlerin, siyasilerden daha ileri görüşlü olduğunu belirten Bozdağ, şu bilgileri verdi:

"Yeni sistemde mahalli seçimlerde, oy kullanan vatandaşlarımız, belediye başkanı için ayrı pusulada, belediye meclisi, il genel meclisi, muhtarlık için ayrı kullanacak. Ama bütün bu oy pusulalarını aynı zarfın içine koyacak. Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimi aynı gün yapıldığı için yürütme için cumhurbaşkanlığı kullanılacak, o ayrı bir pusula. Milletvekilleri için oy kullanacak, o da ayrı bir pusula. İki oy pusulası verilecek, ikisine de vatandaş ayrı ayrı oyunu kullanacak. Ama bunları ayrı zarfa koymayacak, getirecek tek bir zarfın içine koyacak. Onu da seçim sandığının içine atacak. Sayım, döküm yapılırken zaten pusulaların rengi birbirinden farklı."

Zarfın içinde yanlış bir oy pusulası var diye yüz binlerce vatandaşın oyunun iptal edildiğini anımsatan Bozdağ, bu nedenle seçim iradesinin sandığa yansımadığını söyledi. Vatandaşın iradesinin esas olduğunun altını çizen Bozdağ, "Biz, bir şekil kuralına vatandaşın iradesini feda ediyoruz. Bu düzenlemede, vatandaşın seçmen olarak sandığa attığı iradeye üstünlük veriyor. Seçim kurulunda, sandık kurulunda görev yapanların eksikliklerinin faturasını vatandaşa yüklemiyor." değerlendirmesinde bulundu.

Oy pusulaları

Cumhurbaşkanı seçimi için ayrı, milletvekili seçimi için ayrı bir oy pusulası verileceğini bildiren Bozdağ şunları kaydetti:

"Cumhurbaşkanı seçimi için verilen oy pusulasında cumhurbaşkanı adaylarının resimleri, isimleri olacak. Onun altında da partilerin logoları olacak. Onu aday gösteren eğer ittifak varsa o ittifak şeyi olacak orada. Diyelim ki iki tane aday olacak. Adayın altında ittifakı da gösteren bir şey olacak. Ona oyunu verecek. Ama milletvekili oy pusulasında partilerin ittifak yaptığı durum varsa milletvekili seçiminde, onlar kendilerine bir isim verebilirler. Örneğin 'cumhur ittifakı' diyebilir. O zaman o ittifak yapan partiler, yan yana olacak. Üstünde 'cumhur ittifakı' yazacak. Ama AK Parti ile MHP ittifak etti. Geldi vatandaş AK Parti'li, orada bakacak AK Parti'ye oy verecek. Ama AK Parti ittifakın içinde olduğu için ittifakın türünü değil AK Parti'yi sayacak. MHP'li ise MHP'ye oy verecek."

Bozdağ, seçim barajına ilişkin, şöyle konuştu:

"Bunlar, daha sonra baraj hesabı yapılırken birlikte hesap edilecek. Milletvekili hesabı ve dağıtımı yapılırken birlikte dağıtım yapılacak. Ama partilerin aldığı milletvekili hesabı yapılırken de her partinin kendi aldığı oy dikkate alınarak, onların dağıtımı yapılacak. Burada bir karışıklık söz konusu olmaz. Çünkü herkes bugünkü gibi oy kullanacak. Sadece oy kullandığı yerin üzerinde ittifak yazacak. Oy kullanacağı partiler yan yana olacak. Ama AK Parti'li gidip yine AK Parti'ye oy verecek, MHP'li gidip yine MHP'ye oy verecek. Ama sonunda bunlar baraj hesabı yapılırken, yüzde 10 hesabı yapılırken, ittifak toplamı olarak, ikisinin oyunun toplamı üzerinden yüzde 10 belirlenecek. Örneğin A Partisi yüzde 50, B partisi yüzde 5 oy aldı. İkisi de barajı geçmiş olacak. Öbür partinin yüzde 10 alma şartı olmayacak."

İttifakta olanlarla olmayanlar üzerinden vekil dağılımı yapılacağını bildiren Bozdağ, sonra ittifakta olanların alacağı vekiller kendi aldıkları oylar üzerinden dağıtılacağını ifade etti.

(Sürecek)

Kaynak: AA

Son Dakika Politika Bozdağ, Aa Editör Masası'na Konuk Oldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement