CHP Grup Başkanvekili Özkoç, gündemi değerlendirdi Açıklaması - Son Dakika
Politika

CHP Grup Başkanvekili Özkoç, gündemi değerlendirdi Açıklaması

CHP Grup Başkanvekili Özkoç, gündemi değerlendirdi Açıklaması

CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç, Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen 10 ilde 3 ay süreyle olağanüstü hal (OHAL) ilan edilmesine ilişkin, "Cumhurbaşkanına orantısız sürede, orantısız yetki veren OHAL yasasını kesinlikle reddediyoruz.

08.02.2023 16:21  Güncelleme: 16:47
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç, Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen 10 ilde 3 ay süreyle olağanüstü hal (OHAL) ilan edilmesine ilişkin, "Cumhurbaşkanına orantısız sürede, orantısız yetki veren OHAL yasasını kesinlikle reddediyoruz." dedi.

Özkoç, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, Kahramanmaraş merkezli depremlerde can kayıplarının arttığını, bütün umutlarının can kayıplarının daha fazla artmaması yönünde olduğunu ancak tablonun hiç iç açıcı olmadığını söyledi.

Deprem bölgesinin afet bölgesi ilan edildiğini, ardından da OHAL ilan edildiğini anımsatan Özkoç, Cumhurbaşkanlığının OHAL ilanı kararının yarın TBMM'de görüşüleceğini belirtti. Afet bölgesi ilanını gecikmiş bir karar olarak gördüklerini, OHAL kararının ise doğru bir karar olmadığını savunan Özkoç, dertlerinin mevzuat eksikliği değil siyasi irade yetersizliği olduğunu dile getirdi.

"Millet organize olmuş durumdadır ancak devleti yöneten iktidar maalesef organize olamamıştır." diyen Özkoç, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Afet bölgesi ilanıyla Afet Kanunu ile mümkün hale gelen her şey aslında yapılabilir şeylerdir ve bunun için yasa yeterlidir. Afet Kanunu ve Anayasa, deprem bölgesinde hayat kurtarmak ve insanımıza yardım götürmek için her türlü imkanı ve olağanüstü yetkileri de içermektedir. OHAL ilanı bu anlamda ne gerekçeyle yapılıyor, daha bugüne kadar iktidar bunu bize açıklamadı. Eğer OHAL, 'hızlı karar almak için' diyorsanız, bugün Cumhurbaşkanının isteyip de yapamadığı, kurumları, kuralları işletemediği tek bir alan var mı? Çıkıp bunu birisinin söylemesi gerekiyor. Yapabilmesi için yetki var fakat yetkisini millet menfaati için kullanmayan bir irade ortada duruyor."

"Bu iktidara kesinlikle güvenmiyoruz"

OHAL'in ilan edilmesi halinde Cumhurbaşkanı'nın OHAL kararnamesi çıkartacağına işaret eden Özkoç, 15 Temmuz 2016'daki FETÖ'nün darbe girişiminden sonra çıkarılan OHAL kararnameleriyle on binlerce insanın hayatının nasıl mağdur edildiğine milletin şahit olduğunu savundu. Özkoç, hukuk yollarının OHAL kararnamelerine kapalı olduğunu ve Anayasa Mahkemesinin denetimine tabi olmadığının altını çizdi.

"Cumhurbaşkanına orantısız sürede, orantısız yetki veren OHAL yasasını kesinlikle reddediyoruz." ifadesini kullanan Özkoç, Cumhurbaşkanı'nın zaten yeteri kadar yetkisi olduğunu ve kararname çıkarabileceğini savundu. Özkoç, "Biz OHAL yasasını çıkartmak isteyen bu iradeye, Recep Tayyip Erdoğan'a ve bu iktidara kesinlikle güvenmiyoruz." dedi.

Özkoç, Afet Kanunu ile zorunlu durumlarda vatandaşın malını ve mülkünü işgal eden devletin, sürecin sonunda vatandaşa parasını verdiğini ve mağduriyetini giderdiğini belirterek, OHAL ilanı durumunda ise herhangi bir ödeme yapılmadığını öne sürdü. Özkoç, "Bölgedeki halkın malına, mülküne belli gerekçelerle el koyacaksın. Eğer bu afeti bir an önce dindirmek için yapıyorsan el koy ama parasını vermeyeceksin. Neden vermeyeceksin? Millet çalışmış, didinmiş, üretmiş, vergisini ödemiş, her şeyi yapmış devlete karşı. Afet Yasası var. Git, gereğini yap ama daha sonra onlara da sahip çık." değerlendirmesinde bulundu.

Özkoç, halkın kendi arasında örgütlenerek topladığı yardımları bölgeye ulaştırmaya çalıştığı bir günde "Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın milletin karşısına geçip parmak salladığını" iddia ederek, Erdoğan'ın sözlerini eleştirdi.

Özkoç, Mehmetçik'in de deprem bölgesine geç gönderildiğini ileri sürerek, "Pazartesi sabah niye intikal etmedi? Pazartesi akşamı niye intikal etmedi? Salı sabahı, salı akşamı niye intikal etmedi? O sırada ölen yavrularımızın, enkaz altındaki kızının elini tutan babanın acısını dindirmek için neden askerimizi göndermediniz, neden kışlada tuttunuz? Bu milletin canı sizin oyuncağınız mı?" ifadelerini kullandı.

Engin Özkoç, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun yanı sıra genel başkan yardımcıları, milletvekilleri ve parti meclis üyelerinin deprem bölgesinde bulunduğunu, bütün engellemelere rağmen vatandaşlara yardım etmeye devam edeceklerini kaydetti.

Kaynak: AA

Son Dakika Politika CHP Grup Başkanvekili Özkoç, gündemi değerlendirdi Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement