'Avrupa Günü' etkinlikleri kapsamında Samsun'a gelen İsveç Ankara Büyükelçisi Lars Wahlund, Avrupa'nın Türkiye'ye ihtiyacı olduğunu fakat Türkiye'nin Avrupa'ya daha çok ihtiyacı olduğunu söyledi.
'Avrupa Günü' etkinlikleri kapsamında bir dizi ziyarette bulunmak için Samsun'a gelen İsveç Ankara Büyükelçisi Lars Wahlund, Atatürk Kültür Merkezi'nde basın mensupları ile bir araya geldi. Türkiye'nin Avrupa Birliği(AB) sürecini değerlendiren Büyükelçi Wahlund, göçmen konusu ile Avrupa ve Amerika arasında olan gümrük birliği anlaşmasına Türkiye'nin dahil olması gerektiğine yönelik açıklamalarda bulundu.
"BİZ TÜRKİYE'NİN AB'YE GİRMESİ TARAFTARI OLAN KESİMDEYİZ"
AB konusunda çok önemli bir sürecin içerisinde olunduğunu söyleyen Wahlund, "Bu süreç işleminin de ilki vize serbestisi. Brüksel'de bir teklif yapıldı, 5 tane kıstasın yerine getirilmesi sağlanırsa Türkiye vatandaşlarına vize serbestisi sağlanacağı ileri sürüldü. Ben İsveç konsolosuyum. Biz Türkiye'nin AB'ye girmesi taraftarı olan kesimdeyiz. O yüzden herhangi bir problem öne sürmedik. Avrupa'nın Türkiye'ye ihtiyacı olduğunu, Türkiye'nin Avrupa'ya daha çok ihtiyacı olduğunu düşünüyoruz. Komşularınıza baktığınızda Türkiye'nin AB'ye girmesinin ne kadar önemli olduğunu görebiliyoruz. AB 28 ülkeden oluşuyor. Bazı ülkelerin tereddütlü olduğu bu bir gerçek. Diğer taraftan Türkiye tarafından da tereddütlü kesimler var" diye konuştu.
"TÜRKİYE KÜRESEL EKONOMİNİN BİR PARÇASI OLMAK İSTİYORSA TTIP'NİN DE BİR PARÇASI OLMAK DURUMUNDADIR"
Avrupa ile Amerika arasında bir gümrük birliği anlaşması olduğunu belirten Wahlund, "Türkiye gümrük birliği anlaşmada iyileştirmeye giderse Avrupa ile Amerika arasındaki gümrük birliği anlaşmasına dahil olabilir. Amerika Avrupa ile Amerika arasında TTIP gümrük birliği anlaşmasına Türkiye'nin katılması konusunda Amerika ve AB karar verecek ama ilk sözü söylemek de son sözü söylemek de ikisinin ortak kararı olacaktır. Türkiye'nin de bu ticari alana dahil olması son derece önemli. Serbest ticaret alanı kural koyucu konumda olacak. TUSİAD ve MUSİAD gibi işveren kurumlarıyla konuştuğumuz zaman son 30 yıldır olan gümrük birliği birlikteliğimizden iş adamları memnun kaldıklarını ifade ediyorlar. Eğer Türkiye küresel ekonominin bir parçası olmak istiyorsa TTIP'nin de bir parçası olmak durumundadır" dedi.
"BİZ DAHA ÇOK MÜLTECİYİ KABUL ETTİK "
Göçmen sorunun diyalog yoluyla çözülmesi gerektiğini söyleyen Wahlund, "İsveç'te 10 milyon insan yaşıyor. Bunun nüfusa göre değerlendirirsek İsveç'te daha çok mülteci var. 200 bin mülteciyi barındırıyoruz. Bu gelenlerin yüzde 60'ı Suriyeli. Bu bağlamda bakarsak İsveç olarak biz daha çok mülteciyi kabul ettik ve bakıyoruz. Türkiye de ciddi bir iş yaptı mültecileri ülkesine kabul ederek. Mülteciler Yüksek Komiserliği'ne ikinci en yüksek katkıyı yapan ülkeyiz. 3 milyar euro veriyoruz Türkiye'ye alt yapı, bakım ve yerleşim için. 90 milyon euro İsveç'in payı. Eğer düşünürsek 10 milyonluk bir ülkenin yaptığı yardımı bu oldukça büyük bir rakamdır" şeklinde konuştu. - SAMSUN
Son Dakika › Politika › Büyükelçi Wahlund: 'Türkiye'nin Avrupa'ya Daha Çok İhtiyacı Var' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?