CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, Sayıştay raporuna göre, Türkiye Cumhuriyeti'nin, sığınmacılar için harcadığı 2 milyar doların, hiçbir kurala tabi olmadan harcandığını öne sürdü.
Öztrak, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, hükümetin Suriye'de izlediği yanlış politikaların bedelini tüm Türkiye'nin ekonomik, sosyal ve güvenlik boyutlarıyla ödediğini savundu. Öztrak, savaşın başlangıcından bugüne kadar Türkiye'nin sadece Suriye ile potansiyel ihracatını yitirmesi nedeniyle uğradığı kaybın, 7 milyar dolara ulaştığını kaydetti.
İktidarın, izlediği Suriye politikasının yol açtığı maddi harcamaların dahi hesabını veremeyeceğini öne süren Öztrak, "Başbakan açıkladı, Eylül ayının başında Suriye'den gelen kayıtlı 500 bin sığınmacı nedeniyle 2 milyar dolar para harcanmış. Diğer taraftan 27 Eylül 2013 tarihinde Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'na ait 2012 yılı Sayıştay denetim raporunda, 'İnsani yardım faaliyetlerinin ve harcamalarının herhangi bir esas ve usul takip edilmeksizin yürütüldüğü tespit edilmiştir' denilmiş. Bu ne demek biliyor musunuz? Türkiye Cumhuriyeti'nin, sığınmacılar için harcadığı 2 milyar dolar hiçbir kurala tabi olmadan harcanmış" diye konuştu.
-"Çekirdek enflasyon yükseldi"
Dün açıklanan enflasyon rakamlarını değerlendiren Öztrak, Eylül'de 12 aylık tüketici enflasyonu yüzde 7,9 olurken, üretici enflasyonunun yüzde 6,2 olarak gerçekleştiğini belirtti. Öztrak, şöyle devam etti:
"Yıllık TÜFE artışında, bir önceki aya göre sınırlı bir gerileme olmasına karşın çekirdek enflasyon rakamları hızlı ve kararlı yükselişini sürdürmüş.
Eylül'de çekirdek enflasyon son 13 ayın en yüksek değerine ulaştı. Çekirdek enflasyonun yüzde 7'nin üstüne çıkması ve Nisan ayından bu yana hızla artmaya devam etmesi önümüzdeki ayların enflasyonu için iyi haber değildir.
Bu yılın tamamı için enflasyon hedefi yüzde 5'ti. Yılın bitmesine daha üç ay var ancak 9 aylık enflasyon yüzde 5 oldu. Yılın dörtte üçünde tüm yıl için hedeflenen enflasyona ulaşıldı. Böylece bu yıl da tutmayan enflasyon hedefi için Merkez Bankası Başkanı'nın, Başbakanlığa mektup yazacağı şimdiden kesinleşti."
-"Altın ithalatı rekoru kırıldı"
Geçen yıl olduğu gibi bu yılın ilk 8 ayında da dış ticaret rakamlarına damgasını vuran gelişmenin altın ticareti olduğunu vurgulayan Öztrak, "Geçtiğimiz yılın ilk sekiz ayında 11,2 milyar dolarla tüm zamanların altın ihracat rekoru kırılırken, bu yılın ilk 8 ayında 12,4 milyar dolarlık altın ithalatı ile yine tüm zamanların altın ithalatı rekoru kırıldı" diye konuştu.
Öztrak, şöyle devam etti:
"Ağustos ayında altın ithalatı bir parça hız kesse de yılın ilk 8 ayındaki altın ihtiyacının nereden kaynaklandığını anlamak mümkün değil.
Geçmiş yıllarda bu büyüklükte bir altın ithalatının olmaması ve rakamın olağanüstülüğü kuşkuları ister istemez yeniden İran üzerine çeviriyor. İran'a ödenen doğal gaz bedeli karşılıklarını Türkiye'deki kamu bankalarında mevduatta tuttuğu artık bir sır değil. Bu paraların Türkiye'de yerleşik İranlı şirketler tarafından altın almak için kullanılması mümkün.
Hükümetin bu konuda doyurucu bir açıklama yapması, olağanüstü altın trafiğinin nedenlerini kamuoyuna açıklayarak kuşkuları gidermesine ihtiyaç var.
Aksi takdirde OECD'nin finansal eylem görev gücü tarafından yakından izlenen ve Şubat 2013'te Meclis'te kabul edilen yasa ile kara para aklama konusunda yaptırımdan kıl payı kurtulan Türkiye'nin başı yeniden ağrımaya başlayabilir."
-Dış borç
Hafta içinde ikinci çeyrek dış borç rakamlarının açıklandığını anımsatan Öztrak, "Bu yılın ikinci üç ayında Türkiye'nin dış borç stoku 15,3 milyar dolar artarak 367,3 milyar dolara ulaştı. İlk 6 ayda dış borçtaki artış ise 28,3 milyar dolar. 367,3 milyar dolarlık toplam dış borcun yüzde 68,7'si özel sektöre ait. Borç özel sektörün olmakla beraber, Hazine Müsteşarlığı tarafından yayımlanan dış borç tablosunun üstünde Türkiye'nin brüt dış borç stoku yazıyor" dedi.
Hafta içinde açıklanan kritik bir diğer verinin de Temmuz ayına ait reel sektör şirketlerinin finansal açık pozisyonu rakamları olduğunu belirten Öztrak, Temmuz ayında reel sektördeki firmaların döviz yükümlülüğünün 4,6 milyar dolar, döviz varlıklarının ise 3,9 milyar dolar arttığını ifade etti
Öztrak, "Sonuç olarak reel sektör şirketlerinin net döviz açık pozisyonu 680 milyon dolar artarak Temmuz'da 165,3 milyar dolara çıkmış. Buna karşın şirketlerin kısa vadeli döviz açık pozisyonu 3,3 milyar dolar azalarak, 19 milyar dolara inmiş.Temmuz'daki bu gelişmeyi olumlu karşılamakla birlikte halen alınması gereken önemli bir mesafe olduğu da görülmektedir. 19 milyar dolarlık kısa vadeli net döviz pozisyon açığı halen yüksek bir rakamdır" diye konuştu. - TBMM
Son Dakika › Politika › CHP Genel Başkan Yardımcısı Öztrak Açıklaması - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?